Het New York van Peter Stuyvesant - Postzegelblog

Het New York van Peter Stuyvesant

3

sigarettenPSHeel lang geleden, toen ikzelf nog rookte, stond op een pakje sigaretten van het merk “Peter Stuyvesant” de volgende phrase: “the man who founded New York in 1653”. Of dat merk nog bestaat weet ik niet eens. Ik rook dus al lang niet meer en ik kom al helemaal niet in een tabakszaak. Nu vieren we dit jaar, 2009, het feit dat Henry Hudson 400 jaar geleden Manhattan “ontdekte”. Dan zit er toch een gat tussen 1609 en 1653?

De feiten even op een rij

Het was de Engelsman Henry Hudson die, overigens in dienst van onze eigen Hollandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), op 4 april 1609 met zijn schip “De Halve Maen” vanaf de Schreierstoren uit Amsterdam vertrok voor een poolreis. Hudson was helemaal niet zo’n goede zeevaarder, want “geheel uit koers ontdekte”  hij een grote rivier waar door indianen handel in berenhuiden werd gedreven. Ze woonden op een eilandje, dat ze “Manna-hatta” noemden. Hudson voer de rivier op en neer en ging weer naar huis. Die rivier werd later Hudsonrivier genoemd.

In 1614 vestigden zich wat handelaren uit Holland op Manhattan en de Staten-Generaal van de Hollandse Republiek noemden het land “Nieuw-Nederland”. In 1626 kocht ene Peter Minuit, toen gouverneur van de Westindische Compagnie (WIC), het eiland Manhattan van de indianen voor het fabuleuze bedrag van 60 gulden. Deze Peter noemde het centrum van de handel op het eiland Nieuw-Amsterdam. In 1646 werd Peter Stuyvesant benoemd als Directeur-Generaal van Nieuw-Nederland en tevens gouverneur van Aruba, Bonaire en Curaçao.  Peter Stuyvesant regeerde met straffe hand. Maar hij was een goede organisator. Hij stelde een burgemeester, een schout en schepenen aan, naar Hollands voorbeeld.

De handel floreerde en de bevolking groeide snel. In 1664 waren er al 10.000 inwoners in Nieuw-Amsterdam. Maar in datzelfde jaar 1664 werd Stuyvesant weggejaagd naar Holland en werd Manhattan door de Engelsen heroverd. Na de Vrede van Breda in 1667 vestigde Peter Stuyvesant, door heimwee gedreven, zich weer in wat nu “New York” heette, waar hij bleef wonen tot zijn dood in 1672.

Dan nu naar de postzegels

De Amerikaanse Post (USPS) herdacht in 1909 de ontdekking van de Hudsonrivier met een postzegel van 2c (Scott nr 372).

scott372

We zien links op de zegel het schip “De Halve Maen” van Henry Hudson. Rechts is een stoomboot afgebeeld. Het betreft de “Clermont” van Robert Fulton, die in 1807 voor het eerst de Hudsonrivier opvoer. Zo worden 2 feiten tegelijk herdacht op 1 postzegel.

In 1948 verschijnt in de USA de Scott nr 971.

scott971

We zien hier een portret van Peter Stuyvesant en de tekst: “300th Anniversary Volunteer Firemen, 1648-1948, Peter Stuyvesant Organizer of the first Volunteer Firemen in Amerika” (Peter Stuyvesant, organisator van de eerste vrijwillige brandweer van Amerika).

In 1953 geeft de USPS een postzegel uit van 3c (Scott nr 1027) met de tekst: “300th Anniversary of New York City”.

scott1027

We zien een gezicht op Nieuw-Amsterdam met een echt molentje en op de voorgrond een schip met de Nederlandse Vlag in top. Op de achtergrond is in vage silhouetten de “skyline” van het hedendaagse New York te zien. Overigens geen woord over Peter Stuyvesant. Het is het sigarettenmerk dat die verbinding wel heeft gelegd.

Wolvega

In Stuyvesants geboorteplaats Wolvega (Friesland) staat dit standbeeld. Er is duidelijk te zien dat Peter Stuyvesant een houten been had.  Tijdens zijn gouverneurschap van de Antillen was Stuyvesant in gevecht met de Spanjaarden om het bezit van Sint Maarten. Stuyvesant raakte gewond aan zijn been en zijn scheepsarts besloot zijn rechterbeen te amputeren. Na de genezing kreeg hij een houten been dat hij rijkelijk met zilveren sierraden liet beslaan. Stuyvesant wordt dan ook wel “Mr Silverleg” genoemd.

nvph322

Tot slot nóg een opmerkelijk feitje over deze beroemde Hollander, pardon… Fries. Op de Nederlandse postzegel nvph nr 322 uit 1939 staat bovenaan Peter Stuyvesant 1610-1682, terwijl alle andere bronnen 1672 aangeven als het sterftejaar van Stuyvesant. Nou ben ik zelf eens gaan kijken naar het graf van Stuyvesant dat zich bevindt in het kerkje St.Marks-in-the-Bowery te New York. Dat is de plaats waar het huis (de “bouwerij”) van Stuyvesant heeft gestaan.
De tekst op zijn grafsteen luidt:

“In this Vault lies buried Petrus Stuyvesant
Captain General and Governor in Chief of Amsterdam
in the New Netherlands now called New York
in the Dutch West India Islands/ died Feby A.D.1672”

Het was dus 1672. Gelukkig zijn de jaartallen op de Nederlandse postzegel alleen met een vergrootglas te lezen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederlandse Antillen Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • dolores op 14 augustus 2009 om 07:58

  Okeee….weer heel wat geleerd! Dank je Toon, erg boeiend!

 • linda op 14 augustus 2009 om 22:10

  super om te lezen
  ik woon in wolvega
  zo zie je maar
  dat je eigenlijk maar
  weinig weet over je eigen woonplaats
  ben hier wel niet geboren
  maar toch
  leuk om te weten

 • Robert op 18 augustus 2009 om 16:00

  Toon schrijft terecht dat Peter Stuyvesant in 1664 werd ‘weggejaagd’ naar Holland. Door slecht beleid, arrogantie en onderschatting van het Engelse gevaar (de hertog van York was in aantocht) van de Heeren uit Holland kon hij zijn werk niet voltooien in Nieuw-Amsterdam. Stuyvesant raakte gefrustreerd over zoveel onkunde en moest machteloos toezien hoe de Engelsen ‘zijn’ stad inpikten. Had Peter zijn werk kunnen voortzetten, dan was New York wellicht altijd Nieuw-Amsterdam gebleven…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)