Interpol Benin, een verhaal over één serie - Postzegelblog

Interpol Benin, een verhaal over één serie

0

benin1Op 20 juli schreef ik een artikel over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van INTERPOL. Vandaag wil ik u meenemen in een verhaal over één Interpol-serie van 2 zegels. Kan je daar een heel artikel over schrijven vraagt u zich wellicht af? Mag ik u uitnodigen!

In 1973 gaf de Afrikaanse staat Dahomey, in verband met het 50 jarig bestaan van Interpol, net als 28 andere landen, een postzegel-serie hierover uit van 2 postzegels.

benin2

Niets bijzonders tot zover. De eerste bijzonderheid is dat enige tijd later dezelfde serie nog een keer uitkomt, maar dan ongetand.

benin3

Maar ach, dat gebeurde in meerdere Afrikaanse landen. Ook het feit dat er drukproeven met verschillende kleuren op de markt kwamen en door verzamelaars gekocht konden worden, is niet een uniek iets.

benin-4

Het zal ongetwijfeld wat extra geld in het laatje van de PTT van Dahomey gebracht hebben. En ook het feit dat er een luxe proefdruk gemaakt wordt op wat dikker papier om als relatiegeschenk weg te geven aan ministers en diplomaten, is nog steeds geen reden om onder de indruk te raken van deze serie en er een artikel over te schrijven.

benin5

Nee, het wordt pas interessant als Dahomey, gelegen in West-Afrika tussen Nigeria en Togo, in 1975 na een militaire staatsgreep ophoudt te bestaan en verder gaat onder de naam volksrepubliek Benin.Deze republiek ging vanaf 1976 zelf nieuwe postzegels uitgeven met vermelding van de officiële naam: Republique Populaire du Benin.

Benin

In 1984 werd in Benin echter de noodtoestand uitgeroepen in verband met de grote droogte die tot hongersnood leidde. Om kosten te besparen werden er geen nieuwe postzegels gedrukt, maar werden oude postzegels voorzien van een zogenaamde “overdruk”. Er werden in de kluis ook nog vellen van de interpolpostzegels van Dahomey gevonden en ook deze kregen een zwarte opdruk: De zegel van 50 franc kreeg de opdruk met de volledige naam Republique Populaire du Benin; op de zegel vanb 35 franc vond men dat hier te weinig ruimte voor was, en volstond men met de opdruk van het woord Benin.

benin6

Dit gebeurde echter maar in kleine aantallen, waardoor het bijzonder moeilijk werd om deze postzegels (als verzamelaar) te bemachtigen. Het ging in ieder geval niet via de groothandel, maar eigenlijk moest je naar Benin zelf om deze zegels te halen (of door een kennis te laten meebrengen).

In 1996 vond er een 2e overdruk plaats van de Interpol-postzegel. Nu werd er (in zwarte letters) op de zegel met de waarde van 50 franc een nieuwe waarde van 135 f gedrukt. Men wijzigde nu ook aanduiding van de landsnaam in Republique du Benin. Het “populaire” van deze republiek was wellicht wat minder geworden.

benin7

Als verzamelaar wordt je dan extra alert of er wellicht nog meer oude vellen in de kluis gevonden gaan worden die weer in gebruik genomen gaan worden. En ja hoor, dit jaar, 2009 was het weer zover. De PTT van Benin kwam met een nieuwe opdruk-uitgifte van de Interpolzegels. Tegenwoordig kan je wat gemakkelijker aan deze zegels komen via internet. Kennelijk is in Benin de geldontwaarding ook toegeslagen, want de 2 interpolzegels kregen nu als opdruk mee Benin met een waarde van respectievelijk 350 franc en 1000 franc.

benin8

Mocht u op vakantie of tijdens uw werk Benin aan doen, wilt u dan eens een postkantoor binnen stappen voor me en kijken of er nog Interpol-postzegels te koop zijn? Ik neem ze graag van u over.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BeninNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)