Groenland zet nieuwe stap op weg naar onafhankelijkheid - Postzegelblog

Groenland zet nieuwe stap op weg naar onafhankelijkheid

0

Groenland-onafhankelijkheidOp 21 juni heeft de Deense koningin Margrete II aan Groenlands parlementsvoorzitter Josef Motzfeldt het eerste exemplaar overhandigd van het statuut waardoor de Groenlanders meer zeggenschap krijgen over ondermeer justitie, politie en bodemschatten als olie, gas, goud en diamanten. Het statuut effent ook de weg naar volledige zelfstandigheid.

Deze nieuwe stap werd 21 juni postaal onderstreept met de uitgifte van een 6,25 kr.zegel waarop een symbolische voorstelling: pijlen op weg naar bergtoppen. Het Groenlands (Kalaallisut) wordt de officiële taal. In dit licht is het nog onbekend of het nog lang duurt dat de Deense kroon als waarde op Groenlandse zegels blijft gehandhaafd.

Prins Hendrik staat in Denemarken nu niet bepaald aan de top van meest populaire mensen. Zijn 75e verjaardag heeft Denemarken op 7 januari dan ook enigszins pover afgedaan en wel met een zegel van 5,50 kr + 50 öre met een tekening van de prins tegen de achtergrond van een sawa. De prins is president van de Deense afdeling van het Wereld Natuur Fonds, Verdensnaturfonden. De bijslag gaat naar de Deense afdeling van het WWF.

Prins-Hendrik-Groenland

Groenland heeft het iets anders aangepakt. Daar werd 11 juni prins Henri’s 75e verjaardag postaal onderstreept met een 8,00 kr-zegel waarop de prins trots een rij onderscheidingen toont.

stripverhaal-Groenland-postzegel

Op 21 juni verschenen verder deel I, een velletje met een 15,50 kr-zegel, gewijd aan Groenlandse strips; werd met een zegel van 9,00 kr het feit herdacht dat honderd jaar geleden de Afro-Amerikaan Matthew A. Henson (6 april 1909), onder leiding van Robert Peary (1856-1920) en samen met vier eskimo’s als eersten de Noordpool bereikte; en dat deel III van de reeks contemporaire kunst verscheen, drie zegels in waarden van 6,00, 18,00 en 33,00 kr.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel