Spoorwegmuseum zorgt dat stoomtrein Arend weer op stoom komt - Postzegelblog

Spoorwegmuseum zorgt dat stoomtrein Arend weer op stoom komt

1

nvph-325Het thema treinen is onder bij veel postzegelverzamelaars een geliefd thema. Reden om aandacht te besteden aan een krantenbericht uit het Utrechtse AD van afgelopen maandag. Namelijk Locomotief De Arend is bijna jarig. Hij wordt 170 dit weekeinde. Reden voor een feestje. Om die reden wordt ’s lands oudste locomotief, vroeger eigendom van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, weer op stoom gebracht. Dat gebeurt in het Spoorwegmuseum.

Een kleine kanttekening: de originele Arend uit 1839, is achttien jaar na zijn eerste rit naar de sloop gebracht. In 1938 is een nieuwe Arend gebouwd, aan de hand van oude bouwtekeningen. Dat gebeurde bij de Centrale Werkplaats in Zwolle. En die Arend gaat op zijn verjaardagsfeestje een stukje rijden. Replica of niet, de locomotief wordt beschouwd als een van de topstukken van het Spoorwegmuseum.

art-stoomtrein

De Arend is een grote jongen: hij weegt bijna twintig ton, is net geen tien meter lang en heeft een vermogen van circa 120 pk. Hard kon hij niet. Vergeleken met de huidige treinen dan: zo’n 45 kilometer per uur. Zijn eerste ritje maakte hij, samen met locomotief De Snelheid, op 20 september 1839: ze trokken de officiële openingstrein van station d’Eenhonderd Roe (bij Amsterdam) naar Haarlem.

Eén ding valt op als je naar tekeningen kijkt van die bijzondere dag in 1839: de machinist is gekleed in onberispelijk wit. Dat kon, omdat er op cokes in plaats van steenkool werd gestookt. De verbranding van cokes veroorzaakt vrijwel geen roet. Wie mee wil rijden met de Arend moet zaterdag 19 en zondag 20 september naar het Spoorwegmuseum komen.

nvph-1431

De jarige gaat op een stukje breedspoor rijden, een spoor (20 meter lang) dat speciaal voor hem is aangelegd. Dat hele weekeind staat in het teken van stoom: er zijn stoommachines en er worden stoomdemonstraties gegeven. Info: www.spoorwegmuseum.nl

Bron: AD-Utrecht en met dank aan Bate die het artikel uit de krant doorstuurde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Rein op 20 september 2009 om 15:41

    @Lia

    laat ik vorige week nog de video met de opanmen uit 1939 bekeken hebben met m’n moeder in een figurantenrol…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)