Zwitserland - Kunst van Hans Erni - Postzegelblog

Zwitserland – Kunst van Hans Erni

0

21 februari 2009 vierde Hans Erni – die nog elke dag schildert – zijn 100e verjaardag. Een goed moment om even op zijn leven terug te blikken vond ook Rein die mij attendeerde op deze postzegels en het verhaal over deze kunstenaar.

Hans Erni werd geboren in 1909 in Luzern, Zwitserland als derde kind van een gezin met acht kinderen. Na school en een studie Techniek, studeerde hij aan de Julian Academie in Parijs (waar hij een prijs won) en aan de kunstacademie in Berlijn. In Parijs, waar hij regelmatig een bezoek bracht, had hij contacten met verschillende artiesten, zoals Arp, Brancusi, Calder, Kandinsky, Mondriaan en Moore, die ook zijn wijze van schilderijen beïnvloedde.

In 1931 was Hans Erni mede-oprichter van de groep “Abstraction-Creation” in Parijs met leden als Kandinsky, Arp, Mondriaan en Le Corbusier. Het doel van deze groep was om abstracte kunst te bevorderen. Alles verandert als hij de vraag krijgt om een 100 meter lange fresco (een fragment hiervan is hieronder te zien) met de titel “Zwitserland, het vakantieland van mensen”.

ch-1938-ferienlandErni zegt later daarover: “In 1937 was het voor mij een gevaarlijke situatie in Zwitserland. Ik maakte mij niet zoveel zorgen over wat de ‘Abstracts’ hiervan zouden vinden. Ik voelde een bepaalde noodzaak om op figuurlijke wijze de grootsheid van zwitersland te laten zien. Natuurlijk was het niet het werk wat de avant-garde van hem verwachtte.

Na de 2e Wereld Oorlog werd Erni lid van de vredesbeweging (dat werd ingeleid, gecontroleerd en deels gefinancierd door de Sovjet-Unie) en had hij contacten met de communistische intelligentsia in Zürich en Parijs. Door zijn politieke voorkeur lieten eerdere commissarissen hem links liggen en wordt hij als een soort vijand gezien. Gedurende 20 jaar heeft hij veel minder geïnteresseerd publiek en en worden zijn werken zelden tentoongesteld in Zwitserse musea.

Na 1956, toen de Sovjet-troepen verdronken in het bloed van de Hongaarse revolutie, distancieerd Erni zich van het communisme en wil, net als vele links sympathisanten, ecologische ideeën naleven.

Erni was zeer actief als ontwerper van postzegels voor de Zwitserse als voor veel andere posterijen. Een voorbeeld is de 1986 Europa stempel CEPT – Natuur-en milieubescherming waarmee hij de “Grand Prix de l’art philatélique européen 1986”  en in 1987, in Asiago/Italy, “The International Award for the Art on Stamps” won.

ch-2009-1-erniVoor zijn 100e verjaardag ontwierp Hans Erni twee nieuwe zegels, die uitgegeven werden op 5 maart 2009. Zoals gewoonlijk, combineren zij reële en abstracte elementen. De postzegel die hierboven staat is heeft de titel “The Human Mind”. Let op de vier menselijke gezichten, geplaatst in verschillende posities.

ch-2009-2-erniDe andere zegel heeft een duidelijker onderwerp: de ‘Human Hands’. Hier zien we ook handen tussen die niet noodzakelijkerwijs van de mens zou hoeven te zijn. Dit zou kunnen wijzen naar een aantal uitwassen van de bio-wetenschap, Hoe dan ook, door zijn realistische kunst, zoals bijvoorbeeld van de portretten op postzegels van prominente figuren van de cultuur en wetenschap (Le Corbusier, Alberto Giacometti, Albert Einstein, Rainer Maria Rilke, Paul Klee, Thomas Mann en vele anderen), heeft Hans Erni een welverdiende internationale reputatie.

Bron: Art on stamps

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)