Na jaren lobbyen is een deel van de Waddenzee (van Den Helder tot en met het Duitse eiland Sylt, met een kustlijn van 400 kilometer) op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst, waar inmiddels ongeveer 900 monumenten en natuurgebieden op staan. Hiermee telt de Werelderfgoedlijst zeven sites in Nederland en één site op de Nederlandse Antillen, te weten: Schokland, de Stelling van Amsterdam, Kinderdijk, Woudagemaal, De Beemster, Rietveld Schröderhuis, De Waddenzee en Willemstad.
Gerelateerde artikelen
Wordt het dan nu ook geen tijd – ik heb dat de laatste jaren al enkele keren gesuggereerd – om eindelijk ook op Nederlandse zegels/velletjes het Nederlandse Werelderfgoed in beeld te brengen? Tenslotte komt al jarenlang elk haarzelf respecterende postadministratie met Werelderfgoed-zegels. Denk bij voorbeeld alleen al aan België, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zweden. *).
Als er nu eens een einde wordt gemaakt aan de reeks Mooi Nederland (wat ik hoop) dan kan er vanaf 2010, naast de reeks Grenzeloos-Nederland-enz., best een reeks Nederlands Werelderfgoed worden gecreëerd. Zeker, de Molens van Kinderdijk hebben in 1932 al op een van de vier ANVV-zegels gestaan en het Waddengebied in 1982 al op twee zegels, maar wat dan nog? Het is nu qua voorbereiding nog niet te laat om in 2010 een Werelderfgoedreeks te starten.
*) Op 7 mei gaf Duitsland (een joint issue met de Verenigde Naties) een werelderfgoedzegel uit (145 c., Luthergedenkstätten in Eisleben en Wittenberg) en Oostenrijk kwam 12 juni met een Weltkulturerbemarke (100 c.) waarop de historische Altstadt van Graz (oplage 500.000 zegels).