Mooi Nederland: Tilburg - Postzegelblog

Mooi Nederland: Tilburg

2

Vandaag wordt, naast Mooi Nederland Assen ook Mooi Nederland Tilburg, uitgegeven. Beide steden zijn 200 jaar in het bezit van hun stadsrechten. Liefhebbers kunnen dit velletje in de lokale verkooppunten in Tilburg kopen. Bate heeft het hele velletje al met ons gedeeld, maar de officiële informatie van TNT Post wil ik graag met jullie delen.

Echte kermisliefhebbers kunnen zich iedere zomer uitleven in Tilburg. In juli wordt daar de grootste jaarlijkse kermis van Nederland gehouden, met zo’n 250 attracties over een lengte van meer dan drie kilometer. In Tilburg wordt overigens niet alleen gefeest, het is van oudsher ook een industriestad. Rond 1600 was het een wolstad van Brabant en in de achttiende eeuw overvleugelde het zelfs de Hollandse textielindustrie. Nu is de bedrijvigheid er veelzijdig en modern, met als zwaartepunten: chemie, voedingsmiddelen, medische technologie en fijnmetaal.

Koning Willem II kwam graag in Tilburg. Hij merkte eens op over de stad: “Hier adem ik frank en vrij”. Hij gaf er de opdracht voor de bouw van een paleis, maar overleed voordat het gebouw was voltooid. TEgenwoordig maakt het paleis deel uit van het raadshuis. Architectuur, meer in het bijzonder hoogbouw, speelt een belangrijke rol in Tilburg. Korte tijd stond er de hoogste woontoren van Nederland, de 143 meter hoge woontoren Westpoint. En in 2007 werd de stadsheer opgeleverd, een woontoren met opvallende blokvormige balkons, die de bijnaam ‘vogelkooitjes’ kregen. Of neem het ‘Draaiend huis‘, een kunstwerk van John Körmeling. Dit vrijstaande rijtjeshuis draait – met voor- en achtertuin – rondjes op de Hasselt-rotonde in Tilburg.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

In de 15e eeuw liet Jan van Haestrecht, een van de heren van Tilburg, het kasteel van Tilburg bouwen. Het kasteel moest in 1858 wijken voor een fabriek. De bestuurlijke eenheid Tilburg ontstond uit de samenvoegin van een aantal dorpen. De oude dorpskernen zijn nog steeds terug te vindne in de namen van verschillende wijken, zoals de Heuvel, ’t Heike en Korvel.

“Het ontwerpen van een postzegelvel is aantrekkelijk door zijn miniatuurformaat én het relatief grote bereik”, vindt René Toneman. “De paar vierkante centimeter waarop een boodschap wordt verkondigd brengt een interessant uitgangspunt met zich mee. Met in di geval als belangrijkste uitdaging: op een zo volledig mogelijk en inspirerende manier tonen en vertellen wat er bijzonder is aan Assen.”

Het velletje kan ook besteld worden bij de Collect Club in Groningen of via de site van TNT Post.

Kenmerken
Zegelformaat 14 1/2 : 14 1/4
Tanding: 20,8 x 25,3 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Drukkleuren: geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek: offset
Oplage: 110.000 velletjes

Bron: PostzegelNieuws TNT Post

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)