“Nederland is weg!” - Postzegelblog

“Nederland is weg!”

0

“Nederland is weg” is een veel gehoorde uitspraak in de vakantieperiode, die voor velen net is begonnen of op kort termijn zal beginnen. Toch heeft deze uitspraak in dit speciale geval een geheel andere betekenis. De buurtschap Nederland (gemeente Steenwijkerland) die net ten zuiden van het Nationaal park De Weerribben in het noordwesten van Overijssel ligt, is voor de zoveelste maal beroofd van het plaatsnaambord Nederland.

mooi-nederland

Aan de smalle doorgaande weg van Scheerwolde naar Baarlo ligt dit gehucht. De Telegraaf van 3 februari 2009 berichtte onder de kop ‘Bord Nederland gestolen’ het volgende:

plaatsnaamborden-maximumkaart2

“Bewoners van het buurtschapje Nederland zijn druk op zoek naar het prachtige naambord, dat er pas afgelopen weekend werd geplaatst en nu al gepikt is.

Het dorpje met de opvallende naam had ooit al kombordjes, maar dat was al vijf jaar lang niet meer zo, totdat er zaterdag door de burgemeester weer twee werden gemonteerd. De vroegere borden waren bij dieven herhaaldelijk geliefd roofgoed.

plaatsnaamborden-maximumkaart

Een woordvoerder van de Overijsselse gemeente meldde gisteren dat het plaatsnaambord waarschijnlijk vervangen wordt: “We hopen nog wel dat het een grap is, maar we plaatsen toch maar een nieuwe. Beveiliging is erg lastig, het bord staat gewoon langs de openbare weg en hing ook niet erg hoog.”

Een week voor de uitgifte van het velletje Mooi NL – Nederland (nvph 2324) heb ik een tweetal foto’s van beide kombordjes in het laagveendorpje genomen (en naderhand ‘verheven’ tot maximumkaarten). Opvallend daarbij was toen al dat aan de oostkant van de buurtschap het ronde verkeersbord was verdwenen, terwijl aan de westkant het plaatsnaambord niet meer aanwezig was.

nvph-1103-voetballen

Tijdgebonden, onbegrepen reclameteksten!

Over verdwijnen gesproken. De leesbaarheid van een tekst op een postzegel kan ook verdwijnen. Zo is op de 40 cent kinderpostzegel 1976 (nvph 1103) de geschreven tekst onleesbaar geworden. De 10-jarige Jan Raats heeft de kinderzegel met de voetballers getekend met op de achtergrond kleurige reclameborden. Op deze borden komen voor ons nu tijdgebonden en onbegrepen delen reclameteksten voor, die met gemak op de kinderzegelbedankkaart van dat jaar leesbaar zijn:

philipsreclame

[1] De meest linkse, op een paarse achtergrond en gedeeltelijk leesbaar zou wel eens betrekking kunnen hebben op naam PHILIPS.
[2] Op de blauwe achtergrond staan de laatste drie letters ‘EMS’ van een woord.
[3] Op groene achtergrond staat: “De hand met het h….” en “B . . . IER”.

Wellicht bestaat er een bloglezer die op de hoogte is van historische reclameteksten rondom voetbalvelden of met behulp van Google de ‘raadsels’ kan oplossen. Hulp en bijstand van hem/haar wordt ten zeerste op prijsgesteld om duidelijkheid in deze materie te scheppen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)