Portugal - Wetenschap - Postzegelblog

Portugal – Wetenschap

0

Een prachtige Portugese postzegel met op het eerste gezicht mooi vers fruit. Maar niets is minder waar. De zegel bevat een afbeelding van een wetenschappelijk fenomeen. Het ontwerp werd geselecteerd bij een postzegelontwerpwedstrijd wat bekend staat als AQUIHASELO. Als iemand de precieze vertaling hiervan weet, hou ik mij aanbevolen.

De afbeelding op deze stempel vertegenwoordigt de actieve centrum van een enzym die gevonden is in de bacterie Bacillus subtilis. Dit enzym heeft enkele zeer interessante eigenschappen vanuit functioneel oogpunt gezien.

Naast de capaciteit om slijtage van verbindingen te vertragen tijdens industriële processen heeft het ook een functie bij de vorming van biopolymeren (meestal gebruikt bij de vervaardiging van kunststof), in de verwerking van vruchtensappen, zoals biosensoren, en het vertragen van slijtage van een plantaardige vezel genaamd lignine.

Op de postzegel staan verschillende gekleurde atomen van het het enzym.

portugal_wetenschap_2009_postzegelsOp het andere ontwerp wat gewonnen is staan allemaal rekensommetjes. Ook dit verbeeld de wetenschap.

Kenmerken
Uitgiftedatum: 4 maart 2009
Postzegelwaarde:  2x € 0,32
Design: Túlio Coelho/ Acácio Santos
Papier: 110 g/m2
Formaat: 40 x 30,6 mm
Tanding: 13 x Kruis van Christus
Druktechniek: offset
Drukker: Cartor

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
PortugalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)