Nieuw kader voor Persoonlijke Postzegel - Postzegelblog

Nieuw kader voor Persoonlijke Postzegel

18

dag-vd-postzegelVanaf 1 oktober komt er een nieuw kader voor de Persoonlijke Postzegels. Dit keer is er gekozen voor een vierkante postzegel en daarmee dus een vierkant kader. Naast de vrij in te vullen Persoonlijke Postzegel brengt TNT Post voor verzamelaars en andere belangstellenden een ‘ingevulde’ versie uit. Deze Persoonlijke Postzegel  staat in het teken van de Dag van de Postzegel op 16 oktober 2009. Als beeld voor de ingevulde versie is gekozen voor een postzegel uit 1905 met de beeltenis van koningin Wilhelmina.

In de Nederlandse geschiedenis van de postzegel nemen de Wilhelminapostzegels ‘met bontkraag’ een bijzondere plaats in. Deze serie markeert het begin van de regeerperiode (1898 tot 1948) van koningin Wilhelmina. Joseph Vürtheim kreeg destijds de opdracht voor het ontwerp van de ‘hoge waarden’ (vanaf 1 gulden) van deze serie. Als basis voor de beeltenis gebruikte hij een foto die Adolphe Zimmermans had genomen van koningin Wilhelmina.

Voor de Persoonlijke Postzegel viel de keus op een historische drukproef van de Wilhelminapostzegel met een frankeerwaarde van 10 gulden, in die tijd een aanzienlijk bedrag. Deze postzegel is sindsdien nog nooit als afbeelding verschenen op latere uitgiftes. Op de proef, gemaakt door middel van plaatdruk, is ook de handgeschreven goedkeuring te zien uit die dagen. Kortom, de Dag van de Postzegel 2009 wordt opgeluisterd met een unieke Persoonlijke Postzegel.

Ontwerp

Natuurlijk is vooral de gebruiker de ontwerper, aldus Dennis Koot, ontwerper van het nieuwe kader van de Persoonlijke Postzegel. “Veruit het grootste deel van de oppervlakte van de postzegels is dan ook voor de gebruiker om in te vullen.

kader-persoonlijke-postzegel

Bijzonder aan het nieuwe kader van de Persoonlijke Postzegel, de derde variant in de reeks van Persoonlijke Postzegels, is dat die geschikt is voor consumenten én zakelijke klanten. Ik heb daarom een neutraal ontwerp gemaakt, dat volledig typografisch is. En ik heb gekozen voor de kleur blauw, een tamelijk neutrale kleur die nog niet is gebruikt voor het kader van de Persoonlijke Postzegel.”

Voor het lettertype nam Koot als basis het font VAG Rounded. De letters met veel rondingen geven de postzegels een vriendelijk karakter. De verschillende vormen in de letters van het woord ‘Nederland’ heeft Koot onderverdeeld in licht- en donkerblauwe zones. De aanduiding ‘eurocent’ staat in lichtblauw, in kleine letters van hetzelfde lettertype, en de frankeerwaarde in donkerblauw. Het ontwerp is ook geschikt voor een frankeerwaarde met drie cijfers.

vagrounded

“Dit was een heel dienende opdracht’, vindt Dennis Koot. “Ik heb, zeg maar, de lijst van het schilderij gemaakt. Het gaat uiteraard om het schilderij zelf, om het beeld dat de klant op zíjn postzegels plaatst. Daarom heb ik een zekere terughoudendheid betracht, maar zonder dat het een saaie lijst is geworden. Door het gebruik van twee tinten blauw ontstaat er, ondanks de grote beperkingen die deze opdracht met zich meebrengt, een zekere gelaagdheid en ook een lichtheid in het kader. De letters dansen een beetje.”

De eerste Persoonlijke Postzegel werd in 2003 gelanceerd. Aanvankelijk was er sprake van een gepersonaliseerd deel en een frankeergedeelte naast elkaar, gescheiden door een perforatie.

persoonlijke-postzegel-2003

Sinds 2005 staat de gekozen afbeelding echt op de postzegel en kan het velletje worden voorzien van een eigen tekst. Er is daarbij een keuze mogelijk uit verschillende lettertypes en kleuren.

Ontwerper Dennis Koot

“Ik probeer de reikwijdte van mijn werk zo groot mogelijk te laten zijn”, zegt Dennis Koot. “Ik beperk mij daarbij niet tot een bepaald medium. Ook de omvang varieert. Soms gaat het om vierkante centimeters, zoals bij het maken van een postzegel, dan weer om vierkante meters, zoals bij ruimtelijke objecten. Beide vind ik interessant.”

In 2008 ontwierp Dennis Koot voor TNT Post het postzegelvel ‘Nederlandse Kabouters’.

“Op dat kleine vlak moet het meteen ráák zijn – dat maakt het ontwerpen van postzegels tot zo’n bijzondere opdracht”.

Naast postzegels voor TNT Post ontwerpt Dennis Koot onder meer boeken, posters en huisstijlen. Ook is hij als docent verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • dolores op 19 september 2009 om 10:13

  Oh wow!! Schitterende kleur!! Een beetje aquarel-achtig, helemaal goed.Het is me niet helemaal duidelijk hoe groot de zegel is, het formaat van de braille zegels ongeveer?

 • JHA op 19 september 2009 om 10:20

  Wordt de teskt van de blanco zegel ook vertaald?

 • Lia op 19 september 2009 om 12:04

  @Dolores. Het zegelformaat is 35 x 35 mm

  De overige technische gegevens:
  Tanding : 13 ¼ : 13 ¼
  Papier : normaal met fosforopdruk
  Gomming : synthetisch
  Soort zegels : postzegelvelletje met tien Persoonlijke Postzegels met beeld: proefdruk van NVPH nr. 80: Koningin Wilhelmina, 10 gulden (1905)
  Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart
  Druktechniek : offset
  Oplage : 255.000 postzegelvelletjes
  Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

 • Arjan Keppel op 19 september 2009 om 12:48

  Lang leve Dennis Koot! Ik vond die kabouterzegels al erg verfrissend en vind ook dit een mooi ontwerp. Het lijkt mij dat dit kader minder snel zal vervelen dan de vorige kaders. Well done!

 • Jan1964 op 19 september 2009 om 15:47

  Komen er ook eens persoonlijke postzegels met buitenlandtarieven ?

 • JHA op 19 september 2009 om 15:51

  Enne, …dan vergeten we het Prestigeboekje met deze zegels nog.

 • O J Kwats op 19 september 2009 om 20:37

  Sublieme ontwerp qua; Lettertype c.q. kleurstelling,”Great”!!!!!!!!

 • marc37 op 19 september 2009 om 22:48

  Het is een keer wat anders.
  De ontwerper krijgt een pluim van mij en een 10 met een griffel. Vooral zo doorgaan.

 • dolores op 20 september 2009 om 08:20

  @Dank je wel Lia :-)

 • dolores op 20 september 2009 om 08:26

  Dus deze komt ook op de TNT site te staan? De actie en promotie en seizoen invullingen vind ik overigens ook een heel aardige toevoeging.

 • dolores op 20 september 2009 om 08:37

  Evenals de klompen en jawel…de Nederlandse wolkenlucht :-) Hier kunnen we toch wel even mee vooruit denk ik zo.

  @Jan, of de zakelijke persoonlijke zegels zouden in meerdere tarieven moeten komen om bij te plakken. Maar ik vrees dat dat een beetje niets gaat opbrengen voor de TNT… Het is ook best leuk om 2 zegels te plakken naar het buitenland, en dan de bijplakzegels links op de enveloppe?

 • Paul op 20 september 2009 om 13:36

  Het gekozen lettertype VAG Rounded is in 1979 speciaal voor Volkswagen AG ontworpen. Het is o.a. gebruikt voor communicatie van de vernieuwde Volkswagen-Audi dealerorganistie.
  Zie de engelstalige wiki http://en.wikipedia.org/wiki/VAG_Rounded met meer geschiedenis over dit lettertype.

 • Cees op 20 september 2009 om 21:32

  @Lia
  Las in de collect dat de zegels zelfklevend zijn. Hoe zit dit nu exact?
  zie ook :
  http://www.postzegelforum.nl/artikelen/bericht/1888/

 • dolores op 21 september 2009 om 10:12

  En begrijp ik nu dat ze helemaal niet toegevoegd worden aan de TNT site waar je de postzegels een persoonlijke invulling kan geven???

  Inderdaad, goeie vraag: wat is er in dat geval persoonlijk aan de postzegel, behalve dat ik me nu persoonlijk een beetje gen… voel, met een dooie mus blij ben gemaakt, me met een dikke kluit het riet in gestuurd voel zo plons het water in.

 • dolores op 21 september 2009 om 10:14

  Vraagje: kan je die zakelijke ook uit de automaat op het Weena halen? Ook als particulier?

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 21 september 2009 om 10:28

  @Cees, ik heb net even navraag gedaan bij TNT Post, maar het betreft een gegomd velletje.

 • Cees op 21 september 2009 om 10:40

  @Lia

  Dank voor je actie. Zelf heb ik de gegomde versie liever, ruilt postfris wat makkelijker…..

 • JHA op 21 september 2009 om 11:19

  @Cees Vreemd/111
  In collect nr. 61 staat vermeld, dat het om zelfklevende postzegels zou gaan. Dan zullen het wel postzegels met uigedroogder gom zelfklevende gom zijn. Weer een nieuwe variant?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)