Pasen, paaseieren en bijzondere paastradities - Postzegelblog

Pasen, paaseieren en bijzondere paastradities

3

We doen er allemaal aan mee, maar waar komen die paaseieren, paastakken, paashazen, en paaskaarten eigenlijk vandaan? En wordt Pasen overal op dezelfde manier gevierd? We kennen Pasen als het belangrijkste christelijke feest. Christenen herdenken de herrijzenis van Jezus uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging (Goede Vrijdag). De paastradities die we kennen, hebben eigenlijk niets met het Bijbelse Pasen te maken. Ik vond ook een aantal bijzondere, niet-Nederlandse tradities op postzegels terug. 

Paastradities

Nog voor de opkomst van het christendom was Pasen het lentefeest ter ere van de zon. Het feest markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, waarin de wintervoorraden opraakten.

2-postzegel-pasen-servie-montenegro-2006-postzegelblog

Tegenwoordig worden er eieren in tuinen en parken verstopt, die de kinderen dan mogen zoeken. Maar meer dan 7000 jaar geleden begroeven boeren eieren in hun akkers. Ze beschouwden de eieren als symbool van vruchtbaarheid en ontkiemend leven. Door de eieren te begraven zou hun kracht op de bodem worden overgebracht en zorgen voor een goede oogst. Rond het jaar 400 begon men eieren te zegenen in de kerk. De eieren zouden een genezende  werking hebben. En na 40 dagen vasten was het een feest om een lekker eitje te kunnen eten.

Ook de paasboom is al een oude traditie. Nu hangen we takken van een krulwilg of krulhazelaar vol met allerlei vrolijke plastic of houten eieren en paasfiguurtjes. Vroeger zag zo’n paasboom er heel anders uit. Aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren werden gehangen.

Hoe zit het dan met de paashaas? Hazen (en konijnen, denk aan de Easter Bunny) zijn al sinds de prehistorie het symbool voor vruchtbaarheid. De vruchtbare haas is dus het teken van de lente. De tijd dat er in de natuur nieuw leven ontstaat.

Versturen we met Kerstmis bergen kaarten, met Pasen doen we daar niet zo aan. Terwijl in de 19e eeuw wel paaskaarten werden verstuurd. Tot halverwege de 20e eeuw zelfs bijna net zoveel als met Kerst. Kinderen stuurden hun grootouders een kaart. Zo lieten ze hun vorderingen zien en wensten de familie tegelijk een gezegend Pasen.

Andere landen, andere paastradities, uitgebeeld op postzegels

Hongarije: besprenkeling met water

In Hongarije (en in meer Midden-Europese landen) werden de meisjes en vrouwen met water begoten. Volgens eeuwenoude traditie werd er folkloristische kleding gedragen, terwijl de mannen water over de vrouwen gooiden. Het ging er soms vrij ruw aan toe. De dames werden zelfs in stroompjes of beekjes gegooid. Als je geluk had, werd er alleen een emmer water over je leeggegooid. Na iedere “besprenkeling” trokken de vrouwen weer droge kleren aan. Een verklaring voor deze traditie is dat men geloofde dat het water helende, reinigende en vruchtbare effecten had. Door de vrouwen nat te gooien zouden het goede vrouwen worden die veel kinderen kregen. Tegenwoordig gaat het er wat rustiger aan toe. Men draagt geen folkloristische kleding meer maar wel frisse nieuwe kleren. “Op z’n paasbest”.  In plaats van met water worden de vrouwen nu met eau de cologne besprenkeld. (De Hongaarse postzegel komt uit 2007.)

Finland: heksen bezweren

4-postzegel-pasen-finland-2004-postzegelblog

Bij de paasviering in Finland speelde oorspronkelijk het bezweren van heksen een rol. De eigentijdse variant hierop is een soort St. Maarten. De kinderen gaan na de kerkdienst van paaszondag als heks verkleed de deuren langs. Ze hebben een versierde wilgentak en zingen een liedje. Als beloning krijgen ze snoep of kleingeld. (De Finse postzegel komt uit 2004.)

Slowakije: meisjes tikken met wilgentwijgen

5-postzegel-pasen-slowakije-2006-postzegelblog

Op het platteland van Slowakije horen bij de paasvieringen ook rituele spelvormen tussen de seksen. In bepaalde streken worden door jongetjes bundeltjes wilgentwijgen gevlochten. Deze worden dan gebruikt om de meisjes mee achterna te zitten en ze tikken te verkopen. (De Slowaakse postzegel komt uit 2006.)

Polen: versierde paastakken en water gooien

6-postzegel-pasen-polen-1-2006-postzegelblog

Op Palmzondag (de zondag voor Pasen) wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Hierbij hoort de processie met versierde palmtakken. In sommige regio’s in Polen zijn de palmtakken ware kunstwerken met prachtige kleurrijke papieren bloemen.

En ook in Polen wordt er op paasmaandag met water gegooid. Tegenwoordig wordt dit meer gezien als een spel voor kinderen en jongeren. (De Poolse postzegels komen uit 2006.)

Slovenië: eieren beschilderen 

9-postzegel-pasen-tsjechie-2004-postzegelblog

In Slovenië is het beschilderen van eieren tot een ware kunst verheven. Er worden zelfs wedstrijden gehouden en de eieren worden tentoongesteld in etalages en op vensterbanken. (De Sloveense postzegel komt uit 2011 en de Slowaakse uit 2004.)

Tjechië: meisjes achterna zitten

8-postzegel-pasen-tsjechie-2006-postzegelblog

En ook in Tjechië is eieren eten een traditie en zitten de jongens de meisjes achterna. Zo zouden ze de dufheid van de winter kwijtraken.  Meestal worden de meisjes dan getikt met een bundel berkentwijgjes (of een pollepel). (De Tjechische postzegel is uit 2006.)

Meer bijzondere paastradities?

Buiten Nederland zijn er dus weer heel andere paastradities. Erg leuk dat deze zo mooi uitgebeeld worden op postzegels. Zouden er nog meer paasgebruiken terug te vinden zijn op postzegels? Ik vul dit artikel er graag mee aan!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Polen TsjechiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 12 april 2009 om 00:15

  Voor zover ik weet worden in Polen net zoveel Paaskaarten verstuurt als hier Kerstkaarten.
  Vandaar dat Polen al jaren prachtige postzegels uitgeeft in de tijd voor de Pasen.

 • Jacqueline van der Pas op 13 april 2009 om 11:49

  @Albert, dat wist ik niet. Dat verklaart dan inderdaad de vele en prachtige paaspostzegels van Polen.

 • Daan Homburg op 19 maart 2010 om 12:41

  Mevrouw van der Pas

  Regelmatig zoeken wij kleine stukjes voor in ons maandblad en op onze website.

  Wij vragen Uw toestemming om de stukjes van Uw postzegelblog te mogen publiceren met verwijzing natuurlijk.

  Met postzegelgroeten

  Daan Homburg

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)