Duitse stempels herdenken val van de muur - Postzegelblog

Duitse stempels herdenken val van de muur

3

Berllin3_091109Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en dat in een mum van tijd de communistische regimes in Centraal- en Oost-Europa omvergeworpen werden. Zowel in Berlijn als andere steden worden die historische gebeurtenissen herdacht met een reeks evenementen. De Berlijnse Muur scheidde van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar. De Duitse posterijen gebruiken dit jaar een aantal bijzondere poststempels om deze gebeurtenis te herdenken.

Hoewel de Berlijnse Muur in november 1989 viel, beginnen de herdenkingen van de ommekeer in de Europese geschiedenis al veel vroeger. Hongarije opende in september 1989 definitief de grens met Oostenrijk en in augustus van datzelfde jaar vond op de Oostenrijks-Hongaarse grens de Pan-Europese Picknick plaats. Tussen de overblijfsels van het prikkeldraad vierden Hongaren en Oostenrijkers feest. Honderden DDR-burgers, die in Hongarije op vakantie waren, maakten van de gelegenheid gebruik om naar het Westen te vluchten.

Marienborn_030909

Het Oost-Duitse regime zou het niet lang meer volhouden en ging in november na massaal burgerprotest in Leipzig door de knieën. Maar liefst 320.000 mensen demonstreerden op maandag 23 oktober 1989 om de Hongaarse opstand van 1956 te herdenken. Door de enorme hoeveelheid mensen die op de been waren, kon de politie niet ingrijpen. Er was geen beginnen meer aan.

Leipzig_231009

De Berlijnse Muur was 45,3 km lang en een onderdeel van de West-Duits-Oost-Duitse grens. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn ongeveer tweehonderd mensen om het leven gekomen.

Berllin2_091109

Als laatste dan nog een trabant die een gat door de muur rijdt. Ook dat is een val van de muur.

Berlijn_091109

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Kees Verhulst werkt in het dagelijks leven voor de Rijksoverheid. Zijn interesse binnen de filatelie gaat met name uit naar de moderne poststempels vanaf circa 1980.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)