Uitkomst stelling: Heeft een geprinte postzegel verzamelwaarde? - Postzegelblog

Uitkomst stelling: Heeft een geprinte postzegel verzamelwaarde?

23

stelling_envelopRuim 2 maanden heeft de stelling:  ‘Heeft een geprinte postzegel (op een envelop) ook een verzamelwaarde?’ op de Postzegelblog gestaan. Tijd om naar de uitslag te kijken en een nieuwe stelling te plaatsen. De discussie over geprinte postzegels woedt al enige tijd in de reacties op diverse artikelen. En zoals dat ook daar in de reacties terug komt, een meerderheid van de Postzegelblog-lezers vindt dat geprinte postzegels geen verzamelwaarde hebben.

Om precies te zijn vindt 61% het geen verzamelwaarde. 38% ziet daarentegen wel degelijk enige waarde. En dat is nou het mooie van het verzamelen. Alleen jijzelf bepaalt wat je verzamelwaardig vindt!

Een nieuwe stelling

Maar zoals ik al zei: Tijd voor een nieuwe stelling! Dit keer gaan we het hebben over Persoonlijke Postzegels. Dat blijft ook altijd een leuk onderwerp voor discussie. Zo hopelijk ook dit keer.

Persoonlijke PostzegelOver Persoonlijke Postzegels zijn duidelijk de meningen verdeeld. Eigenlijk is het een oneindig groot verzamelgebied waar je heel wat moeilijker aankomt dan de reguliere uitgiften. Eens per jaar komt er een nieuw randje uit. Daar heb je niet of haast niet in te kiezen – uitzonderingen zijn bijvoorbeeld met kerst- je moet maar nemen wat ‘de pot schaft’.

Stel nu dat TNT Post beslist om vele duizenden consumenten tegemoet te komen en dat je voortaan kan kiezen uit 6 kleuren letters en 6 soorten lettertypes. Eigenlijk kan je dus 36 variaties maken. En waarschijnlijk zijn vele consumenten daar heel blij mee… Wat vinden jullie? En natuurlijk mag je hier onder even reageren, maar vergeet ook niet te stemmen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

  Reacties (23) Schrijf een reactie

  • dolores op 28 mei 2009 om 08:46

   Italic letter en kleur blauw/groen erbij zou ik erg content mee zijn. 6×6 is wel errug veel!

  • Albert Haan op 28 mei 2009 om 20:05

   Moet ieder voor zich zelf weten.
   Pesoonlijk zal ik er geen maken.(prijzig).
   Maar voor sommige gelegenheden, zoals nu voor onze vereniging, het WMC in Kerkrade, is dit een leuke aangelegenheid om dit feest te herdenken met een postzegel. En het levert de verenigingskas nog geld op.
   Gelijk de Gelegenheidsenveloppen (ook maakwerk).
   Als ik een gestempeld exemplaar krijg zal ik hem niet weg doen, maar bewaren.Het moet wel in het algemeen belang of iets dergelijks zijn, geen foto van ome Jan of tante Nel.
   Ik zal niet deze zegel fanatiek verzamelen.

  • JHA op 30 mei 2009 om 12:32

   Het is blijkbaar errug belangrijk om De verenigingskas te spekken. De Verzamelaar komt dan wel op de tweede plaats.
   Waar bestaat de vereniging van? en wiens of wier belangen worden nu eigenlijk gediend?

  • Johan op 30 mei 2009 om 13:01

   Niet alleen een of meerdere nieuw randjes maar ook invulmogelijkheden zoals destijds een hoofd plaatsen naast een voetballer. Die zijn nu sowieso zeer zeldzaam. (een exemplaar zie je boven in de header van mijn website postzegelforum.nl) Denk daarbij aan mogelijkheden voor de jeugd om leuke plaatjes in plaatjes te plaatsen. Of speciale randjes per evenement/organisatie/museum oid.. dat ik dat onbetaald nog moet verzinnen voor grootverdiener TNT… er is zoveel mogelijk… :D Ik heb er ook al eens een stukje over geschreven… die randjes…

  • Albert Haan op 30 mei 2009 om 13:19

   De vereniging zijn de verzamelaars.
   Dus die komt bij ons op de eerste plaats. Dit geld gaat naar: De organisatie van de ruilbeurzen (huur Zaal) de Ledenbijeenkomsten (de zelfde huur). Het uitbreiden van de verenigingsbibliotheek, aanschaf catalogi (leden kunnen deze gratis lenen). Zo kan ik nog veel meer schrijven. Ik kan U vertllen dat hiermee de verenigingskas niet gespekt wordt. Wij zijn een filatelisten vereniging en geen spaarvereniging.
   Naamens de Eerste Kerkraadse Philatelisten Vereniging.
   ps het zou fijn zijn om ons te steunen met de aankoop van het WMC velletje.
   zie onze site http://www.ekpv.nl

  • dolores op 30 mei 2009 om 15:00

   @Albert, al verzamel je ze niet, ik was heel erg blij met de door jou toegezonden persoonlijken van Kerkrade! En niet te vergeten Spanje! De barcode over 1 van de postzegels maakt het dan nog meer een filatelistisch stuk heb ik inmiddels begrepen ;-), je bent wel 1 van de verzamelaars die zegt niks voor mij maar als een ander er wel wat van vind dan ben ik niet de beroerdste! Dank je!

  • dolores op 30 mei 2009 om 15:06

   Heef u al gelezen op het postzegelforum dat sommige persoonlijken nu in het nieuws komen als zijnde uitgiftes van de TNT?

   http://www.postzegelforum.nl/artikelen/bericht/1717/

   Toch tijd voor een onderscheidings merktekentje TNT dakraam uitgifte en particuliere persoonlijken? Of is dat hetzelfde? Of toch maar niet want in het buitenland wil men de TNT dakraam uitgiftes (helaas).

   Pfff lastig hoor. Waarom moet TNT weer zo apart doen en allerlei uitgiftes doen met kader van de persoonlijken? Dan krijg je dit! Ik zal me wel weer te druk maken….

  • Rein op 30 mei 2009 om 21:24

   @Dolores

   postzegels zijn postzegels en dan nog van een bepaald postbedrijf. In dat geval zonder enige twijfel van TNTPost! Dus zijn het postzegels van TNTPost. Het kenmerkende aan deze postzegels zijn juist de vermaledijde kaders! Dat maakt het tot TNTPost Postzegels!

   Wie heeft het nou over apart doen????

  • dolores op 31 mei 2009 om 01:41

   @Rein, hij bestaat waarschijnlijk niet eens, deze postzegel, maar is zo floeps gekopieerd en als uitgifte op het internet gezet. Dat is geen apart doen dat is gewoon een constatering. En wat je er van vind moet je zelf weten.

  • dolores op 31 mei 2009 om 01:45

   Maar ik vind het allemaal een beetje grenzeloos worden zo.

  • dolores op 31 mei 2009 om 01:48

   Nog even en ik vind mijn zelfgefreubelde persoonlijke postzegel terug op een Braziliaanse site als zijnde een nieuwe uitgifte van TNT post? Wat dan ook het geval is volgens jou. Ja kom nou!

  • Rein op 31 mei 2009 om 13:06

   @Dolores

   Inderdaad :) “als zijnde een nieuwe postzegel van TNT Post!” Geen twijfel over mogelijk!!!

  • Jos van den Bosch op 31 mei 2009 om 14:49

   Tja, die persoonlijke postzegels… Eerst was ik een felle tegenstander van dat persoonlijke geklus. Een aantal “ome Piet en tante Jans-zegels” kwamen me onder ogen, verschrikkelijk. Het grootste bezwaar, en dat staat nog steeds overeind, is dat niemand weet welke zegels er nu uitgegeven zijn. Een catalogisering ontbreekt en dat is voor filatelisten een onmogelijkheid. Inmiddels ben ik een paar keer geconfronteerd met de ‘persoonlijke postzegel’ Eerste keer schreef een kennis van de ArGe Geofilatlie uit Duitsland me waarom ik niet zelf een postzegel uitgaf over Dubois. Ik klaagde steeds steen en been over het feit dat TNT deze belangrijke Nederlandse geleerde bleef misachten (misschien wel verachten?). Hij is grafisch onderlegd en stuurde mij een ontwerp, alleszins de moeite. Deze zegel is verschenen en de reaccties waren zeer positief alhoewel het me een stuk uit m’n ribben heeft gekost. Maar goed, Dubois heeft nu z’n eigen zegel. De tweede keer was het 500 jarig bestaan van onze Klimmens schutterij. Zij wendden zich tot ons postzegelclub met de vraag of het niet mogelijk was een postzegel uit te geven. Een professionele ontwerper hield zich er mee bezig: het zegel is een juweeltje geworden en trots dat die lui waren op hun eigen zegel! Vooral de afgunst bij andere schuttersverenigingen was groot, zij waren de eerste. Kun je zien dat zoiets gaat leven onder de mensen. Hoewel absoluut geen filatelisten weet nu iedereen in het dorp weer wat een postzegelclub is, uit dankbaarheid komen zij in November ter gelegenheid van de opening van onze tentoonstelling massaal naar de opening!
   Daar sta je dan als doorgewinterde filatelist. Moet je dit ontkennen? Was er verdorie maar eens iemand die het geheel catalogiseerde.

  • dolores op 31 mei 2009 om 14:49

   @Rein, dus als ik dan zeg dat het hier niet om een uitgifte van de TNT gaat maar dat iemand gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid een persoonlijke postzegel te maken zit ik fout?

   Tsssj zo zou je het kunnen zien ja zoals jij het zegt, maar het riekt een beetje naar manipuleren. Het lijkt de advocatuur wel, de benoemingen.

  • toon op 31 mei 2009 om 15:23

   @Jos, dat gecatalogiseer is toch niet nodig. is trouwens bijna onmogelijk want er zijn al duizenden en duizenden en duizenden “plaatjes” verschenen. die dingen hebben alleen een emotionele waarde als je bij de uitgifte betrokken bent of als je je bij de uitgifte betrokken voelt. tante ans en ome kees interesseren mij geen hol!

  • dolores op 31 mei 2009 om 15:29

   Eeeeh..nou ik snap Rein wel denk ik, in zoverre, de persoonlijke postzegel is wel meer of kan meer zijn dan alleen maar tante Ans en Max de hond. Het heeft wel degelijk de status van echte postzegel.

   Ook Spanje en Oostenrijk hebben postzegels uitgebracht methet kader van de pp, maar dat zijn wel duidelijk uitgiftes van de Spaanse Post. Hier krab ik me wel eens op de hoofd, en denk dan: waar gaat dit heen? De particulier lijkt steeds professioneler te worden in zijn/haar uitgiftes, (ok, verbetering, TNT uitgiftes) en de TNT lijkt nivootje tante Ans te gaan bereiken soms.

   DFus een merkteken niet omdat de “TNT-uitgiftes” meer waard zouden zijn, maar die zijn van de TNT. Punto. Zoals ik misschien wel de letters mdg overal onder ga zetten.

  • Jos van den Bosch op 31 mei 2009 om 15:48

   Toon, ik dacht dat het toch echt postwaarden zijn. Ik denk dat je deze zegels ook op een tentoonstelling mag gebruiken, q.e.d.
   En juist nu er duizenden plaatjes verschenen zijn zou catalogisering moeten. Al is het alleen maar om latere generaties te laten weten waar we mee bezig zijn geweest!

  • Rein op 31 mei 2009 om 20:50

   @Dolores

   Wat is hier het probleem? TNTPost is de enige die in Nederland zegels ten behoeve van frankering mag laten verschijnen met de landsnaam er op. Alle persoonlijke postzegels gaan “door de handen” van TNTPost – zelfs die je via de automaat laat maken in Den Haag, Rotterdam of Nijmegen. In alle gevallen ga je accoord met de voorwaarden die TNTPost stelt.

   Alle persoonlijke postzegels in deze context zijn postzegels van TNTPost. In dit opzicht is er geen verschil met de persoonlijke postzegels van de Oostenrijkse Post of de Spaanse Post met “Tu Sello”.

   @Jos

   Een catalogisering maken is slechts een praktisch probleem, het maken van een indeling naar de druktechnische varianten is een volkomen haalbaar project waar ik al lang mee bezig ben en waar het gaat om de Oostenrijkse varianten ik al verder ben dan de ANK. De ANK – zeg maar de Oostenrijkse S.C. – heeft trouwens al sinds enkele jaren het beleid om ALLE zegels met een oplage van 1000 exemplaren of meer met nummer, afbeelding en prijsindicatie op te nemen in haar catalogus! Een initiatief waar in Nederland een professionele handelaar nog aan moet tippen…

  • dolores op 1 juni 2009 om 15:36

   Het verschil is dat in het ene geval de TNT een afbeelding kiest, al dan niet in samenwerking met een organisatie, en in het andere geval een particvulier een afbeelding kiest. In het ene geval zijn de postzegels neem ik aan ook te krijgen op het postkantoor en bij Collect Club, in het andere geval niet. In het ene geval is de TNT nauw betrokken geweest bij het ontwerp van de afbeelding (al wat binnen het kader verschijnt) in het andere geval niet. In het ene geval, zoals bij janneke Brinkman en bij de jaren 7o postzegels moet er een abonnement genomen worden op de postzegel, in het andere geval niet. In het ene geval kost een velletje 4,40 in het andere geval kost een velletje 9 euro, (bij 2 velletjes 15 euro, bij 3 velletjes 2 en nog wat).

   Dus niet zozeer een probleem, maar een verschil/verschillen. Niet in de postzegel, maar in de uitgifte, prijs, achtergrond, waar te krijgen, wie is erbij betrokken etcetera.

  • dolores op 1 juni 2009 om 15:40

   Het is een beetje oneerlijke concurrentie, ik kan niet tippen aan de TNT uitgiftes, terwijl de particuliere uitgiftes wel degelijk interessant zijn. Een merkje erop maakt dan misschien niet zoveel verschil, maar zegt toch: hier heeft de TNT zn eigen frame gebruikt, hier is een particulier bezig geweest.

  • dolores op 1 juni 2009 om 15:41

   Terwijl die TNT uitgiftes helemaal niet zo bijstr interessant zijn. Maar een scheiding zou ik persoonlijk wel zo prettig vinden.

  • dolores op 1 juni 2009 om 15:46

   Of nog beter: laat ze een eigen goedkoop kader ontwikkelen voor deze achterdeuruitgiftes.

  • dolores op 1 juni 2009 om 15:57

   Of misschien wel het beste (voor de verzamelaar/diegenen die gebruik maken van de pp) geef de particulier (zij die zonder samenwerking met de TNT iets op pp zetten) een mooi italic kader blauw-groen, en rood/oranje/paars, nou ja iets vrolijkers, zet voor mij part op alles tnt, maar nu ruil ik bijvoorbeeld Janneke Brinkman makkelijker en goedkoper dan een eigen maaksel.

   Tis gewoon niet heel eerlijk zo. Grumble.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)