Filatelie in Wikipedia - Postzegelblog

Filatelie in Wikipedia

7

wikiInternet is niet meer weg te denken in de wereld van de filatelie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel wat extra informatie te vinden op het wereld-wijde-web. Over je thema, je favoriete land, over activiteiten, tentoonstellingen en ga zo maar door. Ik ben altijd wel geïnteresseerd in die achtergronden. Bij het Postzegelblog valt het mij op dat veel links worden gegeven naar Wikipedia, de bekende  on-line encyclopedie.

Deze encyclopedie, een initiatief van de Wikimedia Foundation, wordt continu verder ontwikkeld door de gebruikers. Iedereen kan nieuwe artikelen, aanvullingen of correcties toevoegen.

De laatste jaren zijn binnen Wikipedia een aantal  “portals” ontwikkeld. Een portal is een soort startpagina voor een bepaald kennisgebied, zoals Kunst, Geografie, Gezondheid, Geschiedenis, Technologie, enzovoorts. Ook filatelie heeft zo’n portal gekregen. Op de betreffende startpagina staan ontzettend veel interessante links naar vrijwel alle gebieden van onze hobby.

wikiloep
Na een openingsartikel over een specifieke topic, volgen secties als Did you know…,  Selected picture, Selected article, Stamp of the month, Selected bibliography, New articles en nog veel meer. Alles voorzien van veel links naar andere (meestal Wikipedia) sites. De portal is en blijft nog steeds in ontwikkeling en de organisatie vraagt immer naar nog meer mensen die willen bijdragen met uitgebreide artikels en nuttige informatie.

wikistamp
Je kunt uren doorbrengen op het Internet met de genoemde portal als vertrekpunt. Zet hem bij je favorieten!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 27 april 2009 om 12:35

  Hoi Toon, ik ben het helemaal met je eens! Het internet blijft je verbazen. In je artikel verwijs je naar de engelse versie. Er is echter ook een Nederlandse versie van Wikipedia Filatelie Portaal.

  Toch is er in de internet-wereld ook veel discussie over Wikipedia. Vooral ook omdat ‘iedereen’ maar zijn aanvulling zou kunnen geven. Waaronder dus ook foute informatie.

  Ikzelf denk dat dat soort zaken weer snel wordt rechtgetrokken door de mensen die er wel verstand van hebben, maar ik ben wel benieuwd hoe verzamelaars daar tegenover staan.

 • toon op 27 april 2009 om 12:54

  @Lia,
  bedankt voor je opmerkingen. De Nederlandse versie van Wikipedia is niet zo uitgebreid als de Engelstalige, maar het vormt wel een goede AANVULLING. Misschien dat er wat bloglezers hier zijn die artikelen kunnen bijdragen.

 • Rein op 27 april 2009 om 13:16

  @Lia

  Het is gewoon niet meer mogelijk dat één persoon of een klein gezelschap van filatelisten alles over postzegels – in alle aspecten – zou kunnen beschrijven voor een encyclopedisch werk. Dat kon misschien nog wel 100 jaar geleden, doch nu zeker niet meer. Het is goed dat er mensen zijn die dit soort werk met veel ditjes en datjes willen schrijven danwel uit het werk van anderen zaken kunnen plukken.

  Toon, ga je gang!

  Ikzelf zie me dit soort werk niet doen.

  Ik ben geen encyclopedist maar ga liever eerst ver in de diepte en kom dan met een totaal nieuwe aanpak van een land of emissie. Dat doe ik voor Nederland, België, Polen en sinds 2 maanden voor Argentinië.

  Tony Rubiera en ik zijn zonder dat we dat eigenlijk hebben afgesproken begonnen de langlopende postzegels van Argentinië sinds 1935 opnieuw te beschrijven en te onderzoeken en de gevonden resultaten te publiceren op het internet. Tony is daar ruim een jaar geleden mee begonnen, en ik ben erin gesprongen met de aanpaks-ervaring van de Nederlandse en Belgische postzegelaanmaak. De laatste Argentijnse catalogus dateert van 1998 en daar hebben we al heel wat aanvullingen op voor de periode tot 1998!

  Prioriteiten dus….

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 27 april 2009 om 13:46

  @Rein, ik ben zelf ook zeker geen tegenstander van Wikipedia! Eens dat het gebied te uitgebreid is.

  Petje af verder voor je werk wat je nu doet voor de Argentijnse postzegels! Misschien leuk om eens je bevindingen hier op de Postzegelblog in een artikeltje te delen?

 • Rein op 27 april 2009 om 17:14

  @Lia

  doen we zeker!

  Vraag ook eens naar Dolores haar ervaringen op het Australische Stampboards.

 • dolores op 27 april 2009 om 17:39

  Daar ben ik niet heel veel te vinden hoor, ik zit nu wat te spelen op facebook met de bij mij geliefde combi van postzegeltjes, muziek, foto’s kunstwerken en spelletjes…mede in afwachting van het moment dat MyPhilately weer op de rails is. Maar welke vraag je ook stelt op stampboards, een antwoord is er zo goed als altijd, amazing!! Of een reactie die je weer verder helpt. Het is wel behoorlijk Australie gericht, maar ook vragen over postzegels van andere landen worden vaak moeiteloos beantwoord. De Nederlandse bijdrage wordt ook op prijs gesteld. Dan ontdek je dat je met onze kennis en benadering best wel wat in kan brengen ook op een internationaal forum.

  Wikipedia is weliswaar geschreven door mensen als u en ik, maar toch vind ik de informatie over het algemeen erg helder. Prima startpunt om overzicht te krijgen of te houden. Wikimedia Commons verschaft afbeeldingen die je meestal zonder copyright problemen kan gebruiken. (eerst even voor de zekerhied de voorwaarden lezen).

 • dolores op 27 april 2009 om 17:43

  Ter aanvulling: toch vind ik de discussies zoals die hier op het postzegelblog gevoerd worden heeel erg waardevol om op een internationaal forum wat in te kunnen brengen. Zonder dat had ik weinig zinnigs kunnen melden denk ik.En het is echt heel leuk om te vernemen dat sommige verzamelaars uit andere landen dit blog nu ook regelmatig en met veel plezier lezen. Dus bij deze: bedankt Lia en de artikelschrijvers!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)