Mijn Afrikaantjes - Postzegelblog

Mijn Afrikaantjes

3

afrikaantjes

Dit jaar heb ik me voor het eerst in mijn leven eens bezig gehouden met het zaaien van Afrikaantjes.  U kent ze wel, die kleurige bloemetjes die je veel ziet in tuinen, vooral in randen langs bloembedden. Men zegt dat deze plant wormen en ongedierte weghoudt. Vanwege de geur worden de bloemen ook wel “stinkertjes” genoemd.

nvph603

Het Afrikaantje (lat: Tagetes), hier afgebeeld op een zomerzegel van 1953, is een éénjarige plant.  Er zijn heel veel soorten van, maar de bekendste is de Tagetes Patula met zijn overwegend oranjekleurige bloemen. De plant doet het bijna altijd op matig voedselrijke grond met veel zon. Men kan er veel plezier van hebben want ze bloeien zowat gedurende de hele zomer.

Het Afrikaantje komt van nature voor in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico.  Het plantje is in de 16e eeuw door de Spanjaarden in Europa ingevoerd.

tagetesDDR

Maar waarom heet het Afrikaantje eigenlijk Afrikaantje? Er zijn enkele al dan niet betrouwbare bronnen op internet die verwijzen naar Karel V. Toen Karel V deze bloem meenam naar Noord-Afrika, waar hij in 1535 de stad Tunis veroverde op de Ottomanen, zou hij net gedaan hebben alsof hij die bloemetjes daar voor het eerst had gezien. En daarom noemde hij ze Afrikaantjes. Had ik toch nooit gedacht van “onze” Karel.

tagetesijsland

Ik vond op internet nog enkele suggesties voor toepassingen van het Afrikaantje in de keuken. Je kunt de bloemblaadjes door de sla doen en je kunt er “bloemrijke” muffins mee bakken.

Iemand ervaring met dit soort kokkerellen? Eet smakelijk!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • dolores op 6 augustus 2009 om 15:27

  Dankbaar bloemetje! Leuk stukje Toon.

  Wat ik me nou weleens heb afgevraagd: als ik mijn album zou inrichten op soorten (dus bijv. de afrikaantjes bij elkaar) dan moet ik de series gaan breken. Of dubbele series hebben…zucht…daar ben ik nog niet uit.

 • Albert Haan op 6 augustus 2009 om 23:44

  @ Dolores, Tip:
  Zet het bloemete (zegel) in de verzameling waar je die wilt hebben.
  De rest van een serie zet je een een stolbok appart met een aantekening waar het ontbrekende zegeltje in de verzameling zit.
  Zo hou je de serie voor je zelf compeet.
  En in de verzameling zit dat alleen wat je wilt laten zien.
  Zo doe ik dat met hanen de Hanen zet ik in de verzameling en van de zelfde serie waar ganzen ed inzitten zet ik een een stokboek. Veel plezier.

 • dolores op 7 augustus 2009 om 00:15

  Oh dat is een idee! Thanks Albert. :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)