Postzegels Internationale Hof van Justitie toch echt gebruikt! - Postzegelblog

Postzegels Internationale Hof van Justitie toch echt gebruikt!

3

cour-djustice-stampIk ben bezig met een onderzoek naar het gebruik van postzegels door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag, die uitgegeven zijn vanaf de jaren 30. Deze postzegels, tot die van de jaren 1950, bestonden uit postzegels met een extra opdruk in goud. Ik vroeg mij af of ze eigenlijk wel echt gebruikt werden. Waarom?

Omdat de laatste uitgave hiervan geen gelijke tred heeft gehouden met de huidige tarieven. Ofwel er is nu geen postzegel met het binnenlandse Nederlandse tarief van de 44 cent.

postzegels-hof-van-justitie

Ik ben al heel lang op zoek naar materiaal om aan te tonen dat deze postzegels toch echt gebruikt werden, maar had eigenlijk de hoop al opgegeven. Ik had me er al bij neergelegd dat ik deze postzegels alleen maar postfris zou kunnen krijgen, en de oudere alleen op verzoek gestempeld. Postfrisse zegels werden in de begintijd niet beschikbaar gesteld voor de algemene verkoop, maar gelukkig is er heel soms één te vinden via de filatelistische markt, zoals deze jaren 50 postzegel met het Vredespaleis erop.

cour-internationale-de-justice

En daarnaast verschenen er onlangs, gelijktijdig twee veilingcatalogi met daarin gebruikte Hof van Justitie-postzegels op Hof van Justitie-enveloppen. Ze zijn dus toch echt gebruikt!

envelop-hof-van-justitie

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Kees Verhulst op 8 oktober 2009 om 15:48

  Zelf ben ik wel eens bij het postkantoor geweest dat in het Vredespaleis zelf zit/zat. Bestaat het eigenlijk nog? Ik deed toen een poging om de uitgifte van 1977 op een envelop geplakt te krijgen en te versturen, maar dat lukte niet. De mededeling van de loketmedewerker was dat het gebruik van de zegels uitsluitend was voorbehouden aan de rechters. Overigens moest over deze zegels BTW worden betaald.
  Vanaf de uitgifte uit 1989 konden de zegels wel door iedereen worden gebruikt, daar deze ook postfris verkrijgbaar waren. Echter, ze mochten uitsluitend worden gebruikt voor post die via het Vredespaleis werd verstuurd. De zegels werden met de hand gestempeld met ‘s-Gravenhage-Vredespaleis 1 en 2.

 • Albert Haan op 8 oktober 2009 om 23:57

  Men kan de laatste zegels nu ook op “gewone post” plakken. deze worden dan net als alle andere zegels in het sorteercentrum gestempeld.

 • Lars op 9 oktober 2009 om 00:36

  @Albert
  Die TNT-medewerkers weten toch niets over postzegels en welke wel en welke niet geldig zijn!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)