Alderney attendeert op uitsterven bijenvolken - Postzegelblog

Alderney attendeert op uitsterven bijenvolken

13

bijen-postzegel-alderney-2Onder de kop ’Laatste dagen lijken in zicht voor de honingbij’ maakten de kranten onlangs melding van de desastreuze situatie waarin de bijenvolken in Nederland, alsmede in de rest van de wereld verkeren. Van uitsterven is nog geen sprake – hoewel de wilde bij eigenlijk al is uitgestorven – maar de dichtheid van de bijenvolken zit vlak tegen de ondergrens van het voortbestaan.

Honingbij

De honingbij is onze belangrijkste bestuiver en die rol kan niet worden overgenomen door andere dieren als de hommel. Het bestuiven van bloemen dreigt daardoor onvoldoende te worden, zowel in de landbouw als in de natuur. Er is dan ook een ’deltaplan’ nodig om de honingbij te behouden. Daar is ook op gewezen door onderzoekers van de Wageningse Universiteit (die een rapport hebben aangeboden aan minister Verburg van Landbouw) en door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).

Oorzaken van de sterke achteruitgang van de bijenvolken is: wintersterfte, ziekte, achteruitgang van de natuur, toenemende bevolking, gebruik van landbouwgif, en doordat de bijenhouderij in ons land in handen is van een sterk vergrijzende groep hobbyisten die er niet zijn brood mee kan verdienen.

bijen-postzegel-alderneyHet is natuurlijk toeval – mogelijk voordat de bij tot de groep uitgestorven dieren behoort – maar Alderney/Bailiwick of Guernsey brengt 26 februari een serie van zes zegels uit waarop we nog bijen kunnen bewonderen.

Bijenpostzegels

Op de zegels zien we de volgende bijen op bloemen zitten om honing te verzamelen: de zandbij/Andrena fulva (36p), weidehommel/Bombus pratorum (43p), wormkruidbij/Colletes daviesanus (51p), smalbandwespbij/Nomada goodeniana (54p), breedbandgroefbij/Halictus scabiosae (56p) en de honingbij/Apis mellifera (77p). De zes zegels zitten ook in een geïllustreerd velletje. In het eerste-dagstempel een bij.

bijenpostzegelvelletjes

Als informatie laat Alderney weten dat in de zomer een bijenvolk bestaat uit 1 koningin, 250 hommels, 20.000 vrouwelijke voedsters, 40.000 vrouwelijke nestbijen, 5.000-7.000 eitjes, 7.000-11.000 larven die gevoed worden en 16.000-24.000 larven in ontwikkeling tot volwassen bijen in ’cocon’.

Kenmerken
Uitgiftedatum: 26 February 2009
Design: Petula Stone
Postzegelwaarde: 36p, 43p, 51p, 54p, 56p, 77p
Druktechniek: Offset lithography
Postzegelformaat: 30.56mm x 38mm

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
AlderneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.