Hebben ’ideeën-verzinners’ van TNT Post zitten slapen? - Postzegelblog

Hebben ’ideeën-verzinners’ van TNT Post zitten slapen?

16

handelspas-japan-nederlandHet jaar 2009 staat in het teken van de vier eeuwen lange handelsbetrekkingen die Nederland en Japan onderhouden. In 1609 sloten Nederlandse kooplieden namelijk een overeenkomst met de Japanse shogun, die de VOC recht gaven handel te drijven met het rijke en exotische leven in het verre Oosten. In de voorbije maanden is daar op tal van manieren aandacht aan besteed: bezoek van de Japanse prins en prinses Akishino, lezingen, tentoonstellingen en veel aandacht in de media, o.a. een 100-pagina dikke Speciale Editie ’Ons Japan-400 jaar Nederlandse sporen in het Aziatische keizerrijk’ over wederzijdse betrekkingen van Elzevier Magazine.

En dan nog een keer…: 2009 is het Hudsonjaar, zo begint bij voorbeeld een artikel in het Themanummer ’De Nederlandse voetafdruk in Amerika’ van het magazine Geschiedenis. Het is namelijk vierhonderd jaar geleden dat Henry Hudson in opdracht van de VOC met zijn schip ’De Halve Maen’ als een van de eerste Europeanen de Amerikaanse noordoostkust verkende. In 1624 volgde de stichting van Nieuw Amsterdam op Manhattan.

Het Hudsonjaar was/is in Nederland en de Verenigde Staten aanleiding voor een bezoek aan New York van het kroonprinselijke paar, een reeks tentoonstellingen, voor de uitgifte van een Manhattan-vijfje, voor tv- en radio-uitzendingen, nieuwe boeken en manifestaties. Dit is overigens wel een inhaalslag, want tot voor kort was er voor de Hollandse oorsprong van New York en voor de gevolgen daarvan weinig aandacht. Daar is nu dus verandering in gekomen.

En wat verschijnt er dan in het jaar dat de 400-jarige handelsbetrekkingen met Japan worden herdacht, en in het Hudsonjaar: velletjes in de reeks Grenzeloos Nederland die gewijd zijn aan Brazilië. Een waarom? Omdat de 17e eeuwse graaf Johan Maurits van Nassau Siegen (1604-1679) in Brazilië op verschillende terreinen een belangrijke rol heeft gespeeld.

Ik vraag me nu dan ook af ’hebben de ’ideeën-verzinners’ bij TNT Post ’grenzeloos’ zitten slapen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Brazilië Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.