Dit nooit meer - Postzegelblog

Dit nooit meer

0

zwarte-bladzijdenUit de verzameling ‘Een zwarte bladzijde’ laten we u enige poststukken zien. Het is een collectie van brieven verzonden vanuit de concentratiekampen van Nazi-Duitsland. Op de enveloppen lezen we aanwijzingen voor het verzenden van deze post en wat wel en niet was toegestaan. Het zijn documenten van diep menselijk lijden.

Getoond wordt een brief uit het concentratiekamp voor vrouwen Ravensbrück verzonden op 21-07-1943.

envelop-2-400p

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Eenmaal per maand mocht een brief worden ontvangen en verzonden. Er moest een postzegel van 12 Pfennig worden bijgesloten. Als er meer werden meegezonden werden die in beslag genomen. Ze werden bestemd voor onbemiddelde gevangenen, deelt de kampcommandant mee.

Ook een brief uit Auschwitz laten we u zien. Deze is verzonden op 27-06-1941 en is voorzien van een rood censuurstempel.

envelop1-400p

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Op de omslag staan zeven punten waarop moet worden gelet bij het verzenden van de post naar dit kamp. Onder punt 5 lezen we de cynische opmerking dat er geen pakketten aan de gevangenen mogen worden gezonden, omdat ze in het kamp alles kunnen kopen.

In deze tijd van herdenken, vinden we het gepast, even de aandacht te vestigen op deze donkere zijde van onze geschiedenis, waarbij we de hoop uitspreken dat dit nooit meer zal gebeuren.

Tekst: Daan Koelewijn
Illustraties: Janneke Mens

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Daan Koelewijn was erelid van KNBF en NVPV en lid van de NVPV afdeling Boskoop. Janneke Mens is zijn kleindochter.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)