De Royal Canadian Mounted Police - Postzegelblog

De Royal Canadian Mounted Police

0

rcmp-introDe Royal Canadian Mountes Police (R.C.M.P) is een uniek politiekorps, dat in de koloniale ontwikkeling van Canada een belangrijke rol heeft gespeeld. Het is één van de bekendste politie-organisaties ter wereld. Ook in de filatelie komen we deze organisatie tegen.

Ontstaan R.C.M.P.

Op 23 mei 1873 werd door de Canadese regering de North West Mounted Police (N.W.M.P.) ingesteld. Als taak kreeg zij mee om de orde in dit gebied te handhaven en de (west)grens in de gaten te houden.

rcmp-canada-1

In oktober 1873 werden onder leiding van inspecteur James Walsh uit Ottawa de eerste 34 agenten opgeleid. Vanaf 1904 wordt de N.W.M.P. een nationaal (federaal) politiekorps en wordt de naam omgedoopt in Royal Northwest Mounted Police (R.N.W.M.P). In 1920 wordt de R.N.W.M.P. gefuseerd met de Dominion Police, die verantwoordelijk is voor het oostelijk deel van Canada en de Royal Canadian Mounted Police (R.C.M.P.) is een feit.

Paarden

Mij is gebleken dat veel mensen bij het woord R.C.M.P een associatie leggen met paarden. Dat is ook niet zo vreemd, want het paard was het eerste vervoermiddel van de R.C.M.P. Op een Canadese postzegel uit 1935 zien we ook een R.C.M.P.’er op een paard.

rcmp-canada-2

In 1983 werd deze postzegel opnieuw uitgegeven, nu in de variant “postzegel op postzegel”.

rcmp-canada-3

De modernisering sloeg echter toe en al in 1915 deed de eerste automobiel  zijn intrede, in 1920 gevolgd door het eerste vliegtuig.

rcmp-canada-4

Momenteel heeft de R.C.M.P. een uitrusting waar veel politiekorpsen uit andere landen jaloers op zijn.

Huidige organisatie

De politiemacht in Canada is georganiseerd op 3 niveau:

  • gemeentelijk niveau
  • provinciaal niveau
  • federaal (landelijk) niveau.

rcmp-canada-5Gemeenten die geen eigen politie hebben, doen een beroep op de provinciale of federale politiemacht. De R.C.M.P. is de federale politiemacht. In de dun bevolkte gebieden is de R.C.M.P. de enige politiemacht. Twee provincies (Ontario en Quebec), hebben een eigen provinciale macht, de overige acht provincies laten de R.C.M.P. binnen hun grenzen politietaken uitvoeren. De R.C.M.P. is verantwoordelijk voor de handhaving van een groot aantal federale wetten; tot het korps behoren onder meer ook de binnenlandse veiligheidsdienst, de narcoticabrigade en de vreemdelingenpolitie.

De R.C.M.P. heeft een museum in Regina, de hoofdstad van Saskatchewan. Het ligt op het terrein van de opleidingsacademie van de R.C.M.P. en verschaft U inzicht in de kleurrijke, enerverende geschiedenis van de Royal Canadian Mounted Police.

rcmp-canada-6

Als enige federale politiemacht is de R.C.M.P. (of de Gendarmerie Royale du Canada, zoals het korps door Franstalige Canadezen wordt genoemd) de uitvoerende macht van de Canadese regering. Het hoofdkwartier is in de Canadese stad Ottawa gevestigd.

De R.C.M.P. is een para-militaire organisatie, dus heel hiërarchisch en “marcheren” is daar geen vreemde activiteit.

rcmp-canada-7De organisatie bestaat uit 22.000 medewerkers. In 1973 bestond dit roemruchte korps 100 jaar. De Canadese PTT besteedde hier aandacht aan door de uitgifte van 3 postzegels.

rcmp-canada-8

In 1998 was het weer feest, want nu bestond men 125 jaar, herdacht met de uitgifte van een prachtig postzegelblok.

rcmp-canada-9

Op dit blok is ook te zien het eerste uniform van de R.C.M.P. dat, (zoals ze dit zelf noemen) “distinctive” rood van kleur was. Ook het tegenwoordige uniform van Canadese politiemensen zien we hierop, namelijk een beige overhemd en een zwarte broek met gouden bies.

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is voorzitter van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Paarden PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)