Persoonlijke postzegels: 125 jaar NVPV - Postzegelblog

Persoonlijke postzegels: 125 jaar NVPV

20

Vanaf vandaag zijn ook officieel de persoonlijke postzegels ‘125 jaar NVPV’ te koop. De postzegels geven aandacht aan de postzegelverzamelaars. In de negentiende eeuw groeide de belangstelling voor het verzamelen van postzegels. In Duitsland ontstonden diverse postzegelverenigingen, en in 1884 besloten enkele verzamelaars uit Arnhem hetzelfde te doen. Zij richtten de Nederlandsche Postzegelverzamelaarsbond op. Dit artikel geeft de achtergrond informatie zoals deze is gegeven door TNT Post.

Een Amsterdamse verzamelaar wilde zich erbij aansluiten en maakte zich sterk voor een afdeling in zijn stad.  De Postzegelverzamelaarsbond had er wel oren naar. Maar na een meningsverschil over de verdeling van de contributiegelden besloten de Amsterdammers tóch hun eigen vereniging op te richten. Daarmee werd, eveneens in 1884, de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars een feit.

Deze vereniging bestaat nog steeds en viert in 2009 dus het 125-jarigejubileum. Reden voor TNT Post haar te eren met een eigen ingevulde versie van de Persoonlijke Postzegel. Cor Oppelaar, voorzitter van de NVPV, was nauw betrokken bij de uitgifte van de Persoonlijke Postzegel. “Het is een bijzonder moment voor ons”, stelt hij. “Deze postzegel is een vorm van bekroning en een uiting van waardering van TNT Post.”

De NVPV is bijzonder beeldbepalend geweest voor de Nederlandse filatelie. De vereniging gaf bijvoorbeeld al snel na de oprichting het Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde uit. Dit tijdschrift ging in 1922 op in het Maandblad Filatelie.

Vandaag de dag organiseert de vereniging diverse tentoonstellingen. Waaronder Postex, een nationaal filatelistisch evenement. Sinds 1999 organiseert de NVPV deze beurs op verzoek van de Gezamenlijke Stuurgroep Evenementen, een samenwerkingsverband van TNT Post, de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen en de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren.

Postex vindt elk jaar plaats in het derde weekend van oktober in Apeldoorn. De beurs trekt talloze verzamelaars, verenigingenen handelaren en is meer dan alleen een plaats om postzegels te kopen ofte verkopen. Zo worden in presentaties en tentoonstellingen vaak bijzondere collecties voor het voetlicht gebracht.

Uiteraard ondersteunt de NVPV ook diverse eigen activiteiten. Zo stuurt de vereniging boekjes rond  waaruit de leden postzegels kunnen aanschaffen. De vereniging telt overigens ruim twintig plaatselijke afdelingen en heeft in totaal ongeveer 1900 leden. De website van de vereniging is biedt onder meer een historisch overzicht en een vraag- en aanbodrubriek.

persoonlijke-postzegel-nvpv-2009-groot

Op de ingevulde variant van de Persoonlijke Postzegel – Nederlandsche Vereeniging van Postzegel Verzamelaars – is een illustratie te zien van een jongen die met een postzegelverzameiing in de weer is. Horizontaal is de tekst ‘125 jaar kennis en plezier met elkaar’ geplaatst Verticaal vermeldt de postzegel ‘NVPV 1884-2009’.

De belettering op de Persoonlijke Postzegels is ontworpen door Max Kisman, die zowel op het gebied van vormgeving als letterontwerp zijn sporen heeft verdiend De keus viel op de Quickstep, een font dat Kisman al eerder heeft ontworpen. Het is een speelse, vrolijke letter met contouren die een ‘getekende’ uitstraling hebben.

Max Kisman heeft voor de gelegenheid een heel alfabet gemaakt van de Quickstep. De Quickstep is in 2007 eveneens toegepast op de Kinderpostzegels en de Persoonlijke Postzegel Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren.

Kenmerken
Zegelformaat: 30×40 mm
Velmaat: 121,8 x 170 mm
Tanding: Slitvorm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Drukkleuren: geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek: offset
Oplage: 210.000 postzegelvelletjes
Drukkerij: Cartor Security Printing, Frankrijk

Bron: PostzegelNieuws TNT Post

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (20) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)