Eindelijk aandacht voor filatelie op zegels - Postzegelblog

Eindelijk aandacht voor filatelie op zegels

2

Als de dag van gisteren. Ik zeg dat, omdat ik, toen 1 oktober de Persoonlijke zegel Dag van de Postzegel verscheen, werd herinnerd aan een uitspraak die de toenmalige PTT-directeur-generaal Leenman in 1977 op aandringen van veel verzamelaars deed, dat de PTT jaarlijks met een zegel Dag van de postzegel zou komen. De verzamelaarswereld was namelijk van mening dat Nederland nooit, of nauwelijks aandacht besteedde aan zegels op zegels, en helemaal niet aan de Dag van de Postzegel.

Twee jaar ging het daarna goed, nou ja, goed? In 1979 stond dan wel een van de Europazegels in het teken van de filatelie, en in 1980 werd dan nog een filateliezegel uitgegeven ter gelegenheid van de derde NVPH-show. Maar in 1981 was filatelie op zegels alweer in het vergeetboek geraakt.

Ook na 1981 bleef het angstig stil. Wel verscheen in 1984 een velletje met drie zegels ter gelegenheid van de postzegeltentoonstelling Filacento, volgde in 1995 een zegel met de wereldberoemde Blauwe Mauritius (het Museum van Communicatie in Den Haag had een Mauritius aangekocht), in 1999 kwam een zegel uit met een brievenbus uit 1850 (later dat jaar uitgegeven in een velletje; 200 jaar nationaal postbedrijf), en in 2000 en 2002 drie velletjes 150 jaar Nederlandse postzegels. En dat was het dan.

filacento-postzegels

Alleen de laatste jaren werd er veel goedgemaakt: in 2007 een Persoonlijke Zakenzegel met een brievenbus, in 2008, 80 jaar NVPH en 100 jaar NBFV en begin dit jaar 125 jaar NVPV. Toch blijft het over dertig jaar bekeken bijzonder magertjes, en dat terwijl wereldwijd heel veel landen jaarlijks op zegels aandacht besteden aan de filatelie, denk alleen maar aan de jaarlijkse zegel Dag van de Postzegel (België geeft bij voorbeeld ieder jaar een Feugdfilatelie-zegel uit en een emissie om de filatelie te promoten).

Sinds 1 oktober gloort er echter hoop. Toen verscheen namelijk een Persoonlijke zegel, die in het teken staat van de Dag van de Postzegel en voor 16 oktober staat een Prestigeboekje gepland met aandacht voor geschiedenis op postzegels. De Persoonlijke zegel (Dag van de postzegel 2009) is de derde van dit jaar (10 maart, NGF, golf en 125 jaar NVPV) en ook de derde variant. Deze is namelijk vierkant en als beeld voor de ingevulde versie is gekozen voor een 10 gulden-zegel uit 1905 met de beeltenis van koningin Wilhelmina. De (gegomde) zegel in de waarde van 44 cent is uitgebracht in velletjes van tien; oplage 255.000 velletjes).

De historische invalshoek sluit aan bij een nieuwe serie Prestigeboekjes waarmee TNT Post aandacht zal besteden aan de geschiedenis van de postzegel. Het eerste Prestigeboekje, dat dus 16 oktober verschijnt in deze bijzondere serie én de ingevulde Persoonlijke Postzegel met een afbeelding van de Wilhelminazegel wordt gepresenteerd tijdens de Postex 2009, het nationale filatelistische evenement dat op 16, 17 en 18 oktober in Apeldoorn wordt gehouden.

fip-logoVeel landen geven dus, zoals gezegd, jaarlijks een zegel uit ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel. De Dag van de Postzegel werd op 29 augustus 1936 officieel ingesteld door het congres van de Fédération Internationale de Philatélie (FIP), dat dat jaar in Luxemburg werd gehouden. Doel was en is door allerlei manifestaties extra aandacht te vestigen op het verzamelen van postzegels. Tal van landen zijn in de loop der jaren zegels gaan uitgeven om de Dag van de Postzegel nog een extra accent te geven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.