Oostenrijk begint reeks Österreicher in Hollywood - Postzegelblog

Oostenrijk begint reeks Österreicher in Hollywood

7

fred-zinnemanDe in 1959 gemaakte speelfilm High Noon (Twaalf uur in de middag) met Carry Cooper en Grace Kelly behoort vijftig jaar later nog altijd tot de filmklassiekers. Maar wie kent nog de naam van de Oostenrijker die deze film regisseerde. Zijn naam? Fred Zinnemann. Als eerste zegel van een nieuwe reeks met als titel Österreicher in Hollywood heeft de Oostenrijkse Post Zinnemann op 29 april met een 55c-portretzegel geëerd (tien zegels in een velletje, oplage 120.000 stuks).

Fred Zinnemann, die op 29 april 1907 als zoon van een arts in Wenen werd geboren, was in zijn jeugd bevriend met de later ook wereldberoemde filmregisseur Billy Wilder, 1906-2002 (aan wie Oostenrijk op 21 maart 2003 een zegel van € 0,58 wijdde) ging al op jonge leeftijd het regiepad op. In 1927, pas twintig jaar, ging hij naar Parijs om een regiecursus te volgen, in 1928 was hij in Berlijn werkzaam, in 1929 was hij camera-assistent bij een stomme film met Marlene Dietrich en in hetzelfde jaar ging hij naar Hollywood waar hij ging werken als regisseur van korte films; in 1936 verwierf hij het Amerikaanse staatsburgerschap en trad hij in dienst van MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) en vanaf de jaren ’40 ging hij zich helemaal wijden aan speelfilms; in 1948 verliet hij MGM en werkte daarna voor diverse studio’s.

fred-zinneman-2

Zinnemann geldt als de ontdekker van talrijke sterren, onder wie Montgomery Clift, Marlon Brando, Grace Kelly, Rod Steiger en Meril Streep. Hij won vijf oscars en werd zes keer genomineerd. Hij overleed in 1997 op 99-jarige leeftijd in Londen aan een hartaanval.

Zijn filmografie telt talrijke wereldberoemde films, zoals de al genoemde High Noon, From here to Eternity (1953), Oklahoma (1955), The Nun’s Story (1959) met Audrey Hepburn en Der Schakal naar de roman van Frederick Forsyth over de aanslag op Charles de Gaulle (1973).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Zwitserland FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.