Roosendaal 200 jaar stadsrechten. In 1809 verleende Lodewijk Napoleon, koning van Nederland en broer van Napoleon, Roosendaal stadsrechten in het kader van stadsverheffing. Qua benadering, opzet en vormgeving komt dit velletje van ontwerpbureau Silo geheel overeen met die van Assen en Tilburg. De afbeeldingen op de velrand hebben in het algemeen slechts twee kleuren, groen en roze. Voor de onderwerpen op de postzegels zijn meer kleuren gebruikt.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Om enigszins wegwijs te worden in de vele informatieve teksten en afbeeldingen is een nummering aangebracht, die linksboven begint, wordt voortgezet in de middenbaan en eindigt in de onderbaan rechts.
1. Watertoren (1916)
2. Tullepe taonestad
Deze naam draagt de stad tijdens de carnavalsperiode. Tullepetaon is afgeleid van ‘poule pintade’, het Franse woord voor parelhoen. Dit verbasterde tot poulepetaat en veranderde door letteromzetting en klankwisseling uiteindelijk in tullepetaon. Parelhoenders bezitten een kleurrijk verenkleed. Er bestaan afbeeldingen van het parelhoen, opgebouwd uit verschillende kleuren confetti.
3. Tongerlohuys
Rijk gedecoreerde toegangsdeur van het museum (1762). Het Tongerlohuys is in de oude pastorie uit 1762 gevestigd.
4. Station Roosendaal
5. Markt 2
Neo-classistische Sint-Janskerk (1809) met een middeleeuwse toren (1460).
6. Openluchttheater
Vrouwenhof
7. Onze Lieve Vrouwekerk
Portaal van Onze Lieve Vrouwekerk in Romaans-Byzantijnse stijl (1874/1909). Links van het portaal staat een nog niet te duiden detail van ?????
8. Spoorstad van Nederland
Na de aanleg van de spoorwegverbinding vanuit België met Antwerpen in 1854 en naderhand verbindingen met Breda, Zeeland en het noorden gaf een groeiende bedrijvigheid. Roosendaal werd een spoorwegknooppunt. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich al spoedig in de buurt van het grensstation.
In 1907 werd een groot stationscomplex in gebruik genomen. Het spoorwegennet loopt door naar Antwerpen (beneden op het vel), Zeeland (links), Breda (rechts) en Rotterdam (boven).
De afgebeelde trajecten naar de verschillende bestemmingen komen overeen met (delen van) de werkelijke tracé’s (links, rechts, onder en boven in het rood op het velletje). Op het velletje verbindt deze ingenieuze spoorweg-verbeelding op symbolische wijze alle afgebeelde onderwerpen, die samen Roosendaal verbeelden, waardoor het belang van de spoorwegen voor deze stad op een ingenieuze wijze wordt uitgebeeld.
9. Landelijke omgeving
De stad ligt in een landelijke omgeving met uitgestrekte bossen. Wouwse Plantage en Rucphense Heide zorgen voor een aangenaam decor.
10. Draai van de Kaai (Draai van de K.)
Parcours. De Draai van de Kaai is de naam van een Nederlands wielercentrum in Roosendaal dat op de tweede maandag na de Ronde van Frankrijk wordt gehouden. Het werd voor het eerst in 1980 georganiseerd.
11. Markt 1
Het Raadhuis
12. Roosendaal: Dal der rozen
De symbolische betekenis van de naam Roosendaal. Het ‘dal der rozen’ zou verwijzen naar de heilige Maria, aan wie de eerste kapel in eerste instantie was toegewijd. Maria werd in de Middeleeuwen vaak door bloemen gesymboliseerd. Zo stond de roos voor volmaaktheid.
13. Lachende Kleuter
De silo en de meelfabriek van de Ligafabrieken domineerden decennialang de skyline van Roosendaal. Vanaf 1945 is Liga de onbetwiste marktleider op het gebied van kinderbiscuits. Hele generaties zijn opgegroeid met Ligakoeken uit het bekende rode pak met de lachende kleuter.
14. Tjiftjaf
“17 februari, tjiftjaf gehoord om ongeveer 15.00 uur in de Ruckphense Bossen nabij Roosendaal. Het voorjaar is begonnen. Groetjes Dennes”
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)