Wie was Carl(os) George? - Postzegelblog

Wie was Carl(os) George?

0

cgDe naam Carl(os) George komt men vaak tegen in “Het Nederlands Tijdschrift voor Postzegelkunde” (voorloper van “Philatelie”, thans “Filatelie”). Dit wekte mijn interesse; wie was nu Carl (Nederlands = Karel) George eigenlijk. Gegevens over Carl George heb ik kunnen vinden in het “Nationaal Archief” te Den Haag.

Omdat hij Consul voor Nederland in Portugal was, ging iedereen ervan uit dat hij Nederlander was. Mede door zijn filatelistische artikelen, die hij – in eerste instantie – in het Nederlands had geschreven. Tussen 1896 en 1945 heeft hij vele artikelen in “Filatelie” (en enkele boeken) over de Portugese filatelie geschreven en was daardoor in het buitenland zeer bekend, echter onder de naam Carlos George.

Carl George werd in Lisboa geboren op 4 januari 1870 met de Duitse nationaliteit. Zijn vader, Ernst George, was (ook) Consul-Generaal voor Nederland in Lisboa (tot 1901). In die tijd kon een vertegenwoordiger van Nederland (Consul) dus een andere nationaliteit hebben. Eerst was hij secretaris van “het Consulaat Generaal“ en op 17 januari 1893 werd hij onder zijn vader als Vice-Consul door de Nederlandse staat benoemd.

Op 9 juli 1901 werd hij benoemd tot “Consul Generaal, Nederlandsche consulaire betrekking te Lissabon van Koninkrijk Portugal (vasteland en eilanden)”, nadat zijn vader de gepensioneerde leeftijd had bereikt. Naast de betrekking als Consul-Generaal, was hij scheepsagent en bankier.

huis1Zijn woning (eigendom) en tevens het consulaat was gevestigd te Lisboa aan de “Rua da Prata, 8” (ook “Rua Bella da Rainha”), in de “Cidade Baixa”

Tijdens de “1e Wereld Oorlog” (vanaf 1916: Oorlogsverklaring door Duitsland aan Portugal op 9 maart 1916 en door een Portugees decreet van 20 april 1916) moest hij, vanwege (!) zijn Duitse nationaliteit, Portugal voor 26 april 1916 verlaten. Hij heeft in de periode 1916 – 1920 enkele woon- en correspondentie-adressen gehad, o.a.:  Spanje: Muñoz Torreros 8-I, Badajoz (woonadres vlakbij Portugal).

Bij terugkomst in Portugal (in 1920) heeft hij zijn taak als Consul-Generaal voortgezet. Bekrachtigd door de Nederlandse staat op 13 november 1920. Op 27 augustus 1921 werd hij tot Officier van Oranje Nassau benoemd voor zijn bewezen dienst (20 jaar Consul-Generaal). Hij heeft zijn taak als Consul-Generaal nog tot 1 januari 1935 vervuld (ongeveer 34 jaar en 42 jaar in dienst; hij was toen bijna 61 jaar oud) en werd eervol ontslagen uit zijn functie.

In 1944 heeft hij via (casa) A. Molder te Lisboa één van zijn belangrijke boeken uitgegeven: “REIMPRESSÕES de vários artigos sôbres Selos de Portugal e Colónias”, met een voorwoord van filatelist en zijn vriend (Prof.Dr.) Carlos Trincão. Dit boekwerk is een bundel van zijn belangrijkste artikelen die hij heeft geschreven.

Daarnaast is hij ook bekend inzake zijn publicaties uit de reeks “Neues Handbuch der Briefmarkenkunde”: Heft 9 en 31.

overlijdensbericht

Op 17 december 1945 is Carl George overleden op 71-jarige leeftijd in zijn geboortestad Lisboa. Omdat hij veel artikelen voor “Philatelie” had geschreven, werd aandacht besteed aan zijn overlijden. Daarin wordt vermeld “hoogbejaarde landgenoot”. Op dat moment klopte het, omdat Carl George na de Ie WO de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen.

Gelukkig bestaat nog een groot deel van de correspondentie van Carl George en kan men regelmatig brieven/kaarten aan/van hem vinden in diverse talen. De inhoud is vaak (lees: altijd) filatelistisch.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland PortugalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Frits van Beekum is werkzaam voor de BondsKeuringsDienst (BKD).

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)