Groot-Brittanië - 250 jaar Robert Burns - Postzegelblog

Groot-Brittanië – 250 jaar Robert Burns

4

Over de hele wereld en niet alleen in literaire kringen is 25 januari de 250e geboortedag herdacht van de Schotse dichter en bard Robert Burns (1759-1796). Overigens niet alleen dit jaar, nog altijd wordt op 25 januari, zijn geboortedag, over de gehele wereld gevierd door Schotten (Burns Supper) door het eten van de traditionele haggis, die dan ceremonieel onder begeleiding van doedelzakmuziek naar de tafel wordt gedragen; en nog altijd wordt zijn gedicht Ald Lang Syne (vrij vertaald als ’lang geleden’ of ’vervlogen tijden’) in Engelssprekende gebieden bij de overgang naar het nieuwe jaar gezongen.

Groot-Brittannië heeft drie dagen voor zijn verjaardag, op de 22e, Robert Burns met een miniatuurvelletje (2,66 pond) herdacht. Het velletje bevat twee nieuwe 1st-zegels en vier permanente Schotse zegels in de waarden 2nd, 1st, 50p en 81p. De linker zegel toont Burns ploegend (hij was van boerenafkomst) met zijn beroemde dichtregel ’A Man’s a Man for a’ That’ (hetzelfde beeld stond in 1996 ook al op een zegel, maar toch weer een gedicht op een postzegel erbij!) en op de rechterzegel een portret Burns. De achtergrond van het velletje wordt gevormd door Burns geboorteplaats Alloway, bij Ayr.

Dit is, zoals opgemerkt, niet de eerste Burns herdenking. In januari 1966 verschenen ook al twee  zegels en in 1996 ter gelegenheid van zijn 200e sterfdag vier. Bovendien werden in 1975 en 1989 Schotse aerogrammen uitgegeven en werden er een aantal poststempel en stempelvlaggen gebruikt.

velletje-robert-burns-groot-brittanie-2009Ondanks zijn vroege dood op 37jarige leeftijd was Burns al verzekerd van een plaats in de geschiedenis. Deze postzegels zijn ter gelegenheid voor zijn 250e geboortedag. De uitgifte valt samen met de jaarlijkse Burn’s Night vieringen die wereldwijd worden gehouden van Schotland tot in Zuid-Afrika en Canada.

Kenmerken
Uitgiftedatum: 22 januari 2009
Design: Tayburn
Formaat postzegelvelletje: 146 x 74mm
Drukkerij: Joh. Enschedé Stamps
Druktechniek: Diepdruk
Perforaties Speciale 14.5 x 14.5 en definitieve 15 x 14

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel