Josiah Wedgwood legde basis voor wereldimperium - Postzegelblog

Josiah Wedgwood legde basis voor wereldimperium

5

josiah-wedgwoodHet was twee weken geleden wereldwijd voorpaginanieuws. De beroemde Wedgwood zit financieel aan de grond en heeft surseance van betaling aangevraagd. Laat de Royal Mail nu voor 10 maart acht zegels (4 x 2 se-tenant gedrukt) op het programma hebben staan onder de titel Pioneers of the Industrial Revolution.

Acht innovatieve mannen uit de 18e en 19e eeuw, onder wie Josiah Wedgwood (1730-1795), die in 1759 de basis legde voor het Wedgwoodimperium, worden geëerd. Waarde van de Wedgwoodzegel: 50p.

Wedgwood
Wedgwood werd in 1759 opgericht door pottenbakker Josiah Wedgwood. Met hulp van familie en vrienden zamelde hij geld in om een eigen bedrijfje te beginnen. De producten, waaronder de bekende beige ‘Queens Ware’ sloegen meteen aan in de betere kringen in binnen- en buitenland.

In 1986 fuseerde Wedgwood met het Ierse Waterford. Beiden staan bekend om de hoogwaardige kwaliteit van hun producten.

pioneers-ind-rev-50p-wedgwood

Josiah Wedgwood
Het bedrijf is in 1759 opgericht door Josiah Wedgwood (1730-1795), ook wel bekend als “De Vader van de Engelse pottenbakkers”. De wedgwood-familie had zijn naam al gemaakt binnen de industriële sector en vanuit deze achtergrond beschikte Josiah Wedgwood over vele talenten op het gebied van wetenschap, kunst en technologie. Deze kennis gebruikte hij om een aardewerk-fabriek op te richten.

wedgwoodJosiah Wedgwood bouwde niet alleen een fabriek, maar besteedde veel aandacht aan de sociaal-emotionele aspecten van zijn werknemers. Toen de wedgwood fabriek in 1766 voldoende opbrengst gegenereerd had begon hij met de bouw van een dorp rondom een nieuwe fabriek. De werknemers konden hier, indien ze dat wilden, wonen. Om zijn producten snel te vervoeren legde hij kanalen (het Trentkanaal en het Merseykanaal) aan.

Efficiency
In de jaren 30 van de 20e eeuw sloten de meeste aardewerk-fabrieken hun deuren omdat aardewerk door de introductie van diverse nieuwe materialen steeds minder geliefd werd. Wedgwood bleef echter nieuwe producten produceren en om de efficiency te verbeteren werd er een nieuwe fabriek geopend nabij het dorp “Barlaston”. De nieuwe fabriek opende zijn deuren in de jaren 40 en is op deze plaats blijven bestaan tot de dag van vandaag.

wedgwood-museum

Bezoekerscentrum
In 2000 werd een moderne bezoekerscentrum geopend en is nu de grootste toeristentrekker van
de omgeving. In 2009 zal het nieuwe Wedgwood museum officieel geopend worden in het jaar dat Wedgwood 250 jaar geleden door Josiah Wedgwood opgericht werd.

(NB. Ik kom over een paar weken op deze serie terug).

Toevoeging zaterdag 24 januari:

Naar aanleiding van de reacties stuurt Jos v/d Bosch ons het postzegelboekje met:  Susannah Wedgewood, de moeder van Charles Darwin, met haar broer JosiahMogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.. Hun vader was de stichter van de Wedgwood aardewerkfabrieken. Die is trouwens ook vereeuwigd op een postzegel.

wedgwood1

En ook naar aanleiding van de reacties: De familie Wedgewood uit artikel van Cees Janssen van 27 december 2007

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot Brittannië AardewerkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel