Stoclet Paleis nu Werelderfgoed - Postzegelblog

Stoclet Paleis nu Werelderfgoed

1

stocletOp vrijdag 26 juni j.l. heeft de commissie van de Unesco , de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de lijst van Werelderfgoederen uitgebreid tot 890 monumenten. Voor Nederland is het natuurgebied De Waddenzee toegevoegd, waardoor er voor ons land nu 8 monumenten op die lijst staan. België heeft er het Stoclet Paleis bijgekregen en komt op 10 monumenten op de lijst. In dit artikel wil ik de villa van de familie Stoclet, ook wel Stoclet Paleis genoemd, onder de filatelistische loep nemen.

OBP1337
Stoclet gezien vanaf de Tervurenlaan

Het Stoclet Paleis aan de Tervurenlaan in Brussel werd voor de puissant rijke bankiersfamilie Stoclet gebouwd in de periode 1905-1911 door de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann (1870-1956). Hoffmann was de oprichter van de Wiener Werkstätte en creëerde met dit project een voorbeeld van een “Totaalkunstwerk” van architectuur, interieurontwerp, decoratie én tuinaanleg. Kosten nog moeite werden gespaard. Marmer, brons, koper, vergulde stoffen en leer werden rijkelijk toegepast, zowel binnen als buiten het gebouw.

OBP1338
Kijkje in het interieur van Stoclet

Een groot gedeelte van de inrichting werd in Wenen gemaakt en daarna vervoerd naar Brussel. De beroemde schilder Gustav Klimt (1862-1918) werd uitgenodigd om de eetzaal met fresco’s te beschilderen en van mozaïeken te voorzien.

OBP2247
Op deze postzegel uit 1987 een fragment van de muurschildering “L’Attente” in de eetzaal door Klimt.

Alle structuren in de bouw en de voorwerpen ter versiering zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd door vorm en materiaalkeuze. Zelfs de theelepeltjes werden speciaal ontworpen voor de familie. Het  Stoclet Paleis wordt als Hoffmanns meesterwerk gezien en het wordt tot de mooiste bouwwerken van de Art Nouveau gerekend.

Het huis is altijd angstvallig gesloten gebleven voor bezoekers om de originele staat zo goed mogelijk te behouden.  De bewoners Anny en Adolphe Stoclet nodigden alleen kunstenaars, dichters en muzikanten uit voor een bezoek. Het paleis is trouwens niet meer bewoond sinds het overlijden van de weduwe Anny Stoclet in 2002.

Er gaan geruchten dat de erfgenamen het huis wilden verkopen voor een slordige 100 miljoen euro. De Belgische overheid heeft de bescherming van het erfgoed echter op zich genomen.  Misschien dat met deze belangrijke uitverkiezing door de Unesco het pand spoedig een vernieuwde glorieuze toekomst krijgt.

OBP1339
Stoclet gezien vanuit de tuin

De stad Brussel heeft nu 6 monumenten in de lijst van Wereldergoederen. De 5 eerder verkozen monumenten zijn de Grote Markt en de vier gebouwen ontworpen door de Belgische architect Victor Horta (1861-1947): het huis en atelier van Horta, Hotel Tassel, Hotel Solvay en Hotel Van Eetvelde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)