Muziek in Nederland - Postzegelblog

Muziek in Nederland

5

Afgezien van het overeenkomstige tussen blaasmuziek (in Kerkrade) en koorzangmuziek (in Utrecht), namelijk ‘de muziek’, bestaan er des temeer tegenstellingen tussen beide soorten muziek.

wmclogoEC

Wel in de raak getroffen uitstraling van beide postzegels (uitbundig én beheerst) is deze tegenstelling ook overduidelijk zichtbaar aanwezig: de dynamiek en verscheidenheid van spetterende klankkleur van instrumenten en kostuums tegenover een overzichtelijke, regelmatige en gevarieerde notatie van de typografie met geleidelijke (harmonieuze) kleurovergangen.

Muziek in Nederland 2009-velletje

Wereld Muziek Concours in Kerkrade (9 juli t/m 2 augustus)

“Muziek laat zich moeilijk in beeld uitdrukken, als je cliché’s wilt voorkomen”, aldus ontwerpers Koehorst en In ’t Veld. “Bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade bezitten de prachtige instrumenten en de kleurige uniformen een heel eigen visuele zeggingskracht.

blaasmuziek-postzegel-1

Dit spektakel hebben we uitgebeeld door muzikanten en majorettes op foto’s te isoleren en te herhalen. Meerdere malen dezelfde muzikanten achter elkaar afbeelden onderstreept de kracht van de performance en de muziek. Het sluit ook aan bij de functie van het uniform, dat staat voor eenheid en grotere aantallen.”

blaasmuziek-postzegel-2

De muzikanten zijn tegen een achtergrond van banen en stralenkransen geplaatst in felle kleuren, geheel in de lijn van de uniformen en de krachtige uitstraling van brassband, harmonie en fanfare.

blaasmuziek-postzegel-3

De kleuren van de stralenkransen zijn omgebouwd uit die van de nationale vlaggen van Europese en andere landen, een vernuftige verwijzing naar het wereldwijde karakter van het muziek concours.

300px-Kathedraalkoor

Europa Cantat 2009 (17 t/m 26 juli)

Een  algemeen zelfverklarend beeld is gekozen om het begrip zang weer te geven. Daarvoor is de algemene notatievorm van de vijflijnige notenbalk gekozen, waarmee vrijwel alle zangmuziek is weer te geven. De ontwerpers kozen voor de populaire en klassieke muziek herkenbare titels, die bovendien representatief voor verschillende segmenten van het gevarieerde muziekaanbod op het festival dienen te zijn:

zang-postzegel-1

1)     When you sing you begin with do-re-mi (uit Sound of Music),

zang-postzegel-2

2)     Jauchzet und frohloket (uit Weihnachtsoratorium van Bach),

zang-postzegel-3

3)     Para bailar la bamba (populair én als van oorsprong een Mexicaans volksliedje is het ook een voorbeeld voor wereldmuziek).

Van de drie gekozen zangstukken hebben de ontwerpers telkens de eerste titelwoorden in een stukje notenbalk gezet. De plaatsing van de frankeerwaarde in de notenbalk verwijst naar de notatie voor de maatsoort.’

Ol_Mexico

Interessant is ook het gebruikte lettertype “Excellence’ voor de titel van het Mexicaanse volkslied Para bailar la bamba. Dat is verwant met het lettertype dat werd gebruikt in uitingen van de Olympische Spelen in Mexico, een type dat op zijn beurt verwijst naar de bekende decoratie op Mexicaans aardewerk.

De vijflijnige notenbalk komt ook terug op de velrand, in de vijf felgele kleurenbanen op een witte achtergrond. Hiermee leggen de ontwerpers een ingenieuze verbinding met een andere muziekwereld namelijk van brassbands, harmonieorkesten en fanfare, kortom van het wereld Muziek Concours.

Nabeschouwing

Gelijk bij blaas- en koorzangmuziek zal een groter deel de ‘blaasmuziekpostzegel’ méér en een kleiner deel de ‘koorzangmuziekpostzegel’ mínder waarderen. Met andere woorden een minder geselecteerde groep zal de blaas- en een meer geselecteerde groep zal de koorzangmuziek op prijs stellen: bij de ene zegelafbeelding wordt met herkenbare en aansprekende afbeeldingen gewerkt, terwijl bij de andere letters/tekens worden opgevoerd.

Bij blaasmuziekaanhangers  krijgen oor en oog tegelijk veel te ‘verwerken’, terwijl bij koormuziekgenieters het oor boven het oog domineert. Sommige kooraanhangers genieten zelfs met gesloten ogen van zangmuziek!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 12 juli 2009 om 08:14

  Ik weet van toeten noch blazen bij het lezen van drie verschillende data bij het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.
  * 9 juli: datum van het WMC-gelegenheidsstempel.
  * 10 juli: aanvangsdatum van het WMC volgens De Telegraaf van 10 juli.
  * 14 juli: officiële uitgiftedatum volgens het uitgifteprogramma 2e helft 2009.

  Op welke manier zijn deze drie verschillende data met elkaar te rijmen?
  Geldt er voor Kerkrade een andere uitgiftedatum als voor de rest van Nederland?

  Ik ben benieuwd naar de datum van de FDC-afstempeling.
  Wie kan in deze materie inzichtelijke duidelijkheid scheppen?

 • Ton op 12 juli 2009 om 13:25

  het effcet op de zegels infinity, tenminste het lijkt er een beetje op, is ook na te bootsen op je eigen foto http://www.tuxpi.com

 • Albert Haan op 12 juli 2009 om 22:50

  @ Bate even de data’s rang schikken.
  Het begin van het WMC is 9 juli, zie ook de persoonlijke postzegel van de EKPV, al eerder in deze blog vermeld.
  De data van de stempel 9 juli tot 2 augustus is correct.
  10 Juli is een foute datum in de krant, gebeurd wel eens vaker (meer als vaak).
  TNT geeft as dinsdag bovenstaand velletje uit. Er zal wel, en dat is zeker een Eerste dag stempel komen.
  Het velletje en de stempel hebben niets met elkaar te maken.
  groetje uit het muzikale episch centrum van de wereld, KERKRADE.

 • JHA op 13 juli 2009 om 08:50

  Het eerste dag stempel mag dus alleen op de postzegel worden gebruikt? Raar, als dit niets met het velletje postzegels, waaaan het gewijd is, te maken heeft. En ik maar denken, dat het eerste dag stempel alleen maar op de daaraan gewijde NVPH eerste dag envelop wordt gebruikt.

 • Albert Haan op 13 juli 2009 om 09:07

  De gelegenheidsstempel mag ook op het velletje af gestempeld worden.
  Dit gebeurd in Groningen en ik Kerkrade waar het gelegeheidsstempel zich bevind.
  Als men deze stempel wilt stuur dan in een gefrankeerde enveloppe het velletje of de brieven waarop de zegel staat naar mijn adres (Albert Haan, Dirk Zweepstraat 5, 6464 GE Kerkrade) en ik zal zorgen dat je een mooi gestempelde brief of vel terug krijgt.
  Let wel: sluit erbij de retourenveloppe en een postzegel voor de porto, ik ben wel filatelist maar geen filantroop.
  Dit omdat er ondanks de gelegenheidsstempel er op staat toch nog (in enkele gevallen) het poststuk door de stempelmachine gaat.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)