Saargebied - Postzegelblog

Saargebied

1

saargebiedWie Duitsland uitgebreider spaart dan alleen de Bundesrepublik komt zogeheten Duitse gebieden tegen. Je kan besluiten een of meer daarvan te gaan verzamelen. Een zo’n Duits gebied is het Saargebied, daarna met iets andere grenzen Saarland geheten.

Dat Saargebiet werd in 1919 ongevraagd gecreëerd – compleet met wapenschild –  uit delen van de toenmalige Pruisische Rijnprovincie (postzegels Deutsches Reich) en de Beierse Rijnpaltz (postzegels Bayern). Van Saargebied/Saarland bestaan post- en dienstzegels uit periode 1920-1935 (Saargebiet) en uit periode 1947-1956 (Saarland).

Saargebiet of Saarland met hoofdstad Saarbrücken ligt aan de Franse grens langs de rivier Saar – een zijrivier van de Moezel – onder Luxemburg. Het is 2600 km2 groot, dat is even groot als Luxemburg. Saarland heeft nu twee miljoen inwoners, bijna alle Duitstalig. Het stond vol kolenmijnen, hoogovens, staal- en chemische fabrieken, glas- en keramische industrie, noem maar op. Desttijds dus een potentiële oorlogsmachine en belangrijke economische faktor. Er komt ook lekkere witte Saarwijn vandaan, iets spritziger dan Moezelwijn. Wie weet bij uw slijter te koop.

saargebied

Gezien al die bedreigende zware industrie werd na de Duitse nederlaag in wereldoorlog 1914-1918 besloten om het Saargebied voor vijftien jaar onder Volkenbondsbestuur te plaatsen. In de praktijk betekende dit dat de Fransen het voor het zeggen kregen. De Duitsers hadden verloren en moesten hun mond houden. Het Volkenbondsbestuur begon in 1919. Vanaf 1920 kreeg het Saargebied eigen postzegels, opschrift ‘Sarre’, daarna ‘Saargebiet’.

saargebied-postzegels1

De munt (Reichsmark) in het Saargebied werd in 1921 vervangen door de Franse franc. Het gebied werd bestuurd als was het een Franse provincie.

In 1933, dus twaalf jaar later kwam Hitler in Duitsland aan de macht. De nazi’s in het Saargebied riepen luidkeels dat ze bij het nieuwe Duitsland wilden behoren. Bovendien liep de vijftienjaars Volkenbondperiode op zijn eind. In 1935 werd daarom een referendum (‘Abstimmung’) gehouden. Ook Nederland heeft waarnemers en marechaussee’s gestuurd om daar toezicht op te houden. Resultaat 90% stemden vóór terugkeer naar het Duitse Rijk, intussen een diktatuur geworden onder Adolf Hitler. Aldus geschiedde. De Franse bestuurders vertrokken, de munt werd weer de Reichsmark. De Saarse post- en dienstzegels (franc-waardes) werden in één klap ongeldig verklaard en vervangen door Duitse zegels, mengfrankeringen komen dus niet voor. De meest streng katholieke Saarlandse niet-Nazi’s werden in deze depressietijd niet zozeer door Hitler aangetrokken, als wel door de kans op economische voorspoed daar Hitler de zware industrie volop liet draaien, gefinancierd door buitenlandse leningen.

Het Saar ‘Heim ins Reich’ verhaal komen we tegen op enige Duitsches Reich postzegels uit die periode:
1934 Michel 546/47: ‘Saar’ ter gelegenheid van de komende Abstimmung,
1935 Michel 565/68: ‘Die Saar kehrt zur Mutter Deutschland zurück’
1938 Michel 673/74: Ingebruikstelling theater Saarbrücken. Dit theater was een geschenk van de dankbare  Hitler aan – en op kosten van – de Saarlandse bevolking. Het gebouw kwam de oorlog 1939-1945 redelijk ongehavend door en doet na recente restauratie nog altijd dienst.

saargebied-postzegels-3

Van 1939-1945 woedde de tweede wereldoorlog. Afgezien van verwoestingen door geallieerde bombardementen, werd in winter 1944-45 ook grote schade aangericht door zware gevechten tussen Duitse en Amerikaanse troepen. Met de Duitse nederlaag kwamen de Fransen terug. Saarland werd een Franse bezettingszone met vanaf 1947 zelfbestuur en eigen postzegels: ‘Saar’. In hetzelfde jaar werd de Reichsmark in Saarland door de Franse franc vervangen. Oudere Saarlanders moeten gedacht hebben ‘dit heb ik eerder meegemaakt’. Net als in 1920-1935 werd Saarland vanaf 1948 opgenomen in de Franse economie.

De jaren verstreken. In 1949 ontstond de Bundesrepublik. Die werd door allerlei verdragen met Frankrijk en andere West-Europese landen verbonden, onder andere in de Kolen en Staal gemeenschap (EGKS). Tijd dus om de status van Saarland nader te overwegen want het was uiteindelijk een door Duitsers bewoond gebied. In 1955 werd een ‘Volksbefragung’ gehouden met de vraag: bent u voor of tegen een internationale status van Saarland? De meerderheid was tegen, misschien omdat ze de vraag niet snapten. Hoe dan ook, in 1957 ging Saarland als deelstaat over naar de Bundesrepublik. Weer vertrok een Franse hoge commissaris. De Franse franc in Saarland werd niet direct, maar pas twee jaar later door de D-Mark vervangen, Saarland opgenomen in het West-Duitse Wirtschaftwunder. Einde bericht voor de Saarland postzegels.

saargebied-postzegels2

Sinds de jaren tachtig gaat het in Saarland slecht. Kolen werd door aardgas vervangen, hoogovens en andere zware industrieën bleken verouderd en onrendabel. Saarlandse kolenmijnen, hoogovens, staalfabrieken en toeleverende bedrijven zijn intussen opgedoekt, de werkloosheid was lange tijd hoog. Saarland krabbelt uit het dal door het aantrekken van ‘schone’ industrie maar een lange weg is nog te gaan.

Saargebiet/Saarland is dus een afgesloten verzamelgebied. De postzegels worden vooral door Duitsers verzameld. De catalogusprijzen zijn hoog in vergelijk met de postzegels van Duitsland vanwege de kleine oplages. Sinds ca 1995 stagneren de prijzen echter want jonge Duitse verzamelaars hebben minder interesse.  Saarverzamelingen brengen dus op de veiling geen fancy bedragen meer op zoals in de jaren 1955-85.

Aantal zegels (hoofdnummers, zowat allemaal in Frankrijk gedrukt):

Sarre/Saargebiet 1920-1935: 205 post- en 32 dienstzegels, daaronder topstukken:

  • hoge waardes opdrukken ‘Sarre’ op Bayernzegels (serie 1920)
  • sommige Volkshilfe toeslagseries 1926-1934

Saar/Saarland 1947-1959: 241 post- en 12 dienstzegels, daaronder topstukken:

  • Hochwasser blokken 1948
  • Luchtpostzegel ‘Europa Rat’ 1950, vanwege vraag van Europa-themaverzamelaars.

Staatshoofden op de Saar-postzegels zie je niet want die waren er niet. Enige uitzondering: de afscheidsseries uit 1957-59 met afbeelding van Heuss, destijds president van de Duitse Bundesrepublik.

De meeste bijzondere series zijn gestempeld (veel) duurder dan postfris en postfris veel duurder dan ongebruikt met plakker. Maar ja, als je Duitsland en gebieden spaart (dat worden 12 dikke albums) hoort Saargebiet-Saarland er bij.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)