De Leidse Universiteit - Postzegelblog

De Leidse Universiteit

5

prins_willem_van_oranjeDe grondlegger van de Leidse universiteit was Prins Willem van Oranje. Hij gunde de Leidenaars in 1575 als beloning voor hun moed en trouw tijdens het Spaanse beleg, een Hogeschool. De Prins had zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie in Leiden, tijdens een bezoek aan de stad. Dit bezoek staat afgebeeld op het 25e kerkraam van de St. Janskerk in Gouda. Dit raam over “Het ontzet van Leiden” werd geschonken door de stad Delft. Prins Willem van Oranje staat te midden van soldaten voor de waterrijke omgeving van de stad Leiden. 

De eerste secretaris van de universiteit was Jan van Hout. U ziet hem hier op een postzegel uit 1950, toen de Leidse Universiteit 375 jaar bestond. Boven aan de zegel ziet U het motto van de Leidse Universiteit, dat luidt: Libertatis Praesidium. Dit betekent: “Bolwerk der Vrijheid”.

jan_van_hout_leiden

De andere postzegel uit deze serie betreft Janus Dousa.

janus_dousa_leidenNaast curator werd hij in 1585 ook benoemd als de eerste bibliothecaris van de universiteit. Het was aan Dousa te danken dat de grote geleerde Justus Lipsius zich in 1579 aan de Leidse universiteit verbond.

justus_lipsius_leiden

Na diens vertrek in 1591 lukte het Dousa in 1593 Josephus Justus Scaliger, die werd beschouwd als de grootste geleerde van zijn tijd, uit Frankrijk naar Leiden te halen.

jos_scaliger_leiden

De bekendste rector magnificus van de Leidse universiteit is Herman Boerhaave.

boerhaave-leiden

Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, en directeur was van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen.

In 1975 bestond de Leidse Universiteit 400 jaar. De jubileumpostzegel die hiervoor werd uitgegeven toont de hersenen van een mens met daarin een opening in de vorm van een venster, dat uitkijkt op een oneindig blauwe lucht met witte wolkjes en drie vogels, als symbool voor de vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting.

400_jaar_leidse_universiteitLetterkunde

In 1757 kwam een kring van Leidse studenten regelmatig bij elkaar met als doel: “de opbouw van Neerlands moedertaal”. Hieruit ontstond een letterkundig genootschap, hetgeen uiteindelijk in 1766 resulteerde in een landelijke vereniging, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, gevestigd te Leiden.

De zomerzegels van 1966 besteden met 3 zegels aandacht aan het 200 jarig bestaan van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

maatschappij_der_nederlandse_letterkunde_postzegels_leiden
Diverse bekende schrijvers waren lid van deze maatschappij, zoals de Leidse student Nicolaas Beets. Onder de schuilnaam Hildebrand schrijft hij op zijn kamer aan de Breestraat het bekende boek Camera Obscura.

nicolaas-beets-leiden

Rechtsgeleerdheid

De Leidse universiteit heeft internationale faam op het gebied van de rechtsgeleerdheid. Dit is o.a. te danken aan Prof. Mr. E.M. Meijers.

nieuw_burgerlijk_wetboek_leiden

Deze Leidse hoogleraar kreeg in 1947 bij Koninklijk Besluit de opdracht om een nieuw Burgerlijk Wetboek te ontwerpen. Bij zijn dood waren vier van de negen boeken klaar. Anderen hebben het Burgerlijk Wetboek afgemaakt wat in 1992 postaal werd herdacht.

nieuw_burgerlijk_wetboek2_leiden

In november 1940 werd Prof. Meijers door de Duitse bezetter als “niet-arisch” uit zijn ambt gezet, hetgeen leidde tot de bekende en moedige rede van  de Leidse hoogleraar R.P. Cleveringa op 26 november 1940, waarin hij openlijk van zijn verontwaardiging blijk gaf.

Gevolg: gevangenneming van Cleveringa,  een algemene studentenstaking in Leiden en de sluiting van de Leidse universiteit. Teneinde de herinnering aan Cleveringa’s verzet in ere te houden, werd in 1970 door de Leidse universiteit de Cleveringa leerstoel ingesteld ter bestudering van actuele fundamentele maatschappelijke vraagstukken. Het plein voor de universiteit kreeg als naam “Cleveringaplaats”. Omdat daar een postkantoortje werd gevestigd, zien we deze naam o.a. terug op de aantekenstrookjes.

leidse_onderwijsinstellingen

Bekende studenten

Veel leden van de Koninklijke familie, o.a. Prinses Juliana, Koningin Beatrix en kroonprins Willem Alexander hebben in Leiden gestudeerd. U ziet hier onze studerende kroonprins op de zogenaamde kinderbedankkaart.

willem_alexander_leiden

Deze kaarten werden door het Stichting  Kinderpostzegels (gevestigd in Leiden) gegeven aan mensen die hielpen bij de verkoop van kinderpostzegels.

Naast de “gewone” doctoraten voor wetenschappers die promoveren kennen universiteiten ook eredoctoraten. Meestal worden deze uitgereikt als iemand een wetenschappelijk bijdrage heeft geleverd. De Leidse universiteit heeft echter ook een beperkt aantal eredoctoraten uitgereikt aan niet-wetenschappers.  Zo werden er eredoctoraten uitgereikt aan Koningin Wilhelmina in 1925  en aan Sir Winston Churchill (afb. 15) in 1946.

wilhelmina_europa_leiden

De laatste die hem kreeg was Nelson Mandela  op 12 maart 1999.

nelson_mandela_postzegel

Mandela ontving het eredoctoraat als eerbetoon voor zijn bijdrage aan de vrijheidsstrijd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Kinderpostzegels Nelson Mandela Onderwijs Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 2 juni 2009 om 12:35

  leuk artikel en filatelistisch goed onderbouwd, al zeg ik het zelf. :)

 • Lia op 2 juni 2009 om 12:41

  Haha Willem, inderdaad. Ik denk dat alle lezers het daar over eens zijn!

 • Hans Kremer op 4 juni 2009 om 00:30

  Mooi verhaal, maar ik miste Thorbecke.

  Voor andere fameuze ‘Leidenaren’ zie
  http://www.research.leiden.edu/famous/

 • willem hogendoorn op 4 juni 2009 om 06:46

  @Hans: Leuke site Hans. Zoals je daarop kunt zien, had ik er nog wel 10 kunnen noemen, over wie ook postzegels zijn. Maar je moet een keuze maken. Maar omdat je naar Thorbecke vraagt:
  “Johan Rudolf Thorbecke (1788-1872) studeerde in Leiden, waar hij in 1820 promoveerde in de letteren. Van 1831 tot 1850 was hij als hoogleraar verbonden aan de Leidse universiteit. Als staatsman verdiende Thorbecke zijn sporen door zijn voorstellen tot ingrijpende wijzigingen in de grondwet en het indienen van belangrijke wetten o.a. de Gemeentewet. Zijn eerste politieke ervaring heeft Thorbecke overigens in Leiden opgedaan, waar hij 5 jaar als raadslid fungeerde, voor hij over stapte naar de landelijke politiek. Postaal is Thorbecke terug te vinden op een postzegel, uitgegeven in 1972, met daarop de volgende uitspraak van hem: “Er is meer dan voorheen in de wereld te doen”(NVPH 1009) Ik denk dat deze uitspraak nog steeds geldt. :)
  Nog meer vermiste personen? U vraagt en wij draaien.

 • Hans Kremer op 4 juni 2009 om 19:37

  Ook op NVPH#1754 (1998) is Thorbecke terug te vinden, hier zelfs ‘in levende wijze’.

  Wat betreft de leuze “Er is meer dan voorheen in de wereld te doen”, is het wel leuk om te vermelden dat er ook namaakpostzegels de ronde deden waarop de text veranderd was in “Er is meer dan voorheen aan de PTT te voldoen”.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)