Na Amerika-Rusland nu Aziatische ruimtewedloop? - Postzegelblog

Na Amerika-Rusland nu Aziatische ruimtewedloop?

4

postzegel_dawn_chinaOngeveer 1/5e van de wereldbevolking woont in China. In 2008 telde China volgens officiële cijfers 1.330.044.605 inwoners. Aangenomen wordt dat het werkelijke aantal inwoners (waarvan 90% Han-Chinees) hoger ligt. Na China heeft India de meeste inwoners. Volgens de laatste officiële tellingen in 2008 waren dat er 1.147.995.898. Deze 2 enige landen met ruim 1 miljard inwoners lijken al even bezig te zijn met een soort ruimtewedloop.

China heeft al een paar keer met succes ‘op eigen kracht’ mensen in de ruimte gebracht. De eerste Chinese ruimtevaarder (taikonaut) is Yang Liwei (21-6-1965). die op 15 oktober 2003 met de Shenzhou 5 14 keer rond de aarde cirkelde.

startcover-handtekening-yang-liweiDe “ruimtevaart in India” en de internationale samenwerking op ruimtevaartgebied van India komen de laatste jaren steeds meer ‘gedetailleerd’ in de publiciteit. Zo resulteerde de samenwerking met Amerika op 2 oktober 2008 in de lancering van de Indiase satelliet Chandrayaan-1.

chandrayaan-1

rakesh-sharma-1e-indiase-astronautEerder, en wel op 2 april 2004 leidde de samenwerking met Rusland in het lanceren van de Soyuz-T11 met (2 Russische kosmonauten en) de 35-jarige Indiase luchtmacht piloot Rakesh Sharma. Laatstgenoemde werd daarmee de 1e Indiase kosmonaut. Rakesh Sharma was de 138e ‘man in de ruimte’ en bracht 8 dagen door aan boord van de Salyut 7 voor het doen van onderzoeken.

In december 2008 hebben India en Rusland een nieuwe ruimtevaartovereenkomst getekend. Daarin is onder meer bepaald dat de Russen India zal helpen met het ontwerpen van een eigen 3-persoons ruimteschip en verder dat de Russen ‘met raad en daad’ betrokken worden bij het opzetten van een trainingscentrum voor ruimtevaarders. Dat centrum komt bij het vliegveld van de Indiase stad Bangalore.

De ruimtevaartplannen van India zien er voor de komende jaren als volgt uit:

  • In 2013 volgt weer een bemande ruimtereis van de Russen met een Soyuz en aan boord een Indiase kosmonaut.
  • In 2014 volgt de 1e onbemande testvlucht met het nieuwe (nu nog naamloze) Indiase 3-persoons ruimteschip.
  • In 2015 maken 2 Indiase kosmonauten met het nieuwe toestel een ruimtereis van een paar dagen (mogelijk een week zelfs).
  • Later, kort na 2020, volgt dan een bemande vlucht naar de Maan.

Tegen die tijd zijn Amerika, Rusland en China druk bezig met het vestigen van een basis op de Maan. Voorlopig genoeg dus om naar uit te zien!

Albert Jacobs is lid van de Ruimtevaart Filatelie Club Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
China Volksrepubliek China vóór 1949 India RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Albert Jacobs is een thematisch verzamelaar en verbonden aan Ruimtevaart Filatelie Club Nederland.

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)