Lincoln postzegel: Gestolen, gevonden en verkocht voor $ 431.000 - Postzegelblog

Lincoln postzegel: Gestolen, gevonden en verkocht voor $ 431.000

0

lincoln_stampHet zal je maar gebeuren. Je verzameling of een deel ervan wordt gestolen. Vele stukken worden teruggevonden, maar één item blijft weg. Het betreft een zeldzame Abraham Lincoln postzegel op een envelop. 3 jaar geleden kwam hij weer tevoorschijn. Afgelopen zaterdag ging hij onder de hamer en werd verkocht voor ruim $ 431.000. De geschatte verkoopwaarde van de 90-cent-postzegel lag tussen de $ 300.000 en $ 400.000.


De envelop, onder verzamelaars bekend als de Ice House Cover, reisde per schip van New York naar India, en het is het enige verzamel-item dat bekend is met de rode en zwarte postzegel van Lincoln erop. De laatste keer dat de envelop publiekelijk verhandeld werd, was in 1943. Nadat hij in 1967 gestolen was keerde hij in 2006 weer terug. Hij werd echter direct in beslag genomen door het Federal Bureau of Investigation en na een gerechtelijke strijd werd hij gegeven aan de erfgenamen van J. David Baker, de laatste eigenaar.

De brief is verstuurd door een ijshandelaar uit New England aan een van zijn ijs-entrepots in Calcutta, toen een deel van de Britse Oost-Indische kolonie. Het was  gefrankeerd met $ 1.12, in die dagen een behoorlijk groot bedrag.

Uit markeringen op de envelop blijkt dat hij reisde over de Atlantische Oceaan, met de trein door Duitsland en Italië en per schip naar Egypte van Suez tot Bombay om vervolgens met de trein naar India te gaan.

Vroege verzamelaars vulden hun albums vooral met afgeweekte postzegels. Items als Lincoln, uitgegeven in 1869 en met een oplage van minder dan 50.000 zorgen ervoor dat deze zelden meer op enveloppen te vinden zijn. Pas aan het eind van de 19e eeuw wordt vooral ook de envelop belangrijk. Met behulp van de envelop is namelijk veel meer over de postzegel te achterhalen.

De geschiedenis van de envelop

In 1914 kocht een New Yorkse verzamelaar tijdens zijn reizen in India de envelop. Hij verkocht het aan een handelaar in New York voor $ 50 of $ 100 – de verhalen hierover variëren – en in de jaren 1960 verkocht hij het aan de heer Baker, een verzamelaar in Indianapolis, voor $ 6500.

lincoln_icehouse

Op een nacht in 1967, werden ongeveer 250 zeldzame verzamelitems, met inbegrip van de Ice House Cover, gestolen uit zijn huis. Vele items werden binnen 10 jaar teruggevonden, maar de Ice House Cover ontbrak.

In het begin van 2006, kwam de envelop tevoorschijn tijdens het schoonmaken van een huis van iemand die overleden was. Vrienden van deze persoon gingen naar een winkel in Chicago om de waarde van de envelop te achterhalen. De eigenaar van de winkel herkende de Ice House Cover en waarschuwde de politie. Na een onderzoek door de F.B.I. werd de envelop alsnog geretourneerd door een gerechtelijk bevel aan de heer Baker’s weduwe en dochter. In mei heeft de Philatelic Foundation, een non-profit organisatie in New York, de envelop onderzocht en verklaard dat deze echt is.

De afgestempelde postzegel werd afgelopen zaterdag geveild bij Manhattan’s Robert A. Siegel galeries en gekocht door de heer Arthur K.M. Woo, een arts. Hij betaalde $ 431.250 voor de 90-cent postzegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
India Verenigde staten PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)