‘Vertaalslag’ van ingesnoerde kinderzegel-kinderen 2009 in kleurige condoomverpakking! - Postzegelblog

‘Vertaalslag’ van ingesnoerde kinderzegel-kinderen 2009 in kleurige condoomverpakking!

0

Door op aansprekende wijze een ‘brug-te-slaan’ tussen de kinderzegelafbeeldingen 2009 (die me aan vingerpoppen doen denken in een kleurige, nauwsluitende condoom-verpakking) en onderstaande foto-impressie worden de kinderzegels hopelijk beter ‘verteerbaar’ en eenvoudiger ‘opneembaar’, De afbeeldingen zijn met een aantal buurkinderen met vriendjes in de ‘huisje-boompje-beestje-sfeer’ geplaatst. Wellicht worden de kinderzegels 2009 door deze ‘vertaalslag’ voor velen tóch ‘appetijtelijk’.

vingerpoppencondoom

Vertaalslag van verbeelden naar afbeelden!

Collega-blogschrijver Hero Wit plaatste enkele weken geleden in zijn wekelijkse postzegelrubriek in de Leeuwarder Courant ook een kritische kanttekening bij de nieuwe kinderpostzegels: “Eerlijk gezegd stel ik mij altijd meer voor van motieven van kinderzegels. Het is dan ook twijfelachtig of deze boodschap zo overkomt.”

Dat de abstract-schematisch vormgegeven kinderzegels 2009 na een ingrijpende en rigoureuze ‘fotografische vertaalslag’ er voor velen meer aantrekkelijk en begrijpelijk uit kunnen zien, blijkt hopelijk uit bijgaande foto’s. Alle afgebeelde activiteiten van de postzegelafbeeldingen zijn concreet zichtbaar uitgevoerd en in een werkelijkheidsgetrouwe omgeving geplaatst, waardoor ze gemakkelijker zijn te vatten en daardoor misschien ook te waarderen.

1) Proberen is altijd goed

kinderpostzegels-2009-1zegel1

2) Als je goed kijkt, zie je meer

kinderpostzegels-2009-2zegel2

3) Als je het even niet meer weet, gebeuren er vaak mooie dingen
(Beide kinderen kijken naar het topje van de boom)

kinderpostzegels-2009-3zegel3

4) Iets saais wordt soms heel mooials je het andersom bekijkt

kinderpostzegels-2009-4zegel4

5) Samen is leuker

kinderpostzegels-2009-5zegel5

6) Vergeet niet te dromen

kinderpostzegels-2009-6zegel6

Verduidelijking met postzegels

Ook met behulp van postzegelafbeeldingen kunnen deze nieuwe kinderpostzegels inhoudelijk meer én aansprekende vulling krijgen.

1] Proberen is altijd goed

Na de krasperiode van een tekenend kind ontstaat naderhand de ‘kop-poteling’ (kop/gezicht met twee benen als stokjes), vervolgens worden er in de loop der tijden details aangevoerd als tenen, lichaam en armen met tenslotte nog vingers (nvph 851). Al opgroeiend én doende maakt het kind op tekenkundig gebied vorderingen tot een volleerd tekenaar.

nvph-851

2] Als je goed kijkt, zie je meer

Op de Europa-postzegel van 1979 (nvph 1179) is het ‘droste-effect’ toegepast. Een herhalend visueel effect dat ontstaat, wanneer op een afbeelding meerdere keren een verkleinde kopie van die afbeelding voorkomt.

3] Als je het even niet meer weet, gebeuren er vaak mooie dingen

Zodra je na de nodige inspanningen in hogere sferen belandt, kom je tot wonderbaarlijke ontdekkingen. Ontwerper Marten Jongema tracht de bereikbaarheid én toegankelijkheid van het hogere, het ideale, [im]materieel op een aanstekelijke manier te verbeelden op de 75 cent Europazegel 1991 (nvph 1476).

nvph-14764] Iets saais wordt soms heel mooi als je het andersom bekijkt

Door omdraaiing van de 6 cent zomerpostzegel (nvph 767) vindt er een wonderlijke wisseling van het reliëf plaats. De afdruk van een fossiele ammoniet in het gesteente verandert door een andere invalshoek/blikveld meteen in de tastbare aanwezigheid van een fossiele ammoniet op het gesteente.

nvph-767nvph-767-kopstand

Ook een Belgische postzegel uit 1966 met daarop houtsnijwerk uit midden Kongo geeft bij omdraaiing ook een geheel ander beeld. Zodra men kennis heeft van de ‘dubbele bodem’ van deze postzegels krijgen ze visueel meer aandacht.

gewoon-&-kopstandbelgie-kopstand

5] Samen is leuker

Community-singing verhoogt niet alleen het zanggenot, maar versterkt ook de onderlinge sociale band van de koorleden (nvph 1176).

nvph-1176

6] Vergeet niet te dromen

Je kunt door datgene wat je ziet (of ervaart) zó overweldigend gepakt worden dat je als het ware niet meer op deze wereld bent: ‘Je droomt weg!” Het zelfde kán met het lezen van een boek gebeuren, zoals Tom Eyzenbach dat op de 80 cent kinderpostzegel 1980 (nvph 1213) treffend heeft verbeeld.

nvph-1213nvph-2527f

‘Weg-dromen-in-een-boek’ is op een geheel andere manier gesymboliseerd door ontwerper Max Kisman op een kinderpostzegel uit 2007 (nvph 2527f). De jonge lezer identificeert zich geheel met de hoofdfiguur uit het verhaal: hij is in zijn fantasie/verbeelding óók een konijn geworden!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)