3 jaar Postzegelblog - Postzegelblog

3 jaar Postzegelblog

21

Het is écht waar! Vandaag bestaat de Postzegelblog precies 3 jaar! Ook al is het geen kroonjaar, het is een mooi moment om even stil te staan bij wat er allemaal in die 3 jaar gebeurd is. Maar ook om de auteurs even in het zonnetje te zetten. Want dank zij hen zou de Postzegelblog niet zo groeien en bloeien!

Het idee: hoe het ooit begon

Het was december 2005 toen een collega van TNT Post, Frank Janssen, het idee opperde voor een site over postzegels. Ik zag het gelijk zitten en samen gingen we enthousiast aan de slag. We maakten een plan en de toenmalige directeur Roy Rempe gaf ons € 1.000 om ons idee uit te werken (zonder te weten wat we ermee gingen doen!). Met een business-case en een ontwerp overtuigden we ons management en kregen we het definitieve akkoord om met de Postzegelblog aan de slag te gaan. 2 maanden zijn we vervolgens bezig geweest om de blog vorm te geven en schrijvers te vinden.

ontwerp-postzegelblog

Eén van de ontwerpen die het niet haalde

Vanaf 27 februari begon Gerrit Jan alvast met het schrijven van artikelen. Nog achter de schermen, want er werd nog hard gewerkt aan de bouw en wat laatste zaken voor de lancering. Op 8 maart 2006 was het zover: de Postzegelblog ging live! Gerrit Jan, Cees, Bate en Hero, dat was het team waarmee we destijds van start gingen. We stuurden (in eerste instantie) geen persbericht uit, maar besloten de start van de blog via e-mails aan redacties en bloggers wereldkundig te maken. Dat pakte goed uit en we kregen veel publiciteit, zelfs tot in Japan!!

chinese-blog

Het eerste jaar: rumoer rond Saskia

De Postzegelblog had vanaf dag 1 bijna elke dag een bericht. Soms luchtig van de hand van Gerrit Jan, soms diepgaand van Cees of Bate. Hero was er voor de berichten over de nieuwste postzegels in andere landen. We hadden in de eerste maanden meteen al een vaste kern van bezoekers en het aantal bleef in eerste instantie redelijk stabiel.

Een bijzonder moment beleefden we eind juli 2006. Ik denk dat de vaste bezoekers zich de commotie rond de Saskia postzegel nog goed kunnen herinneren. Ik was op vakantie en had de blog overgedragen aan een collega van Marketing. Vrijdagmiddag barstte de discussie los, maandagochtend hadden we al meer dan 300 reacties. En niemand van TNT Post had het tot dat moment gezien… Toen eenmaal doorgedrongen was wat er allemaal speelde stond de Postzegelblog binnen TNT Post even goed ter discussie. Wilden we dit wel? Zoveel negatieve reacties? Maar het reageren op de blog ging gewoon door, de lezers corrigeerden elkaar, de discussie verschoof, werd wat genuanceerder en gelukkig mocht de Postzegelblog uiteindelijk gewoon verder. Op het inmiddels beruchte artikel over de Rembrandtzegel kwamen al met al bijna 1.000 reacties binnen!

TNT Post: wel of niet de stekker eruit?

stekkerEr zijn vele momenten geweest dat het management bij TNT Post overwoog om de stekker uit de Postzegelblog te trekken. En iedere keer kwam ik met argumenten om het niet te doen. Een belangrijk argument vond ik dat de Postzegelblog hét middel was om meer over postzegels te vertellen dan dat op de site van TNT Post ooit zou kunnen. Het verhaal achter de postzegels dus! Een ander argument om door te gaan was dat het aantal reacties bij de Collect Club in Groningen drastisch gedaald was sinds de start van de Postzegelblog. Blijkbaar was de Postzegelblog ook goed om je ‘ei’ kwijt te kunnen.

Ik heb wat gesprekken gevoerd uit overtuiging dat de blog een meerwaarde had. En iedere keer mochten we nog een paar maanden verder. Tot ik in oktober 2007 weg ging bij TNT Post. Dat moment heb ik aangegrepen om te vragen of ik de Postzegelblog verder mocht onderhouden en uitbouwen. De rest van het verhaal kennen jullie.

De auteurs: passie voor postzegels

applausZoals ik al zei: ‘Zonder de auteurs geen Postzegelblog’. Wat heeft deze blog veel aan jullie te danken! De mensen die er vanaf het eerste uur bij waren en vol passie schreven en schrijven zijn natuurlijk Hero, Cees, Bate en Gerrit Jan.

 • Hero Wit houdt alle nieuwe uitgiften in de gaten en deelt dat met ons. Hij was even weg, maar is vanaf juli 2008 weer actief.
 • Bate Hylkema schrijft vast op zondag en heeft ondertussen 250 artikelen op zijn conto staan. Zijn specialisatie is kinderzegels.
 • Cees Janssen is breed geörienteerd, van treinen tot stempels. Cees is expert op vele terreinen en is de vraagbaak waar ik altijd terecht kan.
 • Gerrit Jan Hendriks is per afgelopen oktober gestopt. Met bijna 600 artikelen, waarvan vele met een knipoog, gaf hij een andere, luchtigere kijk op ‘deze waardepapiertjes’.

Sinds de Postzegelblog in andere handen is overgegaan, is er een toestroom van nieuwe auteurs geweest. Vanaf september 2008 zijn de volgende mensen het schrijversteam komen versterken:

 • Daan Koelewijn & Janneke Mens die met prachtige voorbeelden komen van bijzondere postzegels en vol enthousiasme schrijven over de wijzen van postzegels verzamelen.
 • Willem Hogendoorn met een heel eigen serie artikelen, waarvan de onderwerpen meestal te herleiden zijn naar de twee thema’s die hij zelf spaart: Leiden en politie.
 • Philip Levert die op zijn vele reizen veel inspiratie heeft opgedaan en ons in zijn verhalen de wereld laat beleven.
 • Toon Oomens die volop actief is voor kinderen die verzamelen, ons hier steeds verrast met iets wat hem boeit en afgelopen kerst met het idee (en uitvoering) van de puzzels kwam.
 • Jacqueline van der Pas die graag een onderwerp wat dicht bij haar ligt helemaal uitdiept en op zoek gaat naar het verhaal in postzegels.
 • Wim Timmermans die in zijn artikelen graag melding maakt van opvallende zaken en opmerkelijke gebeurtenissen.
 • Arjan Keppel is onze buitenlandse reporter en als filatelistisch journalist uitstekend op de hoogte. Zijn specialisaties zijn Koningin Wilhelmina en Filatelistische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.
 • Julius Vermeulen houdt zich bij TNT Post bezig met de vormgeving van de uitgiften en vertelt hier graag  de achtergronden bij het ontwerpproces.
 • Frits van Beekum is van de Bonds Keurings Dienst. Hij heeft veel verstand van alle soorten mogelijke vervalsingen

Al met al mensen om trots op te zijn! Bedankt voor jullie enthousiasme en prachtige artikelen!!!

De lezers: pieken in het bezoek

Het is altijd leuk om bij zo’n terugkijk moment naar de statistieken van de website te kijken. Hoe doen we het met de Postzegelblog, hoe zit het met de bezoekers?

grafiek2

In de bovenstaande grafiek zien jullie 3 jaar historie in beeld gebracht: maart 2006 tot maart 2009. Er zijn enkele momenten die ik er graag even uit wil lichten:

 1. Maart 2006: De start en alle publiciteit die we kregen leidde tot een enorme toestroom van nieuwsgierigen.
 2. Juli 2006: De commotie rond de Saskia-postzegels leidde tot uitgebreide discussie en veel bezoek.
 3. Juli 2008: Vanaf het moment dat ik de Postzegelblog van TNT Post overnam is er een duidelijke groei in het bezoek zichtbaar.

De ‘k’-tjes in de afbeelding zijn de pieken die er ontstaan in de kerstperiode. Rond Kerstmis zijn er veel mensen op zoek naar informatie over kerstzegels en die interesse zien we elk jaar weer terug.

Ik ben er trots op dat we met elkaar vanaf afgelopen juli bijna een (structurele) verdubbeling van het aantal pageviews en unieke bezoekers hebben weten te bereiken. De Postzegelblog bloeit als nooit tevoren!

Gezocht: nieuwe auteurs!

schrijvenMeer bezoekers en meer interesse betekent dat er ook ruimte is voor verhalen van meer schrijvers. Ik zou het erg leuk vinden om ook mensen met andere specialisaties hier de gelegenheid te bieden om hun kennis en ervaring, hun enthousiasme en passie, te delen met anderen! Hoe meer mooie verhalen, hoe meer aandacht voor postzegels en filatelie.

Heb je interesse of schrijf je misschien zelfs al verhalen voor je eigen vereniging, dan ben je ook hier van harte welkom! Stuur een mailtje naar me (info -at- postzegelblog.nl) en we komen er samen uit, zelfs als je niet handig bent met techniek of niet onder je eigen naam wilt schrijven.

De toekomst: hoe gaan we verder?

Wat zijn de plannen met de Postzegelblog? Een paar ideeën daarover wil ik graag met jullie delen.

De beurzen en tentoonstellingen

postzegelbeursDe Agenda met beurzen en tentoonstellingen is zo goed mogelijk bijgewerkt. Maar het kan nog beter! Heb je iets voor onze Agenda, stuur dan een mailtje naar info-at-postzegelblog.nl en ik vul het aan!

Maar verder zou ik ook graag van bijzondere beurzen en/of tentoonstellingen een verslag plaatsen op de Postzegelblog. Dus ben je ergens geweest en vind je het leuk om hier iets over te schrijven of heb je leuke foto’s of ander materiaal, dan plaatsen we dat graag!

De verenigingen

Er is een overzicht met alle Verenigingen… tenminste, alle postzegelverenigingen die we konden vinden. Heb je aanvullingen, dan hoor ik het graag! Daarnaast zou ik graag elke week een vereniging ‘in the spotlight’ willen zetten. Binnenkort daarover meer.

Het culturele erfgoed

stokpaardjeEr is in het verleden HEEL VEEL geschreven over postzegels. Het lijkt me waardevol om een deel van die (papieren) artikelen te ‘digitaliseren’ en op die manier te bereiken dat dit deel van de geschiedenis ook in de toekomst beschikbaar blijft of zelfs voor het eerst voor veel mensen beschikbaar komt. Hoe mooi zou het zijn om eenmaal per week een artikel  ‘uit de oude doos’ te kunnen plaatsen. De Stokpaardjes, verenigingsblaadjes en ga zo maar door. Ik realiseer me dat ik dat nooit alleen van de grond krijg deze droom alleen met een of meerdere vrijwilligers echt voor elkaar kan krijgen. Hoe lijkt het jullie om hiermee samen aan de slag te gaan?

Een nieuwe look

Na drie jaar wordt het wel eens tijd voor een nieuwe look, een nieuw jasje. Ik kan nog niet roepen hoe snel, maar achter de schermen zijn we al een tijdje druk bezig en in de loop van dit jaar komen we zeker met een ‘vernieuwde’ Postzegelblog.

Tijd en geld

De Postzegelblog is een prachtige hobby! Er gaat in het actueel houden van de site en het plaatsen van alle artikelen veel, heel veel tijd in zitten. Ook moet ik investeren in zaken als hosting, onderhoud en een nieuw ontwerp. Natuurlijk kost elke hobby geld, dat hoef ik jullie niet te vertellen, maar het zou prettig zijn als ik toch wat van de kosten kan terugverdienen. Misschien kennen jullie mogelijke adverteerders of is er een partij die de Postzegelblog voor langere tijd wil sponsoren. Heb je hier tips of ideeën over, dan ben ik erg geïnteresseerd!

…en vooral genieten!

genietHopelijk kunnen jullie het afleiden uit dit artikel: ik GENIET van de Postzegelblog! Hopelijk doen jullie  dat ook. Samen met de auteurs en de lezers wil ik graag de Postzegelblog nog beter maken, zodat deze prachtige kunstwerkjes meer aandacht krijgen en er nog meer mensen mee kunnen genieten!

Helpen jullie mee?

—————————————————————————————–

Nog andere verhalen over het ontstaan van de Postzegelblog lezen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (21) Schrijf een reactie

 • Jacqueline van der Pas op 8 maart 2009 om 15:34

  Lia, Postzegelblog, gefeliciteerd! Het kan niet anders dan dat het aantal lezers blijft groeien. Door de diversiteit aan artikelen is er “voor elk wat wils”. Keep up the good work! En op mijn support kun je rekenen.

 • toon op 8 maart 2009 om 15:37

  Lia, proficiat hoor met dit geweldige resultaat. we gaan zeker nog jaren door!

 • Rein op 8 maart 2009 om 16:13

  @Lia

  gefeliciteerd!

  Je mag van mij nog volop reacties verwachten d.v. Echter nieuwe verhalen zul je moeten zoeken in het Maandblad en sinds kort ook op het Australische “Stampboards” waar in het Engels filatelisten van over de hele wereld hun ei kwijt kunnen.

  http://www.stampboards.com/viewtopic.php?f=13&t=11346&p=457131#p457131

  Het is ongelovelijk hoe snel je daar reacties – niet zo maar oppervlakkige, maar ook heel diepgaande – krijgt op je bijdragen en opmwerkingen.

  Wat daar ook heel belangrijk is dat je zelf met eigen afbeeldingen kunt komen.

  Natuurlijk wordt het forum daar ook gemodereerd, maar de goede afbeeldingen brengen een enorme vooruitgang…

  Neem eens een kijkje en doe er je voordeel mee!

  Nogmaals proficiat!

 • dolores op 8 maart 2009 om 18:22

  Gefeliciteerd Lia! Je niet aflatende enthousiasme, en ook die van Jacqueline en ovrigens alle bloggers hebben hier zeker toe bijgedragen!
  Ik kan het weten als relatief groentje in filatelieland… eenvoudig is de filatelie wereld niet, en de kritieken (ook weleens die van mij) zijn vaak niet van de lucht. Petje af dus.

  Ik geef de link van postzegelblog weleens door aan filatelisten in het buitenland, evenals postzegelforum, en die vinden dit een bizonder leuke en interessante site!

  Rein, is dat de “concurrent” van MP? (niet mijn naamgeving hoor, concurrentie in filatelieland is mi beetje vreemd ) Toch eens een kijkje nemen.

 • dolores op 8 maart 2009 om 18:35

  @Rein, wil je mij ajb het antwoord op de spybot vraag mailen op het forum? Ik ben toch niet gek!!!Schaam me helemaal dood….

 • Rein op 8 maart 2009 om 20:12

  @Dolores

  Wat is MP??? Toch geen Multiply?? Wat een pokke-forum…. Gebruikersvriendelijkheid uit de jaren 1970… of daar omtrent.

  En wat is er met die Spybot?????

  Ikkeniebegreipe….

 • dolores op 8 maart 2009 om 21:45

  MP is My Philately.
  http://www.myphilately.com/phila_view.php Hahaha, welnee tis even oefenen. Lastiger vind/vond ik het dat menigeen “sociaal” en “netwerk” op zijn/haar eigen manier uitlegt.

  MBT tot “jouw” site zal ik je even een berichtje sturen.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 8 maart 2009 om 21:55

  @Allemaal, dank voor jullie felicitaties! Op naar een kroonjaar!

  @Jacqueline en Toon, dat is fijn om te horen!

  @Rein, wat jij nu zegt is inderdaad een wens voor de nieuwe site. Maar daar moeten we nog even op wachten.

  @Dolores, ik herken wat je zegt, maar opbouwende, rechtvaardige kritiek is altijd welkom! Ik wil graag leren.

 • dolores op 8 maart 2009 om 22:35

  @ Rein, postzegelblog ziet er uiterlijk toch ook veel aantrekkelijker uit dan stampboard! :-)

  Daarvoor ook mijn complimenten Lia.

  Zo en nu gaan we weer ouderwets kritisch zijn en zeuren.;-)

 • Frank Janssen op 8 maart 2009 om 22:44

  Lia, ook mijn felicitaties bij deze mooie 3e verjaardag! Erg leuk om te zien hoe ‘ons idee van toen’ inmiddels uitgegroeid is tot een site waar je trots op mag zijn. Steeds meer artikelen, auteurs, beeld van postzegels, nieuwe rubrieken en ook reacties! Ik ken eigenlijk geen andere Nederlandse postzegelsite die zo professioneel is. Een groot compliment waard dus! En de internationale voorbeelden van Dolores en Rein gaan zeker helpen om de volgende versie van de Postzegelblog vorm te geven. Ook op mij kun je dan weer rekenen!

 • Simon Koelewijn op 8 maart 2009 om 22:47

  Leuk overzicht! Gefeliciteerd Lia & bloggers. Kan me dat ontwerp nog wel herinneren, was één van de vele kleurvariaties die we geprobeerd hebben toen. :) Leuk om terug te zien.

 • Rein op 8 maart 2009 om 23:16

  @Dolores

  “Rein, postzegelblog ziet er uiterlijk toch ook veel aantrekkelijker uit dan stampboard”

  ik ga niet alleen op het uiterlijk af…

  De aantrekkelijkheid van Stampboards heb ik dacht ik al duidelijk gesteld!

 • Rein op 8 maart 2009 om 23:16

  @Dolores

  Ook MyPhilately spreekt me totaal niet aan….

 • Rein op 8 maart 2009 om 23:27

  Stampboards sinds 02.09.2005 met nu 2739 members – sommigen zijn al ver over de 15.000 met hun reacties!?!?!?

 • dolores op 9 maart 2009 om 00:20

  He ja laten we d’r een wedstrijdje van gaan maken.:-(

 • Gerrit Jan op 9 maart 2009 om 08:57

  Lia en alle andere schrijvers, lezers, kijkers en reageerders op Postzegelblog… ook van mij – al is het dan inmiddels van de zijlijn – natuurlijk de allerhartelijkste felicitaties! Drie jaar al weer, de tijd vliegt echt. Wie nu nog durft te zeggen dat postzegels verzamelen een saaie hobby is?!

  Nog vele jaren in voorspoed en geluk!

 • Corne op 9 maart 2009 om 12:14

  Lia & anderen,

  Gefeliciteerd met 3 jaar postzegelblog.
  Da’s toch een (persoonlijke) herdenkingspostzegel waard zou je zeggen.

 • Corne op 9 maart 2009 om 12:19

  Herdenkingspostzegel is niet het juiste woord. Als een 3 jarig huwelijk een “leren huwelijk” wordt genoemd, dan is een 3 jarig postzegelblog ook een soort van jubileum. Dus een jubileumzegel!

 • Marc37 op 9 maart 2009 om 19:27

  Lia, gefeliciteerd met 3 jarige bestaan
  van de postzegelblog.
  Op naar de 5 jaar.

 • Arjan Keppel op 9 maart 2009 om 20:08

  Drie jaar alweer! Heb ik dan al die tijd zand in mijn ogen gehad?! Nou ja, better let as net!
  Many congratulations!
  :-)

 • Albert Haan op 10 maart 2009 om 20:42

  Aplaus voor Lia en haar collega’s voor het doorzetten van de Blog.
  Na een paar dagen uit de roulatie geweest (ziek) nu voor de eerste keer op bezoek.Ga zo door. metter tijd zul je ook van mij regelmatig iets krijgen.
  PS. Bedankt voor de Kaart.:-))

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)