Postzegel '50 jaar gas' in Slochteren - Postzegelblog

Postzegel ’50 jaar gas’ in Slochteren

0

slochteren-persoonlijke-postzegelAfgelopen maandag, 23 februari 2009, presenteerde wethouder Scheidema van Slochteren en verkoopdirecteur van Pijkeren van TNT Post samen een speciale postzegel ter ere van ’50 jaar aardgaswinning’ in Slochteren. Onder de naam G50 staan de bedrijven Gasunie, GasTerra en de NAM, de gemeente Slochteren en de Provincie Groningen het komend jaar stil bij het belang van het Groningen-gasveld in het verleden, het heden en de toekomst.

De gemeente Slochteren geeft in dit jubileumjaar een serie van vier speciale postzegels uit ter viering van 50 jaar aardgaswinning in Slochteren. De postzegels van 44 cent worden in vellen van 10 stuks verkocht en zijn o.a. te koop bij de VVV in Slochteren.

slochteren-persoonlijke-postzegels

In de loop van 2009 zullen verschillende exemplaren verschijnen. De gemeente Slochteren zelf gaat ook een speciale zegel gebruiken voor het verzenden van haar poststukken.

Gasveld Slochteren

Het enorme gasveld werd in 1959 werd ontdekt bij Slochteren in de provincie Groningen. Naar schatting zou er meer dan 300 miljard kubieke meter gas in de grond zitten: de op één na grootste toen bekende gasvoorraad ter wereld. Maar inmiddels weten we dat het om 3000 miljard kubieke meter gaat. Door deze vondst gebruiken bijna alle huishoudens aardgas, meer dan tienduizend kassen en ongeveer vijfduizend bedrijven zijn op het aardgasnet aangesloten.

bodemdaling
Bodemdaling in cm

Ook al wordt er vaak gesproken van een gasbel, het gaat om gas wat in de poriën van het gesteente in de ondergrond zit. Het wordt van boven door een ondoorlatende gesteentelaag afgedekt. Als het gas wordt gewonnen, blijft het gesteente waar het in zit gewoon op zijn plaats. Toch kunnen er bij grootschalige gaswinning lichte aardschokken voorkomen door verzakkingen in de ondergrond, en dat kan leiden tot scheuren in muren of wegen.

Gas en de Waddenzee

Aardgas is voor de Nederlandse overheid een zeer belangrijke bron van inkomsten. Niet voor niets wil de NAM graag meer nieuwe velden gaan exploiteren, ook onder de Waddenzee, iets waar sommige milieuorganisaties fel op tegen zijn. Hun bezwaren richten zich niet tegen gebruik van aardgas – het is immers een schone brandstof – maar tegen rustverstoring, horizonvervuiling en vooral bodemdaling in Nederlands belangrijkste natuurgebied, de Waddenzee. De belangrijke belangenbehartiger van het gebied, de Waddenvereniging, heeft inmiddels ingestemd met exploitatie, mits dat onder strenge voorwaarden gebeurt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)