IJslandse Insecten en spinnen V - Postzegelblog

IJslandse Insecten en spinnen V

0

Behalve de vijfde serie Eilanden (zie Gespot IJsland – Eilanden V, 3 februari) heeft IJsland 29 januari ook de vijfde serie Insecten en spinnen in omloop gebracht. Deze keer staan centraal de motmug, Psychodidae (80 kr.) en de zakspin, Gnaphosidea (120 kr.).

mugmot-en-zakspin-ijsland-postzegel-80-en-120

Motvliegen vliegen vooral in de buurt van boerderijen en de bijgebouwen daarvan. Het zijn vreemde kleine vliegen met een korte harige romp en harige vleugels. Ze zijn meestal ’s nachts actief en houden van vochtige grond en andere vochtige plekken. Ten minste twee soorten motvliegen zijn te vinden in IJsland.

Zakspinnen (Gnaphosidae) vangen hun prooi niet in een web. Ze rennen op hun prooi af en voelen zich comfortabel in het open veld. Er zijn twee soorten zakspinnen in IJsland, dat wil zeggen het Dit zijn de Heidemuisspin (Haplodrassus signifer) en de Raafspin (Gnaphosa lapponum). De zakspin is er in verschillende kleuren. De hele donkere komt vooral voor in de Lowlands van IJsland.

Een recapitulatie van de vorige vier series. Op 8 oktober 2004 verscheen de eerste set: grondkever, Nebria gyllenhali (50 kr.) en veldhommel, Bombus lucorum (70 kr.);

grondkever-en-veldhommel-ijsland-2004-postzegels

14 april 2005: kruisspin, Araneus diadematus (50 kr.) en huisvlieg, Musca domestic (70 kr.);

kruisspin-en-huisvlieg-ijsland-2005-postzegels

2 november 2006: Noorse wesp, Dolicovespula norwegica (65 kr.) en elfstippelig lievenheersbeestje, Coccinella undecimpunctata (110 kr.)

noorse-wesp-en-elfstippelig-lieveheersbeestje-ijsland-2006-postzegels

en set IV op 8 november 2007: mug, Prionocera (70 kr.) en berkenbladluis, Eureraphis punctipennis (190 kr.).

mug-en-berkenbladluis-ijsland-2007-postzegels

Kenmerken
Uitgiftedatum: 29 januari 2009
Postzegelwaarden: 80 en 120 kr
Postzegelformaat: 38,57 x 30,00 mm
Ontwerp: Arnar Snorrason
Druktechniek: Offset
Drukkerij: Oostenrijkse Staatsdrukkerij

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.