Flora en fauna (2) - Postzegelblog

Flora en fauna (2)

7

image21De vogeltjes hebben het in deze eeuw af moeten leggen tegen de bloemetjes, vrees ik. In de jaren 90 van de vorige eeuw hadden we een aantal prachtige vogelseries als permanente waarden in diverse landen van Europa, waaronder Ierland, België en Portugal. Een nieuwkomer op dit vlak is Zwitserland.

De Zwitserse zegels zijn best aardig, met hun getekende vogels tegen een lichtgekleurde achtergrond die hun habitat weergeeft. De Latijnse namen van de vogels worden vermeld, hetgeen altijd een pluspunt is. Het zijn zelfklevende zegels die in vellen en boekjes te verkrijgen zijn. Het jammere is dat de velzegels er niet op vooruit gaan als je ze uit het vel haalt. Het achtergrondpapier haalt het esthetisch geheel flink naar beneden. Ik heb wel eens een tijdje dergelijke zegels op een wit stuk papier geplakt om ze daarna af te weken zodat je een ongebruikte zegel zonder stempel en zonder gom in het album kunt doen, maar dat is toch ook wel weer wat.

image4
Dat deed ik vooral met de Ierse vogeltjes die ik een tijd lang heb gespaard en die nu verdwenen zijn. Een prachtige serie die lang gelopen heeft en als extraatje de overgang naar de euro mocht meemaken (en toen ook zelfklevende zegels is gaan introduceren). De tekeningen zijn erg mooi al is de hoeveelheid wit eromheen soms wat nadrukkelijk aanwezig, vind ik. Het jammere van deze serie was dat er er maar een bepaald aantal ontwerpen gemaakt zijn en dat er dus vrij veel herhaling in het geheel zit.

image5
Dan hebben de Belgen dat beter opgelost. Deze serie loopt ook al tijden en wordt nog steeds uitgebreid, maar wel met nieuwe ontwerpen! Er is door de jaren heen maar heel weinig sprake geweest van een opnieuw gebruikt ontwerp, ondanks dat ook deze serie de overgang naar de euro heeft ondergaan. Wat aan zowel de Ierse als Belgische zegels leuk is, is dat je de vogelnamen in diverse talen kunt leren. Het ontwerpidee van beide series is min of meer gelijk maar de Belgische vogeltjes vormen door hun achtergrond een iets vervolmaakter geheel, vind ik.

image6
De absolute topserie van vogeltjes was voor mij toch wel de Portugese serie. Het unieke van deze serie was dat niet de hele vogel maar alleen de kop werd afgebeeld, hetgeen de absolute pracht en praal van vogels perfect naar voren laat komen. Jammer dat er niet al te veel zegels van uitgekomen zijn. Stel je voor dat alle Belgische vogeltjes de Portugese bewerking hadden gekregen. Watertanden!

image7

:-)
Arjan

Arjan Keppel schrijft voor de Britse filatelistische pers en voor zijn eigen filatelistisch blog AK Philately.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Portugal Zwitserland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • dolores op 7 mei 2009 om 10:47

  De Ierse zegels schijnen er in vele variaties en vooral foute drukken te zijn? Verschuivingen en dergelijke bedoel ik daarmee. Jammer is ook dat die Ierse zegels ook vaak zo verknald worden door het stempel. Het blijft een prachtig onderwerp, de vogeltjes op postzegel.

 • Arjan Keppel op 7 mei 2009 om 15:19

  @Dolores,
  Dat van die foute drukken zegt me zo 123 niet zoveel, maar ik spaarde de serie dan ook op basisniveau, dus gewoon in alle verschijningsvormmen (vellen, rollen, boekjes en velletjes)en niet verder, dus je zult best gelijk hebben. Maar ja, je hebt gelijk, vogels op zegels is altijd leuk, wat ze er ook mee doen. Vind zelf die Nederlandse serie uit de jaren 50 nog steeds erg prachtig! Maar jij was toch meer van de bloemetjes?
  @ Lia,
  het is filatelistisch hoor, in het standaard onderstukje!
  :-) Rotwoord, hè!

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 7 mei 2009 om 17:19

  @Arjan, ik heb 5 minuten zitten zoeken naar een fout in mijn schrijfwijze, maar ik kan hem niet ontdekken….

 • Rein op 7 mei 2009 om 17:22

  @Lia

  Misschien bedoelt Arjan “het blog” en dan hoeft er geen “e” achter ;)

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 7 mei 2009 om 17:26

  @Rein, haha, onze standaard discussie :P Ik heb het aangepast!

 • Arjan Keppel op 7 mei 2009 om 18:02

  Nee, dat bedoelde ik niet! Maar volgens mij stond er “filatistische”, maar dat is toch niet het geval. Wel bij deel 1 overigens, dus misschien heb ik dat wel door elkaar gehaald in mijn hoofd….

 • dolores op 7 mei 2009 om 23:56

  @Arjan, nee hoor, ik ben eigenlijk van alles wat een mooi ontwerp is, althans in mijn ogen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)