België - De Duitstalige gemeenschap - Postzegelblog

België – De Duitstalige gemeenschap

5

België heeft 19 januari een velletje met vijf zegels in het buitenland 1-tarief (0,90 €) gewijd aan een deel van het land met een bijzonder bewogen geschiedenis, Die Deutsch sprachige Gemeinschaft/La Communauté germanophone/De Duitstalige Gemeenschap, een geschiedenis met bedenkelijke kanten.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog vochten de inwoners van Eupen-Malmédy namelijk aan de zijde van het Duitse Rijk. Door het Verdrag van Versailles (1919-1920) werden de districten Eupen-Malmédy en Neutral-Moresnet wel naar België overgeheveld, maar twintig jaar later werden de gebieden weer door de Führer bij het Duitse ’Reich’ ingelijfd. Na de bevrijding komt het gebied door de geallieerden tot slot weer onder Belgisch beheer en in 1956 wordt met de ondertekening van de Belgisch-Duitse ’septemberakkoorden’ een streep onder de grensproblemen gezet.

deutsche-gemeinschaft

Sinds 1984 vormen de kantons Eupen en Sankt-Vith de Duitstalige gemeenschap van België. In deze gemeenschap wonen 74.000 inwoners die zich in de eerste plaats ’Belg’ voelen. Het gebied is vooral geliefd bij toeristen. Op de vijf zegels in het velletje het Landenpunt Kelmis, de Kruik van Raeren, het Meer van Bütgenbach, het Sanatorium Eupen en Schutters.

Kenmerken
Uitgiftedatum: 19 januari 2009
Postzegelwaarden: € 0,90 per
Postzegelformaat:

  • Landenpunt Kelmis: 30 mm x 40,1 mm
  • Kruik uit Raeren: 30,5 mm x 40,1 mm
  • Meer van Bütgenbach: 30 mm x 40,1 mm
  • Sanatorium Eupen: 33,11 mm x 40,2 mm
  • Schutters: 49,1 mm x 37 mm

Creatie : Leen Depooter
Foto’s: Koen Broos Fotografie
Druktechniek: rasterdiepdruk
Gravure (vormcilinders): De Schutter ‘Neroc nv
Tanding: 11½
Papier : polyvalent fluorescent
Drukkerij: Stamps Production Belgium

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel