Unser Sandmänchenn strooit al 50 jaar zand in kinderogen - Postzegelblog

Unser Sandmänchenn strooit al 50 jaar zand in kinderogen

2

sandmannchenVoor mensen die langs onze oostgrens wonen en voor hen die regelmatig naar de Duitse televisie kijken is het Sandmänchenn geen onbekende. Al vijftig jaar strooit het kleine mannetje met zijn witte baard, een puntmuts op, en een zak in de hand generaties jongens en meisjes slaapzand in de ogen.

Het was de Ostberliner Deutsche Fernsehfunk (DFF) die op 22 november 1959 Unser Sändmänchenn de huiskamers instuurde; een week later volgde Sändmänchens Gruss für Kinder op de Sender Freies Berlin (SFB). Dertig jaar lang traden de Sändmänchenn naast elkaar op, tot de hereniging van de DDR en de Duitse Bondsrepubliek. Tegenwoordig volgen dagelijks ongeveer 1,5 miljoen kinderen en volwassenen de avonturen van het zandmannetje. Dan in een auto, dan op skies, en dan weer op een boot. Het mannetje had de beschikking over o.a. 38 vliegtuigjes, 37 scheepjes en 30 voertuigjes voor in de winter. Een hoogtepunt in zijn bestaan was in het jaar 1978, toen de astronaut Sigmund Jahn hem als een pop van 34 centimeter meenam in het ruimtevaartuig Sojus 31.

ph0908_005232ph0908_005234

Naar aanleiding van ’50 Jahre Unser Sandmännchen’ is de serie Für die Jugend geheel gewijd aan het zandmannetje. Op vier zegels in de waarden 45+20, 55+25, 55+25 en 145+55 cent, die 13 augustus zullen verschijnen, beleeft hij allerlei avonturen.

ph0908_005235

In de Middeleeuwen was de zandman een beroep. Hij verzamelde kwartszand dat men gebruikte bij het schuren van houtdelen. De zandlevering gebeurde vaak in de avonduren en tegen de tijd dat men naar bed ging. Naar dit voorbeeld ontstond er in volksverhalen een sprookjesachtig zandmannetje. Dit mannetje bracht Hans Christan Andersen weer op het idee Ole Luköje (1841) te scheppen, die in verhalen kinderen een beetje zoete melk in de ogen druppelde, waardoor ze rustig en moe werden. Andersens Ole stond model voor het Duitse Sandmänchenn.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel