Muziek inspireert postzegels 2009 - Postzegelblog

Muziek inspireert postzegels 2009

4

wereld_muziek_concours_postzegel_2009We hebben het er al eerder over gehad. Zou er in 2009 een postzegel aan de 16e editie van het Wereld Muziek Concours (World Music Contest) worden uitgegeven? Het antwoord is gelukkig volmondig ‘ JA!’ En niet alleen aan het Wereld Muziek Concours (WMC). Maar ook aan ruim 3000 solisten, koorzangers en ensemble-zangers die van zich laten horen tussen 17 en 26 juli tijdens het Europa Cantat 2009. Deze twee twee grote en inspirerende muziekevenementen vinden bijna gelijktijdig plaats in Nederland.

Kerkrade is van 9 juli tot 2 augustus wereldhoofdstad van de blaasmuziek. Dit vierjaarlijkse evenement wordt internationaal erkend als het belangrijkste festival voor blaasmuziek. Tienduizenden deelnemers, verenigd in spraakmakende muziekgezelschappen, brengen een gevarieerd repertoire ten gehore voor honderdduizenden bezoekers. Er zijn concertwedstrijden voor brassbands, harmonieën, fanfares en slagwerkensembles, en er zijn mars- en showwedstrijden.

Ruim 3000 solisten, koorzangers en ensemble-zangers laten van 17 tot 26 juli van zich horen tijdens Europa Cantat 2009. Dit driejaarlijkse evenement wordt in 2009 in Utrecht gehouden en is hét internationale festival voor amateurzang, waaraan ook vele professionals meewerken. Het repertoire loopt uiteen van musical tot klassieke muziek en van vocal jazz tot volksmuziek. Er zijn talloze zangateliers en optredens in de vele oude kerken die Utrecht rijk is. Ook worden concerten en voorstellingen gegeven in andere aansprekende binnen- en buitenlocaties in de stad en in de provincie Utrecht.

muziek_2009_postzegelvel

Ter ere van het vrijwel gelijktijdig in Nederland plaatsvindende Wereld Muziek Concours en Europa Cantat wijdt TNT Post een bijzonder postzegelvel aan deze evenementen: ‘Muziek in Nederland’. Dit postzegelvel komt op 14 juli uit en omvat tien postzegels voor priority-post voor bestemmingen in Europa. Daarnaast brengt TNT Post een postzegelmapje en eerstedagenvelop uit.

Wat hebben het Wereld Muziek Concours en Europa Cantat gemeenschappelijk? Voor deze vraag zagen Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld, ontwerpers van het postzegelvel ‘Muziek in Nederland’, zich gesteld. “Het gemeenschappelijke is uiteraard de muziek, maar verder vallen vooral de verschillen op.

wereld_muziek_concours_postzegels_2009

Bij het Wereld Muziek Concours gaat het om instrumentale muziek en om felgekleurde uniformen en vaak veel dynamiek, kortom: spektakel. Bij Europa Cantat gaat het vooral om zang en zijn de optredens veelal meer ingetogen en deels solistisch of in kleinere bezettingen. Om het verschil van karakter tot uitdrukking te brengen kozen we voor twee verschillende ontwerpen op één vel, met ieder een eigen benadering.”

“Muziek laat zich moeilijk in beeld uitdrukken, als je clichés wilt voorkomen”, aldus Koehorst en In ’t Veld. “Dat probleem is overigens minder groot in het geval van het Wereld Muziek Concours. De prachtige instrumenten en uniformen hebben een heel eigen visuele zeggingskracht. Dit spektakel hebben we uitgebeeld door muzikanten en majorettes op foto’s te isoleren en te herhalen. Meerdere malen dezelfde muzikanten achter elkaar afbeelden onderstreept de kracht van de performance en de muziek. Het sluit ook aan bij de functie van het uniform, dat staat voor eenheid en grotere aantallen.” De muzikanten zijn tegen een achtergrond geplaatst van banen en stralenkransen in felle kleuren, geheel in lijn met de uniformen en de krachtige uitstraling van brassband, harmonie en fanfare. De kleuren van de stralenkransen zijn opgebouwd uit die van de nationale vlaggen van Europese en andere landen, een vernuftige verwijzing naar het wereldwijde karakter van het concours.

cantat_europe-2009

“Voor het deel dat is gewijd aan Europa Cantat, zochten we een algemeen zelfverklarend beeld om het begrip zang weer te geven. Dat beeld zou ook recht moeten doen aan de variatie in de deelnemende gezelschappen en het repertoire van het zangevenement. We kwamen uit op de vijflijnige notenbalk, een algemene notatievorm waarmee vrijwel alle zangmuziek is weer te geven.” Uit een voorselectie van Europa Cantat kozen Koehorst en In ’t Veld titels die herkenbaar zijn voor iedereen en die tegelijkertijd representatief zijn voor de verschillende segmenten van het gevarieerde aanbod op het festival. Zo komt When you sing you begin with do-re-mi uit een liedje van The Sound of Music, een mooi voorbeeld van populaire muziek en een vaste waarde in de musicalcultuur.

De klassieke muziek is vertegenwoordigd met Jauchzet und frohlocket, een deel uit het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach. Tot slot werd Para bailar la bamba gekozen vanwege de vele uitvoeringen – waaronder grote hits – en omdat het liedje nog steeds vaak wordt gezongen. Interessant is verder dat het oorspronkelijk een oud Mexicaans volksliedje is, en daardoor ook een voorbeeld van wereldmuziek.

Van de gekozen zangstukken hebben Koehorst en In ’t Veld telkens de eerste woorden van de titels in een stukje notenbalk gezet. “De plaatsing van de frankeerwaarde in de notenbalk verwijst naar de notatie voor de maatsoort. Interessant is ook het gebruikte lettertype ‘Excellence’ voor de titel Para bailar la bamba. Dat is verwant met het lettertype dat werd gebruikt in uitingen van de Olympische Spelen in Mexico, een type dat op zijn beurt verwijst naar de bekende decoratie op Mexicaans aardewerk.”

velrand_muziek

De vijflijnige notenbalk komt ook terug op de velrand, in de vijf felgele kleurenbanen op een witte achtergrond. Hiermee leggen Koehorst en In ’t Veld een ingenieuze verbinding met een andere muziekwereld, namelijk van brassbands, harmonieorkesten en fanfare, kortom van het Wereld Muziek Concours.

Kortom: Een velletje geheel geïnspireerd door muziek! En ook zin om geïnspireerd te worden? Ga dan eens een kijkje nemen tijdens deze muziek-evenementen! Dat wordt vast genieten!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • toon op 17 juni 2009 om 08:13

  @Albert,
  nou,nou,nou, jij hebt toch eindelijk een beloning gekregen met dit velletje!
  en nog wel 3 verschillende postzegels. echt super hoor! proficiat.
  ken je die mensen die zijn afgebeeld op de zegels?

 • dolores op 17 juni 2009 om 10:51

  @Ja Albert, jij kan happy zijn en de Kerkraadse geschiedenis ingaan als de man die Kerkrade op de postzegel heeft gebracht.

  Het zijn knappe zegeltjes, lekker fleurig en dynamisch om ook maar eens een taalkundige poging te wagen. En om de lijn van de afgelopen tijd niet los te laten: alweer tekst.

 • JHA op 17 juni 2009 om 11:37

  Krijgen we er nu een muziek-CD bij cadeau?

 • Albert Haan op 18 juni 2009 om 01:03

  Een opmerking de zin: “Bij het Wereld Muziek Concours gaat het om instrumentale muziek en om felgekleurde uniformen en vaak veel dynamiek, kortom: spektakel”. Het is maar een deel van het WMC.
  Een evengroot deel van het Concour zijn de wedstrijden in de Rodahal elk weekend.
  En niet te vergeten de concerten die wereld beroemde orkesten door de week, als er geen wedstrijden zijn, worden gehouden.
  Niet alleen spektakel, maar ook genieten van deze concerten.
  Een tot de verbeelding sprekende vergelijking: Het WMC is een evenement van 3,5 week, dat 20.000 topmuziekanten verwelkomt uit alle continenten en 12.000 overnachtingen regelt. De Olympische Spelen tellen 12.000 supporters en duren 2,5 weken. Men verwacht 650.000 bezoekers. in een stad van 40.000 inwoners. Gelukkig hoeven ze geen nieuwe stadions te bouwen, daarom is er maar een budget van 3,6 miljoen euro voor een cyclus van 4 jaar.
  Dus U bent welkom in mijn stad van 9 juli tot en met 2 augustus.
  Tot ziens in Parkstad Stadion en de vernieuwde en verbouwde Rodahal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)