Zwitserland herdenkt Johannes Calvijn - Postzegelblog

Zwitserland herdenkt Johannes Calvijn

0

calvijn1De Frans-Zwitserse humanist Johannes Calvijn, wiens 500e geboortedag dit jaar wordt herdacht (1509-1564) als wegbereider van de protestantse reformatie, was een van de invloedrijkste theologen van zijn tijd en van de hele nieuwe tijd. Dankzij zijn invloed werden zijn ideeën van de reformatie al vroeg over het Duitstalige gebied van Luther en Zwingli verbreid. Vanuit Genève bracht Calvijn de reformatie naar Frankrijk, Holland, Engeland, Schotland, Polen, Hongarije en Italië. Bij zijn dood in 1564 waren er reeds circa 100.000 die zijn leer aanhingen. Zwitserland heeft Calvijn 5 maart herdacht met een 100 rappen-zegel waarop zijn standbeeld met op de achtergrond de kathedraal Saint-Pierre in Genève.

Verder vierde Zwitserland 5 maart het 100-jarig bestaan van natuurbeschermingsorganisatie Pro Nature (1909-2009) met een 85-rappenzegel waarop het ’boegbeeld’ van de organisatie, de bruine beer;

pro-nature-beer-zwitserland-2009-postzegel

werd de 100e verjaardag herdacht van één van Zwitserlands bekendste schilders en ontwerper van postzegels Hans Erni (hij is nog altijd actief) met twee zegels (100 rp. en 130 rp., ook in velletjes van tien);

zwitserland-erni-2009-postzegels

verscheen een zegel van  100 rappen (Morteratsgletsjer, ook in velletjes van tien) in het kader van het internationale thema Preserve Polar Regions and Glaciers/Global Warming);

zwitserland-gletscher-2009-postzegel-100

vraagt een zegel van 100 rappen met een ijshockeyschaats aandacht voor het WK-ijshockey, dat van 24 april tot 10 mei in Basel en Zürich wordt gehouden;

wijzen drie zegels op de nieuwe perspectieven voor het Verkehrshaus (85 rp/ stoomschip Rigi, 100 rp./racewagen Dufau en 130 rp./Lockeed Orion 9C Spacial; ook drie mooie maximumkaarten)

zwitserland-verkeer

en tot slot wordt de bruggenbouwer en architect Hans Ulrich Grubenmann (1709-2009) herdacht met een zegel in een waarde van 85 rappen.

ulrich-grubenmann-zwitserland_postzegel

Op deze laatste zegel een portret van Grubenmann en een van zijn beroemdste werken, de later afgebrande Rheinbrücke in Schaffhausen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.