Honderdjarige Drees was de eerste - Postzegelblog

Honderdjarige Drees was de eerste

3

nvph-1358Honderdveertig jaar lang was het slechts aan leden van het koninklijk huis voorbehouden om op postzegels te worden afgebeeld. Men kon alleen worden geportretteerd als men al dood was. Het was Willem Drees (1886-1988) die de eer te beurt viel om als eerste nog levende burger op een zegel (55 cent) te verschijnen. Dat was op 1 juli 1986 ter gelegenheid van diens 100e geboortedag.

Daarna was het, net als in veel landen, heel gewoon om, vooral sporters en kunstenaars, op zcgels te verbeelden. Op rij: 4 februari 1992, o.a. Yvonne van Gennip en Ron Zwerver op een velletje met vier zegels ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen; 5 mei 1993, Jetty Pearl (Radio Oranje); 1 juni 1994, o.a. Ronald Koeman (WK-voetbal); 28 februari 1995, Rutger Hauer en Monique van der Ven (100 jaar film en Jaar van de Film); 17 oktober 1995, Freek de Jonge (100 jaar Cabaret);

nvph-1657

4 januari 1997, Elfstedentocht, schaatser Dick Neijzing; 2 februari 1999, Richard Krajicek (100 jaar KNLTB); 18 juli 2003,  0,39, Nelson Mandela t.g.v. dienst 85e verjaardag; 1 juni 2004, persoonlijke zegel met de voetballer Rafael van der Vaart; 10 februari 2006, Going for Gold (Olympische Winterspelen) twee zegels met bewegende beelden met Ard Schenk en (weer) Yvonne van Gennip en als laatste 1 mei 2006, persoonlijke zegel met de voetballer Dirk Kuyt.

Met het velletje ’aandacht voor talent’ met tien zegels van € 0,44 (oplage 320.000 velletjes) dat 25 augustus is uitgegeven zijn direct vijf topsporters en sporttalenten aan de bekende Nederlanders, die Drees in de loop der jaar volgden, toegevoegd. Topsporters hebben een inspirerende voorbeeldfunctie voor veel jongeren. De weg naar de top is echter lang, weet Jochem Uitdehaage, voormalig topschaatser en tweevoudig winnaar van olympisch goud in Salt Lake City. Als sporter ontmoet hij evenwel regelmatig sporttalenten die hun top niet halen; gebrek aan de juiste begeleiding is een veel voorkomende oorzaak. Voor Uitdehaage was dat aanleiding om Stichting Sporttop op te richten, met als doel jonge sporttalenten te helpen op weg naar hun top. Deze talenten worden nu begeleid door (ex)topsporters, die hiervoor vrijwillig hun medewerking verlenen.

Het partnership met Stichting Sporttop vormde de inspiratiebron voor de oprichting van het TNT Post Talentenfonds, hetgeen nu heeft geresulteerd in de uitgifte van het velletje ’aandacht voor talent’. In het velletje tien zegels van € 0,44 (2 x 5) met steeds op elke zegel rechts een foto van de mentor en links het talent in actie.

jochem-uytdehaage

Op de twee zegels op de bovenste rij: Jochem Uytdehaage (2 x olympisch goud) en links Anthony van Asche (* 1989), Nederlands kampioen turnen allround bij de senioren, hij richt zich op de Olympische Spelen van 2012;

leon-commandeur

tweede rij: Johan Kenkhuis (zwemmer, olympisch zilver 2004) en Leon Commandeur, wielrenner (*1990), winnaar van de Omloop van Margraten 2006, brons individuele achtervolging junioren; heeft als sportdoel het winnen van de Tour de France;

mike-marissen

derde rij: Bas van de Goor (volleybal, olympisch goud 1996) en Mike Marissen, zwemmen (*1992), zevenvoudig Nederlands juniorenkampioen 2007, doel: olympisch goud en wereldrecordhouder;

maureen-groefsema

vierde rij: Lobke Berkhout (zeilen, olympisch zilver 2008) en Maureen Groefsema, judo (*1991), 2e EK-17 (2007) en 1e EJOF (2007), ultiem sportdoel: Olympisch kampioen;

aniek-van-koot

vijfde en onderste rij: Marko Koers (atletiek, 3 x keer deelname aan OS, 1992, 1996 en 2000) en Aniek van Koot, roelstoeltennis (*1990), wereldranking nummer 6, winst toernooien in Amerika (08/09), Tsjechië (07/08) en Duitsland (07/08), doel: schitteren op de Paralympics 2012.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.