Eerste Europapostzegels 2009 voor Minister Plasterk - Postzegelblog

Eerste Europapostzegels 2009 voor Minister Plasterk

0

DEN HAAG – Tijdens de ‘Avond van de Sterren’ op 4 april in NEMO Amsterdam nam Minister Ronald Plasterk de eerste Europapostzegels 2009 in ontvangst uit handen van Linda van Zomeren, Directeur Marketing & Sales bij TNT Post.  Plasterk: “Ik vind de postzegels heel mooi. Ik ben opgegroeid tussen de boeken van mijn vader, van hem heb ik mijn fascinatie voor de wetenschap. Mijn vader was ook fervent postzegelverzamelaar. Ik weet zeker dat hij deze zegels heel bijzonder had gevonden”.

plasterk-postzegels

Klein en onvoorstelbaar groot

“Sterrenkunde op een postzegel gaat per definitie over de relatie tussen klein en onvoorstelbaar groot”, aldus Joost Grootens, ontwerper van de Europapostzegels 2009. “Dat extreme verschil heb ik als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. Het maatverschil geldt niet alleen voor postzegel en heelal, maar ook voor hoe het heelal zich aan ons voordoet. Immers, een speldenprik aan de hemel staat voor een gigantisch object met een doorsnede van honderdduizenden kilometers. Het ontwerp heb ik toegespitst op de instrumenten van de astronomie. Omdat het gaat om Nederlandse postzegels heb ik als eerste onderwerp genomen de ontdekking van Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Christiaan Huygens deed deze ontdekking met behulp van zijn telescoop.

De andere postzegel gaat over het Nederlandse initiatief voor de bouw van LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld”.

Ontwerper

In 1995 studeerde Joost Grootens af in architectonische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In de afgelopen tien jaar maakte hij vele kunst- en architectuurboeken, en een aantal atlassen. Daarbij nam hij zowel het grafisch ontwerp van de kaarten als de vormgeving van het boek voor zijn rekening.

Internationaal Jaar van de Sterrenkunde

Exact 400 jaar geleden, in het jaar 1609, richtte Galileo Galilei voor het eerst een telescoop op de maan, de planeten en de sterren. Zijn ontdekkingen leidden tot een wetenschappelijke revolutie en veranderden ons wereldbeeld voorgoed. Anno 2009 doen astronomen dagelijks nieuwe ontdekkingen met steeds geavanceerdere instrumenten. Om het startpunt van de moderne astronomie te herdenken, hebben de Verenigde Naties het jaar 2009 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. Het samenwerkingsverband PostEurop waarbij 48 Europese postbedrijven zijn aangesloten, koos het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde als thema voor de Europapostzegels 2009.

Verkrijgbaarheid en geldigheid van de postzegels

De Europapostzegels 2009 verschijnen in een oplage van 170.000 vel en zijn vanaf 7 april, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij TNT Postkantoren, via de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en bij reguliere postzegelverkooppunten. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald. Behalve postzegels verschijnt er ook een postzegelmapje, een eerstedagenvelop en een Themaboek.

Verkoopprijs

De verkooprijs is € 7,70 per postzegelvel. Ieder vel bevat twee maal vijf dezelfde postzegels met een frankeerwaarde van € 0,77 per postzegel (prioritytarief voor brievenbuspost tot 20 gram binnen Europa).

Bron: TNT Post

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)