Albert Schweitzer over SOS-Kinderdorpen: Das freundlichtste Wunder der Nachkriegszeit - Postzegelblog

Albert Schweitzer over SOS-Kinderdorpen: Das freundlichtste Wunder der Nachkriegszeit

0

oostenrijk_postzegel_kinderdorpen_hermann_gmeiner-2‘Jedes Kind hat ein Recht auf ein Zuhause in einer intakten Familie’. Deze gedachte benadrukt het levenswerk van Hermann Gmeiner (1919-1986), de oprichter van de wereldwijde instelling SOS Kinderdorf. De ellende van vele oorlogswezen en vele kinderen zonder vaderland en de schokkende ervaringen als jeugdwerker na de Tweede Wereldoorlog lieten bij hem het idee groeien, een instituut op te richten om de weerlozen een liefdevol onderkomen te bieden.

Hermann Gmeiner, die op 23 juni 1919 in Alberschwende, Voralberg werd geboren als zoon in kinderrijke boerenfamilie, had zelf ook niet zo’n briljante jeugd. De vroege dood van zijn moeder en het feit dat hij door zijn oudste zuster werd opgevoed, drukte al spoedig een zwaar stempel op zijn persoonlijke levenservaring. Hij wou kinderarts worden en begon in Innsbruck medicijnen te studeren. Daar leerde hij de nood van vluchtelingenkinderen kennen. Bij hem rijpte toen het plan om onder andere voor die kinderen een ’tehuis’ te openen gebaseerd op vier zuilen: moeder, broers en zusters, huis en dorp. ’Nur ein geliebtes Kind kann ein liebender Erwachsener werden’, deze gedachte werd het Leitmotiv voor de stichting van de SOS-Kinderdörfer, waarvan het eerste SOS-Kinderdorf in 1949 Imst in Tirol werd geopend. Albert Schweitzer kwam daarop al snel met de opmerking ’Das freundlichste Wunder der Nachkriegszeit’.

afrika_6_weeskinderen

Tien tot vijftien gezinshuizen vormen een SOS-Kinderdorf, vaak met een eigen kleuterschool, die ook kinderen uit omliggende gemeenten een vertrouwd plaatsje bieden. In Oostenrijk zijn nu tien SOS-Kinderdörfer en acht SOS-Kindergärten. Wereldwijd wordt het idee van Hermann Gmeiners vandaag de dag in 132 landen beleefd, waar meer dan 75.000 (wees)kinderen en jeugdigen onderdak vinden.

Zestig jaar SOS-kinderdorpen wordt op 12 mei in Nederland postaal herdacht met een zegel (twee identieke naast elkaar) in een jubileumvelletje met tien gegomde 44 cent-zegels. Met dit velletje worden ook jubilea gevierd van vier andere organisaties.

kinderdorpen_oostenrijk_postzegel_2009

Oostenrijk kwam 6 maart met een 55c-zegel 60 Jahre SOS Kinderdorf (oplage 500.000 exemplaren) waarop een meisje en het logo van de organisatie.

oostenrijk_postzegel_kinderdorpen_hermann_gmeiner

De 75e geboortedag van Hermann Gmeiner (hij overleed in 1986 in Innsbruck) werd op 17 juni 1994 herdacht met een zegel van 7 schilling waarop Gmeiner met drie kinderen en het logo.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.