Heiligverklaring pater Damiaan - Postzegelblog

Heiligverklaring pater Damiaan

2

Pater-damiaan-postzegelOp 30 juni werd in Mechelen in aanwezigheid van kardinaal Godfried Danneels een bijzondere herdenkingszegel van pater Damiaan aan de wereld gepresenteerd, en wel ter gelegenheid van de Heiligverklaring van de pater, die op 11 oktober in Rome zal plaatshebben. Op de zegel in het 1-buitenlandtarief (0,90 €) een foto van de pater; ook in een geïllustreerd velletje met vijf zegels (oplage 327.000 velletjes). Aan pater Damiaan (1840-1889) is al twee keer eerder een zegel gewijd. De Damiaan-zegel (waarop een foto van hem kort voor zijn dood) gaat 5 oktober in de verkoop.

Pater Damiaan is bekend geworden door zijn werk voor melaatsen in Molokai (nadat hij eerder op Hawaï had gewerkt). Dank zij zijn werk kregen mensen over de gehele wereld meer aandacht voor lepra. Velen wilden zien wat de pater daar allemaal deed; hij bouwde o.a. een tehuis voor melaatse meisjes, een voor jongens, een nieuwe kerk, een school en hij herstelde het hospitaal.

Hij overleed 15 april 1889, 49 jaar oud. Zijn stoffelijk overschot is naar Leuven overgebracht en op 15 mei 1936 bijgezet in crypte van de de Antoniuskerk.

Pater-damiaan-postzegelvel

Pater Damiaan werd in 1995 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Tijdens een gewoon consistorie te Rome werd de heiligverklaring van de pater vastgesteld op zondag 11 oktober a.s. Hij zal zowel de patroonheilige worden van de melaatsen als van de aidspatiënten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.