Hero Wit: 45 jaar filatelistisch journalist - Postzegelblog

Hero Wit: 45 jaar filatelistisch journalist

6

Hero Wit, 45 jaar onafgebroken filatelistisch journalist bij vele dagbladen en de Postzegelblog, kreeg gisteren in Leiden de zilveren bondsspeld van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Filatelistenverenigingen  (KNBF) uitgereikt. De speld was aangevraagd door de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars en ik was erbij toen Hero door voorzitter Willem Hogendoorn gisteravond deze prachtige speld opgespeld kreeg. Hero schreef in deze lange periode voor talloze dagbladen en dat doet hij nog steeds. Ook de Postzegelblog heeft al vele stukken van zijn hand mogen publiceren.

Even terug in de tijd

Hero’s eerste rubriek verscheen op 11 januari 1964 in het Dagblad Tubantia, over 1 kolom onder de kop ‘Filatelistisch nieuws’. Daar had hij bij de directeur voor moeten pleiten, maar het was hem gelukt. In die tijd werd alles wat je over postzegels schreef gezien als reclame voor de handelaren (reclame op shirts van wielrenners moest zelfs nog worden weggewerkt).

Op 15 februari veranderde de rubriek van naam en werd het ‘Postzegelnieuws’, en op 7 maart 1964 verscheen dit voor het eerst in kader. Eind december 1965 vertrok Hero naar Het Nieuwsblad van het Noorden. Nog geen week later vroeg  Tubantia of Hero de rubriek bij hun toch wilde voortzetten. En dat heeft hij gedaan.

Behalve voor Tubantia deed hij dat dus ook voor Het Nieuwsblad van het Noorden. En daar kwamen in de loop van de jaren de Arnhemse Courant, de PZC, De Gooi- en Eemlander, Leiden enz. bij. En vervolgens ook nog andere kranten zoals de Leeuwarder Courant, de Haagsche Courant, de Zwolsche Courant en de Noordhollandse Dagbladen.

hero-zilveren-bondsspeld

De NAVO-zegel van 1974

Hero was in 1974 ook betrokken bij de ontwikkeling van de NAVO-zegel. Hij werkte in die periode op het Ministerie van Defensie (voorlichting) en was Hoofd Redactie van het burgerpersoneelsblad NOTA. PTT-directeur Oxenaar van de Dienst Estehtische Vormgeving wilde niets met de uitgifte van zo’n zegel te maken hebben. Maar toen het Tweede-Kamerlid Jongeling daar lucht van kreeg en vragen stelde moest die zegel er toch komen. “Oxenaar hebben we toen niet gezien,” aldus Hero.

Een recordaantal

Hero had als filatelistisch journalist op een bepaald moment een lezerskring van maar liefst 1.100.000. Nu zijn dat er nog circa 600.000, omdat verschillende kranten (Wegenerbladen, zoals PZC, Apeldoorn, Den Haag) op tabloidformaat zijn overgegaan en als gevolg van deze verandering de rubriek Postzegelnieuws kwam te vervallen. Vanaf april 2006 schrijft hij ook hier op de Postzegelblog.

zilveren-bondsspeldAl die jaren heeft Hero nauwelijks een week overgeslagen, ook niet tijdens vakanties. Een rekensom leert ons dus dat hij 45 x 52 = 2.340 rubrieken heeft geschreven. Samen met de artikelen op de Postzegelblog maakt dat een totaal van 2.400, een indrukwekkend aantal!

Hero, gefeliciteerd namens alle lezers van de Postzegelblog! We zijn zeer vereerd dat je ook voor de Postzegelblog elke week weer je licht over vele nieuwe postzegels laat schijnen. We hopen dat je dit nog vele jaren, in goede gezondheid wil en kan doen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 25 februari 2009 om 20:43

  Collega Hero van harte gefeliciteerd met je 45-jarige filatelistische loopbaan. Hopelijk dat je sowieso nog met veel enthousiasme en goede gezondheid (met je vrouw) kunt doorgaan tot je het kroonjaar ’50’ hebt weten te bereiken met het schrijven van interessante én lezenswaardige filatelie-info.

 • Rein op 25 februari 2009 om 21:08

  Gefeliciteerd Hero!

  Nog vele jaren! Sto Lat!

 • Albert Haan op 25 februari 2009 om 21:44

  Hero, vanuit Kerkrade en mede zilveren speld drager Hartelijk gefeliciteerd.
  Het is je gegund.

 • O J Kwats op 26 februari 2009 om 00:53

  Hero Wit,

  3 Werf voor vele,vele jaren “Boeiende, inhoudelijke” filatelistische, avonturen!!!

 • albert Haan op 26 februari 2009 om 08:03

  Weet dat iedereen?
  Moet toch voor alle duidelijkheid eens bekend worden en niet alleen onder postzegelverzamelaars die dit Blog volgen!

 • Harry KUIPER op 10 december 2023 om 19:53

  Waarde Hero,
  Uiteraard schoot jij mij te binnen toen ik las, dat de stoommachine uitvinding is van ene Hero (ook: Heron) uit Alexandrië, Egypte, in de 1e eeuw van de jaartelling. Wist je dat?
  En hoe is het met jou? Beetje naar wensch, in deze barre tijden?
  Groet, harry kuiper, Rijswijk ZH

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)