De postzegelserie Mooi Nederland - Postzegelblog

De postzegelserie Mooi Nederland

1

TNT Post krijgt regelmatig verzoeken van steden en dorpen om een postzegel te wijden aan een jubileum van een stad of dorp. In dat kader is de serie Mooi Nederland ontstaan. In 2005 is het Mooi Nederland concept als een driejarige serie opgezet, welke nu reeds voor het 2e jaar verlengd wordt met een vijftal postzegeluitgiften. Vandaag Julius Vermeulen van TNT Post over ‘Hoe het begon…’.

mooi-nederland

Elk jaar hebben vijf steden en vijf dorpen de mogelijkheid een eigen postzegel aan te vragen. Voor elke stad of dorp wordt een speciaal postzegelvelletje uitgegeven dat vijf (dezelfde) postzegels bevat. De overige ruimte van het vel wordt gebruikt om een aantal bijzondere kenmerken van de desbetreffende gemeente te belichten die in eerste instantie niet op de postzegel te zien zijn. Uiteindelijk moet een ‘collage’ aan karakteristieke sfeerbeelden de desbetreffende plaats zo goed en breed mogelijk in al haar schoonheid typeren, de serie het immers Mooi Nederland!

Eenheid of verscheidenheid

Hoe gaat het nu in z’n werk. Ieder jaar wordt er een thema of invalshoek geformuleerd variërend van tweehonderd jaar stadsrechten of bijvoorbeeld de keuze voor regionale en/of streekproducten. Echt grote verschillen in de briefing zijn er tot nu toe niet geweest. Waar het vooral om gaat is dat er een echte serie wordt neergezet die als totaal een geheel vormt, echter met genoeg onderlinge verschillen.

stadsrechten

Ieder jaar wordt gekozen voor een ander bureau of een andere ontwerper. Tussen de verschillende jaren zitten dan ook grote contrasten omdat iedere ontwerper zijn eigen ‘stijl’ hanteert. Het is intrigerend om te zien hoe, wanneer en door welke hand de zegel zijn uiterlijk krijgt.  Sommige ontwerpers gebruiken de horizon als verbindend element zoals Esther de Vries in 2005, andere gebruiken bijvoorbeeld vijf hoofdkleuren per serie en weer anderen maken ‘nieuwe’ stadswapens op basis van zowel historische als eigentijdse kenmerken.

Vrijwel alle ontwerpers maken gebruik van de collage techniek, waarmee bijvoorbeeld de geografische diversiteit  gemakkelijker binnen één context te plaatsen is. De collage (fr. ‘coller’, plakken of kleven) is een kunstvorm die gebruikt maakt van uitgeknipte stukken papier, die op een ander papier of schildersdoek geplakt zijn. Dat kunnen knipsels uit kranten zijn, foto’s en/of teksten. Een bekende collage kunstenaar was de spanjaard Juan Gris (1887–1927). In het huidige digitale tijdperk wordt het papier vervangen door geknipte en geplakte  beeldschermafbeeldingen.

De ontwerpers

Dat brengt ons op de keuze van de af te beelden onderwerpen. In principe ligt deze bij de ontwerper en daar ligt dan ook een groot deel van het (ontwerp) werk. Research is een erg belangrijk onderdeel bij deze opdracht. Per stad of gemeente zijn er honderden interessante feiten en gebeurtenissen die het vermelden waard zijn. Soms is overleg met de gemeentelijke archieven nuttig, keuzes voor historische gebouwen en straten kunnen op die manier gemakkelijker worden gemaakt. Maar de ontwerper blijft verantwoordelijk voor de keuze van het afbeelden van markante (moderne) gebouwen, personen, kunstwerken en standbeelden, rivieren, kanalen, bruggen, industrie en/of land- en tuinbouw.

Enfin, enfin alles wat op het postzegelformaat overeind blijft is de moeite waard om te onderzoeken. Gelukkig kan veel informatie via internet gevonden worden maar een bezoek ter plaatse blijft een must! De ontwerpers nemen ons dus bijna letterlijk mee op hun reis door Nederland.

silo-designDe dit jaar gekozen ontwerpers (SILO uit Den Haag)  hebben voorlopig het record gevestigd qua hoeveelheid informatie dat je op een velletje kwijt kunt. Het is een echt verzamelaars vel geworden met als thema; hoe kan het anders ‘verzamelen’. Op het vel is een bonte verzameling van kaarten met afbeeldingen te zien. De kaartjes met verhalen en afbeeldingen liggen deels over elkaar en zijn soms gedraaid, waardoor het karakter van een verzameling wordt benadrukt.

De teksten zijn klein maar leesbaar, een vergrootglas is wel noodzakelijk hier en daar! Maar past dat niet heel erg bij… verzamelen.

Gratis online postzegelcatalogus

NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

 • dolores op 14 maart 2009 om 15:45

  Dank voor dit artikel Julius!

  Die nieuwe uitgiftes, daar moet ik wel heel erg aan wennen eerlijk gezegd.

  De oudere zijn bijzonder geschikt gebleken voor zending aan philatelie vrienden of ruilpartners, en dan met name om je enveloppe mee te decoreren. Wel wat plak en knip-werk, 5 postzegels op een enveloppe vond ik bij nader inzien wel erg overdreven.

  Het buitenland snapt in eerste instantie ook niet helemaal wat ze nou hebben gekregen, dus ook even erbij zetten: goed kijken, je ontdekt steeds meer!!

  Ach en ook voor de binnenlandse post gebruik ik ze graag. Mijn favoieten zijn toch wel de Wadden en Enkhuizen.

  Dus tot zover mijn ervaringen met Mooi Nederland.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)