Automaatzegels; een verzameling waard - Postzegelblog

Automaatzegels; een verzameling waard

2

framastrookIn de loop der jaren hebben achtereenvolgens PTT, TPG en TNT haar dienstverlening aanzienlijk verschraald  en diverse projecten, al heel lang en betrekkelijk kort lopende, afgeblazen. Zo ook de automaatzegels. Ook die behoren tot het verleden. Van 1989 tot 2000 hebben er vier soorten bestaan, in totaal dertig zegels: de voordrukzegels voor Klussendorfautomaat, de Frama-strook (zie afbeelding), de Nagler-strook en de Hytch-strook.

Er werden echter hytechbaliefrankeermachines in gebruik genomen en aangezien daarbij gebruik wordt gemaakt van thermisch papier, waardoor bewaren op termijn niet mogelijk is, worden ze zelfs niet gecatalogiseerd.

In tal van andere landen wordt over deze uitgiften heel anders gedacht. Er worden met de regelmaat van de klok automaatzegels uitgegeven, al of niet gerelateerd aan een bijzonder evenement.

In het afgelopen jaar verschenen bij voorbeeld automaatzegels in: Oostenrijk (7/1) EK-voetbal (2 zegels), Costa Rica (febr.), ossenkar (1 zegel), Vaticaanstad (6/3), galerij St. Pieter (2 zegels); Aland (27/3), tuinplanten (1 zegel); Portugal (30/5), Nationaal Jaar van de Vrijwillige Brandweer (2 zegels); Frankrijk (14/6), Salon du Timbres et de L’Ecrit 2008, Parijs (3 zegels); Ierland (21/7), waterwegen (4 zegels);

denemarken-automaatzegel

Denemarken (27/8), bruggen (4 zegels); Tsjechië (3/9), slot Prühonice (1 zegels); België (25/9), postzegeltentoonstelling Luxphila 2008, Marche-en-Fameune (2 zegels);

Faroer (6/10), de eerste vier zegels met postbodes in hachelijke situaties; Groot-Brittannië (8/10), 1e Class Up to 100g (1 zegel); Noorwegen (23/10), vlinders (3 zegels) en ijsbeer (1 zegel); Portugal (31/10), 100 jaar Nationale Bloedbank (1 zegel) en 50 jar Nationale Bloedbank (1 zegel); Frankrijk (2/11), Nationale Jeugdpostzegeltentoonstelling Timbres Passion 2007, Dole (1 zegel); Frankrijk (6/11), Filatelische Herfstsalon, Parijs (1 zegel); Frankrijk (8/11), Filatelistische Herfstsalon, Parijs (1 zegel); Frankrijk (17/11), Interregionale voorronde voor het Europese kampioenschap voor Maxifilatelie, Macon (1 zegel);

noorwegen-2008-automaatzegel

Noorwegen (23/11), vlinders (3 zegels) en ijsbeer (1 zegel); Aland (2/2 ’09), zeilschip met bebakening (1 zegel).

Tot besluit nog even aandacht voor Duitsland. Daar werd 24 oktober tijdens de 26e Internationale Postzegelbeurs in Sindelfingen met veel tam-tam de zevende set automaatzegels gepresenteerd.

duitsland-automaatzegelduitsland-automaatzegel-2008

Twee zegels met de motieven de Brandenburger Tor en de Post Tower Bonn. De eerste Duitse automaatzegels (motief: posthoorn) kwamen 2 januari 1981 uit, en die waren tot 1994 in gebruik. De volgende sets van 4 mei 1987 tot 1991 (Schloss Charlottenburg), van 19 mei 1993 tot 1999 (Schloss Sanssouci), van 22 oktober 1999 tot 2002 (het embleem van de Duitse Post), 1 januari (t.g.v. de invoering van de euro, zelfde motief) en van 4 april 2002 tot 2008 (motief brievenbus).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Denemarken Duitsland Faroer NoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.