Maigret prominent op postzegel Delfzijl - Postzegelblog

Maigret prominent op postzegel Delfzijl

3

Gisteren was in het nieuws dat het storm liep met de Delfsailpostzegel. Zo wordt de postzegel in het noorden in de kranten genoemd. Natuurlijk gezien de grote link met Delfsail en de vele bezoekers die op dit evenement afkomen. De 5 identieke postzegels zijn verdeeld in vier vakjes: linksonder de waarde, linksboven een historische zeilboot (deelnemer aan DelfSail), rechtsonder de haven van Delfzijl, maar wat heel bijzonder is, is het hoofd van het beeld van Maigret dat in Delfzijl staat.

Maigret is namelijk in Delfzijl geboren. Georges Simenon (1903-1989), de geestelijke vader van de commissaris, schreef over Maigrets geboorte in maart 1966: Ik ben nu 63 jaar, Maigret is ongeveer 52. Toen ik hem op mijn 25e jaar in het leven riep, was hij 45. Hij is dus zo gelukkig geweest veel minder snel ouder te worden dan ik…Waarom Nederland? Waarom Delfzijl? We moeten nog een jaar eerder terug.

maigret

Verder fragmentarisch: Op mijn 24e bekroop me de lust om Frankrijk tot in de kleinste uithoeken te leren kennen…Ik kocht daarom een vijf meter lange boot, de Ginette… (en zijn omzwervingen begonnen). Twee bladzijden verder schrijft hij: Mijn nieuwe schip heette de Ostrogoth… Een maand of drie later voer het binnen in de haven van Delfzijl, toen nog niet zo belangrijk als nu…Ons verblijf in Delfzijl zou langer duren dan voorzien was, en ik zegen thans nog het lek dat ik na enkele dagen ontdekte…Terwijl de scheepsbouwer, meneer Roels, en zijn werklieden mijn boot opknapten maakte ik geleidelijk kennis met een streek die me volkomen onder mijn bekoring kreeg…

maigret_hollandDie streek heb ik toen trachten weer te geven in een van mijn laatste romans populaires (die hij had geschreven onder het pseudoniem Georges Sim): Le Château des Sables Rouges (Het kaseel van Roodezand, dat rond de Fraeylemaborg in Slochteren speelt, HW)… Dronk ik die morgen een, twee of zelfs drie glaasjes jenever… In elk geval begon ik na verloop van een uur, ietwat dommelig, in mijn verbeelding de breedgebouwde en onaandoenlijke figuur te ontwaren van een heer die, naar het me voorkwam, een aanvaardbare commissaris kon worden… In het verder verloop van die dag voegde ik aan deze figuur nog enkele rekwisieten toe: een pijp, een bolhoed, een dikke overjas…Maigret was geboren: Maigret in Holland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.